Házi szaloncukor
1 kg cukrot 3 dl vízben addig főzzünk, amíg a cukor formázható masszává alakul! A masszát kihűlésig öntsük át egy megvajazott falú tálba, a tetejére pedig öntsünk egy kis vizet! Fakanállal keverjük pépesre, osszuk el öt egyenlő részre tálkákba, majd adjunk hozzá természetes aromákat, kókuszreszeléket, citromot, kakaót, mandulát, vaníliát! A különféle ízű masszákból dermedés után lapos deszkán késsel formázzunk kocka-, vagy kerekített formákat! A szaloncukrokat esetleg olvadt csokoládés tortabevonóval is leönthetjük. A csomagoláshoz használjunk méretre vágott, rojtozott selyem- és színes papírt!
Mézes dísz
1/2 kg lisztet, 20 dkg mézet és 10 dkg cukrot gyúrjunk masszává 3 tojással, 1 kávéskanálnyi szódabikarbónával és kevés őrölt szegfűszeggel! Formázzunk belőle különböző alakokat, például bárányokat, szíveket, csillagokat! De kinyújthatjuk ujjnyi vastagra, és különböző formákat szaggathatunk belőle: csillag, szív, fenyő stb. Ha elkészültünk, az egészet süssük meg előremelegített sütőben! Cukormázzal különböző mintákat rajzolhatunk rá. A fára akasztás előtt pár napig pihentessük, hogy szikkadtabb legyen!
Habcsókkarika
Két tojás fehérjéhez adjunk 14 dkg cukrot, verjük fel keményre, majd formázzunk belőle karikákat! A habkarika talán a legfinomabb karácsonyfadísz…
Gyümölcskarika
A fán jól mutat a vékonyra vágott narancs-, vagy almakarika. A karikákat a radiátor fölé tett rácson szárítsuk ki, vagy előremelegített sütőben szikkasszuk meg.
Forrás: funyiro.hu |