Az egészségvédő zöld tea
A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.
Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel ezelőtt a kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as években indult el világ-, vagyis európahódító útjára.
Kezdetben ugyan az angolok (pont ők!) elkövették azt az apró hibát, hogy főzeléknek nézték, azaz levét kiöntve, a leveleket fogyasztották, ma már azonban senki nem emlékszik erre az apró kis malőrre. Jótékony hatásaival persze még nagyon sokáig nem voltak tisztában, bár az igaz, hogy Londonban a tea terjedésével egy időben csökkent az alkoholfogyasztás.
Nem tudni, hogy akkor a császári bögrébe melyik teaféle hullott, de manapság három teafűfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfőbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását. Ezzel szemben a két másik fajtánál (a fekete és az oolong teáknál) hagyják, hogy a levelek teljesen, vagy részben megerjedjenek. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Rák és szívbetegségek elleni vegyületek |
A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok már régen felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki bőrrák. Ennek nyomán Japánban és Kínában, de az USA-ban is egyre több kísérletet végeznek a zöld teának a rák megelőzésében játszott szerepével kapcsolatban. Kínában, ahol sokan fogyasztják rendszeresen, lehetőség volt hosszas kísérletek folytatására, melyek során bebizonyosodott, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak teát, kevesebb eséllyel betegednek meg végbél-, hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatban, illetve a betegség esetleges kialakulása során lelassul a rákos sejtek burjánzása.
Ez a hatás egy EGKG nevű polifenolnak köszönhető, mely az egészségeseket megkímélve, pusztító hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez szükséges enzim termelődését is gátolja.
A verőerekben kialakuló érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása, melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot, azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.
Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása szükséges. A teaivás mellett ezt Távol-Keleten úgy oldják meg, hogy belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát, nyugatabbra kapszula, por és tabletta áll rendelkezésünkre.
Vitaminok, ásványi sók, fluorid |
Vitaminok és ásványi sók is jelentős mennyiségben találhatók benne. Többféle hasznos anyag napi szükségletének jelentős hányadát fedezhetjük például napi öt csésze tea elfogyasztásával. Koffeintartalma miatt azonban vigyázzunk vele, jobb, ha ilyenkor valamilyen készítmény formájában fogyasztjuk, melyet a legcélszerűbb étkezés közben, egy nagy pohár vízzel bevenni.
Aki azonban szellemi teljesítőképességét szeretné növelni, illetve fáradtságérzetét csökkenteni, nyugodtan ihatja tea formájában is. A benne található több koffein ugyanis csak fokozatosan szívódik fel a bélben, míg a kávénál ez lökésszerűen történik meg a gyomorban, erős szívdobogást és ingerlékenységet idézve elő. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - cukor nélkül, természetesen.
Forrás: www.vital.hu
A zöld tea szerepe az elhízás kezelésében
A Távol-Keleten régi tradíció a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt a nyugati világban, így hazánkban is egyre kedveltebb frissítőként szolgál. Több kutatás szerint a zöld tea egyik egészségvédő hatása az elhízás megelőzésében nyilvánul meg.
Csökkenti a vérzsírszintet és a testzsírt |
Orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagoknak, az ún. katekineknek a zsír-anyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra gyakorolt hatását. A kutatás során a kísérleti patkányok egy csoportja hét héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak négy hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták.
A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található katekinek jótékonyan befolyásolták a vér össz-, valamint a „rossz” LDL koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére, és a patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek.
Rendszeres mozgás mellett még jobb a hatás |
Egy másik, Japánban zajlott kísérletben azt vizsgálták, hogyan hat a zöld tea fogyasztása és a rendszeres fizikai aktivitás az elhízás kialakulására. A kísérletben azonos testtömegű és életkorú egereken vizsgálták, hogyan változik a testsúly attól függően, milyen zsírtartalmú diétán élnek, mennyit mozognak, és étrendjükben szerepel-e zöldtea-kivonat.
A tizenöt hétig tartó kísérlet után a kutatók azt állapították meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend esetén a zöldtea-kivonat 47 %-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24 %-kal csökkentette a testtömeg növekedését, míg a kettő együttes alkalmazása 89 %-os redukciót eredményezett – teahát a zöld tea rendszeres fizikai aktivitás esetén nagymértékben stimulálta a zsír lebontást, a leghatásosabbnak pedig a kettő kombinálása bizonyult.
Zöld tea koffeinnel kombinálva |
A zöld tea más anyagokkal kombinált hatásaival eddig nem igen foglalkoztak a kutatók, ám egy holland vizsgálat során erre nemrég sor került. Hollandiában 76 olyan túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg-megtartásának mértékét vizsgálták, akik a zöld teát koffeinnel együtt alkalmazták. A személyek négy héten keresztül nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az elért testtömeg megtartását célzó diétát fogyasztották, kiegészítve a zöldtea-koffein keverékkel. A kontrollcsoportnál nem alkalmazták a mixtúrát, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg index- és a testzsír változást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.
A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg-, a testzsír- és a csípő mértékének csökkenése nagyobb értékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében. Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a 3 hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energiafelhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöld tea-koffein keveréket.
A koffein kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ez az anyag élénkítő hatással rendelkezik, ezért csak a mértékletes fogyasztása javasolt. A vizsgálat megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea meggyorsítja a zsírok lebontását, és ezáltal fontos szerepet játszik az elhízás kezelésében.
Forrás:
Tudományos Életmódtanácsok /A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele/
www.vital.hu |