A Fejér Pig Sertésértékesítő Szövetkezet 25 taggal 2003. augusztus 4-én jött létre. Az alapító tagok közül 16 fő egyéni vállalkozó és családi gazdálkodó, 9 tagtársas vállalkozás.
A Szövetkezet az alábbi célok megvalósítását tűzte ki célul:
1. Nagy árumennyiséggel való megjelenéssel megfelelő partnere legyen a felvásárlónak. Ahhoz, hogy nagy mennyiségű árut tudjon a szövetkezet eladásra felkínálni, egyaránt szükséges az azonos fajta, azonos tartási technológia és azonos takarmány alkalmazása. Az egységes árualap mindenkori minőségét a vágóhidakkal történt egyeztetés alapján kívánjuk biztosítani az adott végtermék minőségi igénye alapján.
2. Homogén termékmennyiség létrehozása. Annak érdekében hogy folyamatosan, nagy tételben értékesíthessünk ki kell alakítani az információs rendszert, melynek keretében adatokkal rendelkezünk a tagok termelési kapacitásáról, a sertés kibocsátás ütemezéséről. Ez az adatbázis nemcsak a közös értékesítést szolgálja, hanem a folyamatos kapcsolattartás alapját is képezi.
3. A technológiai korszerűsítés érdekében folyamatosan konzultálunk tagjainkkal. Kiépítünk egy olyan informális hátteret is, amely segíti döntésüket a technológia-választásban, és azokon a területeken (pl. hígtrágya kijuttatás, veszélyes hulladékkezelés), amelyeken egységesen nagy az elmaradás.
4. Céljaink elérése érdekében javasoljuk tagjainknak, hogy a közösen kialakított genetikai program keretében dolgozzanak, és az feleljen meg az adott telepi környezetnek, és elégítse ki a vágóhidak által támasztott alapanyag igényeket.
5. Az egységes minőség biztosításának fontos feltétele az azonos beltartalmú takarmányok etetése. A leghatékonyabb takarmányozási módszerek megismertetése, majd a főbb takarmányok szövetkezeti beszerzése nemcsak a kibocsátott árualap homogén minőségét biztosítja, hanem lehetőséget ad a fajlagos költségek csökkentésére is a nagy mennyiségben történő beszerzés előnyeit kihasználva. Ennek érdekében a legfontosabb fehérjehordozók szója, premixek) közös beszerzése is szerepel céljaink között.
6. A termelési költségek csökkentését célozzuk meg azzal is, hogy az állatgyógyszerek termelői csoport általi beszerzését tervezzük a szállítók versenytárgyalásos kiválasztásával. Az állategészségügyi feladatok egységes kezelését folyamatos konzultációval, a kedvező tapasztalatok átadásával tervezzük megoldani. A problémák egységes kezelése is az eredményességet növeli.
7. A korszerű sertéshús végtermék kibocsátásakor fokozatosan előtérbe kerül a termék előállítási körülményeinek nyomon követhetősége. Ennek érdekében valamennyi tagunk gazdaságának rendelkeznie kell az élelmiszer előállítási folyamat minőségbiztosításával.
8. A sertéshús előállítás fokozottan terheli a környezetet, ezért a szövetkezet céljai közt szerepel a meglevő állattartó létesítmények átalakításában való segítségnyújtás, hogy azok megfeleljenek a hazai és az EU agrár környezetvédelmi direktíváknak.
9. A tagok által előállított termékek azonnali feldolgozást igényelnek. Érdekünk, hogy az alapanyag folyamatosan a vágóhíddal kötött szerződés szerinti ütemezésben kerüljön értékesítésre. Ha a szövetkezet és a feldolgozók között meglevő szerződések maradéktalanul teljesülnek, akkor raktározásra (túltartásra) nem kell berendezkednünk. Az értékesítési gondok jelentős többlettakarmányozással járnának, ezért az ütemes szállítás fontos fejezete a szállítási szerződésnek. Betartásának kikényszerítése tagjaink eredményes gazdálkodása érdekében elemi kötelességünk.
10. Hosszabb távú tervünk keretében célul tűztük ki a termelési folyamat folytatásaként, hogy EU konform vágóhídon, feldolgozó üzemben tulajdonosként részesedést szerezzünk. Ezzel is szeretnénk a sertéspiacon jellemző termelői kiszolgáltatottságunkat csökkenteni.
A szövetkezéssel tehát a sertéstartó gazdaságok azt a célt szeretnék elérni, hogy a tevékenységet hosszú távon képesek legyenek eredményesen folytatni. Állattenyésztésünk megmaradása és átfogó fejlesztése alapvető nemzeti érdek az EU csatlakozás után is. A sertés ágazat szerepe Magyarországon jelentős, mivel a hazai hústermelés közel felét adja. Termelése során hasznosítja a nagy mennyiségben rendelkezésre álló hazai takarmánygabonát.
Ha sikerül elérni azokat a célokat, amelyek a csoport tagjait a szövetkezet alakítására ösztönözték, akkor megvalósul a tagok folyamatos, biztonságos termelése, értékesítési biztonsága, az árbevétel kiszámítható pénzügyi teljesítése, melyek következtében a minőségi termék-előállítás élhető környezetben tisztes jövedelmet biztosít.