Tejszínes bonbon...
2006.11.28. 16:19
mandulával, barackkal vagy zabpehellyel
Tejszínes bonbon
Mandulával Hozzávalók:
- 1,5 dkg cukor
- 2,5 dl tejszín
- 4 dkg margarin
- 1 teáskanál méz
- 1 csomag vaníliás vukor
- 10 dkg vagdalt mandula
- kevés olaj
Barackkal Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg margarin
- 1 teáskanál méz
- keserűmandula aroma
- 10 dkg aszalt sárgabarack apró darabokra vágva
Zabpehellyel Hozzávalók
- 15 dkg cukor
- 2,5 dl tejszín
- 4 dkg margarin
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál kakaó
- 6 dkg zabpehely
Elkészítés: Mindhárom változatot azonos módon készítjük el. A cukrot széles serpenyőbe vagy egy nagy, lapos edénybe tesszük és addig melegítjük, amíg meg nem olvad. Közben folyton kevergetjük. Amint a cukor megolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, és mintegy 10 percig keverjük erős tűzön úgy, hogy ne ragadjon le. A massza eközben jól besűrűsödik. Nyomban keverjük bele a margarint vagy vajat, a mézet és - recept szerint - a többi hozzávalót (a vaníliás cukrot és a mandulavagdalékot vagy a kakaót és a zabpelyhet, illetve a keserűmandula ízt és az aszalt barackot). 5-8 perc múltán a tejszínes massza elválik az edény aljától. Kikaparjuk, és egy olajjal kikent sütőlapra kenjük. Megvárjuk, amíg kihűl és csaknem keményre dermed. ekkor késsel kockákra vágjuk, vagy teáskanállal darabkákat szaggatunk belőle.
|