Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Dominó receptgyűjteménye
Dominó receptgyűjteménye : Gyümölcsös pürék, desszertek

Gyümölcsös pürék, desszertek

Frissítve: május 29.  2007.01.12. 22:07

...


Fahéjas banánjoghurt

Hozzávalók: 1 érett banán 3 evőkanál natúr joghurt csipetnyi őrölt fahéj

A banán héját lehúzzuk, karikákra vágjuk, és a natur joghurttal együtt turmixgépbe tesszük. Csipet őrölt fahéjat szórunk rá, és az egészet összeturmixoljuk. A banán fontos vitaminforrás. Minél érettebb a banán, annál könnyebben tudja a baba megemészteni. A legjobb az a banán, amelynek héján pici barna pöttyök vannak. A déligyümölcsök héját alaposan mossuk meg, mert héjukat érést lassító vegyi anyagokkal kezelik.


Sült almás túrókrém

Hozzávalók:
1 nagyobb alma 5 dkg túró 1 kávéskanál méz fahéj

Az almát megmossuk, tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a héja meg nem reped. Akkor jó, amikor a tepsibe habos levet enged. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, és csak azt követően kanalazzuk ki a héjából a megsült alma húsát. Összekeverjük szűrőkanálon átpréselt túróval, 1 kávéskanál mézzel ízesítjük, az egészet jól kikeverjük, tehetünk bele pici fahéjat, és langyosan, vagy hűtőben kicsit lehűtve adjuk a babának.


Gyümölcsrizs


A rizst feltesszük főni. (A szükséges főzőfolyadék menyiségét felezzük meg: először vízzel tegyük fel, s ha ennek elfőtt a fele, csak azután öntsük hozzá a tejet, így elkerülhető, hogy kifusson.) Adjunk hozzá egy csipet sót, egy rúd vaníliát vagy vaníliás cukrot, fahéjat, és reszeljük bele egy jól megmosott citrom héját. Édesíthetjük. Ha már langyos, megszórjuk a gyümölcsdarabokkal. Egyéveseknek már adhatjuk


Banán-narancs krém

Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kisméretű narancs, 1 kisebb banán, 150 g aludttej
Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal)
Elkészítési idő: kb. 10 perc

Elkészítése: A narancsot egészen a gyümölcs húsáig lehámozzuk, a gerezdek közül az elválasztóhártyát kivágjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. A vágás közben keletkező gyümölcslevet kis edényben felfogjuk. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodjuk, a narancskockákkal és a narancslével elkeverjük. Az aludttejet krémesre kikeverjük és a gyümölccsel összekeverjük.
A narancs hámozását éles késsel végezzük. Így a gyümölcs húsát könnyedén kivághatjuk a fehér elválasztó hártyák közül.


Tejbeárpa


Hozzávalók:
• 10 dkg árpa (gersli néven kapható)
• tej vagy tápszer


Elkészítése:
Az árpát daráljuk meg, és mint a grízt főzzük meg. Nagyon gyorsan besűrűsödik és leég, vigyázni kell vele. Akár lekvárral, akár pürésített gyümölccsel nagyon finom. (Ha tápszerrel készítjük, akkor vízzel főzzük, és a tápszert csak a végén keverjük hozzá.)


Lekváros csiga


Előkészítés: 20 perc
Hozzávalók:
• 20 dkg tönkölyliszt
• 1 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 2,5 dkg margarin
• 1 db tojássárgája
• 20 dkg lekvár
• 5 dkg cukor


Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatott élesztőhöz hozzákeverjük a cukrot, tojást, margarint, sót, lisztet, fűszerezhetjük ánizzsal, fahéjjal, jól kidolgozzuk és kelesztjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, elterítjük rajta a lekvárt és felcsavarjuk. A tészta tekercset kb. egy centiméterenként a szélétől a közepéig bevagdossuk és kifordítjuk. A csigák végét összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük, és kelesztés után 180 fokos sütőben megsütjük.


Gyümölcsjoghurt

Nincs szüksége a kisgyermeknek a kereskedelmi forgalomban kapható édesített, színezett tartósított gyümölcsjoghurtokra. Sokkal egészségesebb csemegével kínálhatjuk az egész családot. Készítsünk friss gyümölcspépet, vagy használjunk házi lekvárt. Ezt finoman, kézzel keverjük össze natúr joghurttal. Joghurt-italt készíthetünk úgy, hogy az egész keveréket együtt turmixoljuk: az intenzív keveréstől a joghurt folyékonnyá válik.
(12 hónapos kortól)



Gyümölcsös túrókrém

Nem kell más hozzá, mint egy adag előre elkészített gyümölcspép, ugyanennyi áttört, friss tehéntúró, és lazításhoz egy kanál tejszín, vagy tejföl. Piros gyümölcsökből és őszibarackból a legfinomabb.
(12 hónapos kortól)


Zabpelyhes gyümölcstorta
Sütés nélkül készül!

Hozzávalók: 1 l tej, 10 evőkanál zabpehely, 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs

Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, amíg még meleg, belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított, megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe rakjuk.

Közvetlenül tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel (meggy, cseresznye, ribizli) mutat a legjobban. Nincs sok munka vele, csak ne felejtsük el már ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta.




Főzés nélkül készül
Bogyós túrótorta

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró; 16 dkg vaj; 50 dkg bogyós gyümölcs (például szeder, feketeribiszke, málna, eper), 24 dkg cukor; fél kávéskanálnyi vaníliavelő; két citrom leve; 4 dl tej; öt teáskanál zselatin

A vaníliarudat felhasítjuk, a velőt a túróra kaparjuk. A vajat habosítjuk a cukorral, majd habverővel fokozatosan a túróhoz keverjük. Apránként belecsepegtetjük két citrom levét is. A zselatint előbb csomómentesen elkeverjük a hideg tejben, majd lassan melegíteni kezdjük. Addig folytatjuk, amíg teljesen fel nem oldódik. Ekkor hűlni hagyjuk. Amikor már éppen hogy csak langyos, a túrókrémhez keverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, lecsepegtetett bogyókat. Folpackkal bélelt műanyag tálba, felpattintós tortaformába vagy – ha a megadott mennyiség felét készítjük – őzgerincformába öntjük. A megszilárduláshoz több óra szükséges, ezért érdemes előző este elkészíteni, majd erős hűtőfokozatra állított hűtőben tárolni. Még szebb a hatás, ha megvárjuk, míg viszonylag szilárdra fagy egy túróréteg (mélyhűtőben gyorsan megy), majd ekkor szórjuk közé a bogyókat, s rá az újabb réteg túrót. És így tovább, amíg a készítő türelméből és az alapanyagokból futja. Néhány bogyót tegyünk félre dísznek!


Sütőtöktorta


Hozzávalók: 30 dkg liszt, kétszer 30 dkg sütőtökpüré, 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dl kefir, két tojás, egy csomag sütőpor
A két tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kefirt és a mikróban megolvasztott margarint. A nyers sütőtököt előzőleg megsütjük a sütőben, vagy a kivájt belét kevés vízben megfőzzük. A megpuhult tököt összetörjük botmixerrel. A sütőtökpürét néhány napig hűtőben eltarthatjuk, vagy nagyobb mennyiséget adagokra osztva a mélyhűtőben tárolhatunk. A sütőtökpürét a masszához adjuk, és belekeverjük. Egy tortaformát margarinnal kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. A kihűlt tortát vízszintesen kettévágjuk, és rákenjük a sütőtökpüré másik felét. Egy keveset habnyomózsákba töltünk, kis kupacokkal díszítjük a tetejét. A tésztán nem érződik a sütőtök íze, így egészséges csemegét nyer az is, aki nem szereti a tököt. Ez esetben baracklekvárral töltjük és díszítjük a narancssárgára sült tésztát.


Kefir torta

Hozzávalók:
2 db kefir
3 dl tejszín
6 kanál kristálycukor
2 cs vaniliás cukor
bármilyen gyümölcs (eperrel isteni finom)
1 cs étkezési zselatin

Elkészítés:
Első lépésnek a zselatint készítem el, melyet annyi vizzel öntök fel, hogy ellepje, majd még 2 dl vizzel ezt felforralom, majd hagyom kihűlni. Ezután a kefirt összeturmixolom 1 cs vaniliáscukorral és 3 kanál kristálycukorral. A tejszínt is ugyanígy, külön a kefirtől. A tejszín legyen jó kemény. Ezután a felvert tejszínt kanalanként hozzáadom a kefirhez, majd végül a kihűlt zselatint, és tortaformába öntöm. Célszerű olyan torta forma, ami lepattintható. Végül a felszeletelt gyümölcs darabkákat beleszórom és 2-3 órára hűtőbe teszem. A tetejét is lehet díszíteni gyümölccsel.


Tejjel és almával készült zabkása

 

Hozzávalók 1 adaghoz:

200 ml tej * 2 púpozott evökanál zabpehely *

egy kisméretü alma

 

Így készítjük: A tejet a zabpehellyel kis lábasba ; öntjük, és közepes tűzön felforraljuk. 1 perc múlva levesszük a tüzröl, és lefedve 3-4 percig dagadni hagyjuk. Közben az almát folyó vízben alaposan megmossuk, megtöröljük és meghámozzuk. Almareszelön finomra reszeljük. A reszelt almát belekeverjük a zabkásába, és az egészet gyermektányérra öntjük.


Cseresznyés rizs

Hozzávalók 1 adaghoz:

20 g hántolt egész rizs * 200 ml viz * 50 g cseresznye * 50 g hámozott banán * 1 evőkanál vaj

 

Így készítjük: A rizst üvegtálkába tesszük, víz­zel leöntjük, lefedjük és hűtőszekrényben 6 órán keresztül dagadni hagyjuk. A vizet a rizzsel lábasba öntjük, és 20 percig lassú tűzön fözzük. A cseresznye szárát leszedjük, alaposan megmossuk, és az utolsó 5 percben a fövésben levö rizshez adjuk. A magokat kiskanállal a már megfött cseresznyéböl kiszedjük, hozzáadjuk a vajat és a banándarabokat, és az egészet a konyhai robottal pépesítjük. A kész kását a gyermek tányérjába öntjük, és ha szükséges, kevés forralt vízzel hígítjuk.


Szőlőkompót

Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g szőlő * 1 teáskanál reszelt mandula

Ígv készítjük: A szőlőt leszemeljük, a szemeket meleg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magot kivesszük. Kis edényben 4 evőkanál vizet a szőlővel és a reszelt mandulával felforralunk. Lassú tűzön kb. 3 percig főzzük, majd hidegre tesszük. A kompótot szobahőmérsékleten találjuk.

 


Tejszínes földieper

Hozzávalók 1 adaghoz:

100 g érett földieper * 50 g sovány túró * 4 evő­kanál cukrozott tejszínhab

Így készítjük: A földiepret álló vízben alaposan

megmossuk, szárát leszedjük, lecsöpögtetjük.

A földiepret a túróval magas falú tálban

a konyhai robot segítségével elkeverjük, illetve

pürésítjük. A tejszínt hozzáadva tálkában tálaljuk.


Almás puffancs

 

Hozzávalók két felnött és két gyermek részére: 2 db nagy savanykás alma, 1 db tojássárgája, 2 dl szódavíz, 25 dkg liszt (jó, ha a fele korpás), 1 evökanál porcukor, jódozott tengeri só, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfüszeg, 5 dl olaj a sütéshez

A tojássárgát elhabarjuk a szódavízzel, majd beleszórjuk a fűszereket. Kanalanként keverjük bele a lisztet, amibe elozöleg elkevertük a sütöport. 15 percre félretesszük, addig a liszt megduzzad.

Közben megmossuk az almákat, és héjastól lereszeljük a háztartási reszelön. Gyorsan dolgozunk vele, nehogy megbarnuljon. Hozzákeverjük a tésztához, melynek galuska sűrűségűnek kell lennie. A sütőábosban megforrósítunk 3 ujjnyi olajat. Az almás masszát teáska-nállal szaggatjuk bele, fedő alatt sütjük. A kis puffancsok megnőnek, és az alsó felük szép pirosra sül. Átfordítjuk a puffancsokat, de már nem fedjük le. így sütjük tovább. Papírszalvétára szedjük ki, és előmelegített tálra rakjuk, ahol fahéjas porcukorral meghintjük. Olcsó, egyszerű édesség a babának is.


 

Svájci gyümölcsös müzli

 

Ez az ízletes és tápláló reggeli kiválóan indítja a napot az egész család számára. Variálhatjuk a müzliben a gyümölcsöket, adhatunk hozzá például őszibarackot, epret, banánt, vagy konyhakész, szárított sárgabarackot.

 

HOZZÁVALÓK 2 FELNŐTT VAGY 4 GYERMEK ADAGJÁHOZ

1 meghámozott és lereszelt alma

I meghámozott, kimagozott és felaprított körte

1 evőkanál juharszirup

120-150 ml natúr joghurt

65 g zabpehely

15 g búzacsíra

175 ml almalé

1 kiskanál citromlé

 

KEVERJÜK össze a zabpelyhet és a búzacsírát az almalével. Tegyük félre egy pár órára vagy tegyük hűtőszekrénybe éjszakára. Másnap reggel keverjük el a citromlét a lereszelt almával, adjuk a feldarabolt körtével együtt a zabkeverékhez, majd az egészet keverjük el a juharsziruppal és a joghurttal.


Gyümölcsös joghurt

 

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsjoghurt hozzáadott cukrot tartalmaz. Könnyedén előállíthatjuk saját változatunkat a baba kedvenc gyümölcseinek

hozzáadásával.

 

HOZZÁVALÓK 2 ADAGHOZ

l/2 érett, meghámozott és feldarabolt őszibarack,        

150 ml natúr joghurt, 1/2 kisméretű, meghámozott és feldarabolt banán,         

2 kiskanál juharszirup

 

KEVERJÜK össze a hozzávalókat, és máris fogyasztható. Kisebb babák esetében törjük össze villával a gyümölcsöket.


A kedvenc palacsintám

 

A palacsinta különlegesen nagy öröm, és ez a recept nagyon könnyen elkészíthető. A palacsintát elkészíthetjük előre, tárolhatjuk hűtőben, és később újramelegíthetjük. A hűtés előtt tegyünk közéjük sütőpapírt. Adhatunk hozzá juharszirupot és friss gyümölcsöket.

 

HOZZÁVALÓK 12 PALACSINTÁHOZ

 

10dkg liszt

1 nagy csipet só

2 tojás

3 dl tej

5 dkg olvasztott vaj

 

Szitáljuk át a lisztet keverőtálba és sózzuk meg. Mélyítsünk gödröt a közepére és üssük a közepébe a tojásokat. Használjunk habverőt a tojás és a liszt elegyítéséhez, majd lassan adjuk hozzá a tejet, hogy egyenletes állagú legyen.

Kenjünk ki egy 16-18 cm átmérőjű vastag fenekű serpenyőt olvasztott vajjal, és amikor felforrósodott, öntsünk bele 2 evőkanállal a tésztából. Gyors mozdulatokkal döntsük erre-arra a serpenyőt, hogy a tészta vékony réteget formázzon, majd süssük 1 percig. Fakanállal fordítsuk meg, és süssük egy kicsit a másik oldalát is, míg enyhén aranyszínűre pirul. Folytassuk így tovább a maradék tésztával, és szükség esetén kenjük ki újra vajjal a serpenyőt.


Sárgabarack-, alma- és körtesodó

 

A szárított sárgabarack a természet legegészségesebb ételeinek egyike. Kiváló, koncentrált béta-karotin-, kálium-, és vasforrás. Ez az ízletes gyümölcspüré adható reggelire, de desszertként is.

 

HOZZÁVALÓK 3 ADAGHOZ

 

75 g konyhakész, szárított sárgabarack

1 nagy, meghámozott, kimagozott, és feldarabolt alma

1 evőkanál pudingpor

1,5 dl tej

1 érett, meghámozott, kimagozott és felaprított körte

Óvatosan főzzük meg kicsi lábosban, 4 evőkanál vízben a sárgabarackot és az almát 8-10 percig, vagy amíg megpuhul. Egy másik lábosban keverjük el a puding-port egy kevés tejjel, hogy egyenletes krémet kapjunk. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, forraljuk fel, és folyamatosan kevergessük, amíg besűrűsödik és csomómentes lesz. Turmixoljuk össze a megfőzött gyümölcsöket és a körtét a kívánt sűrűségűre, majd keverjük a sodóhoz.


Banános aszaltszilvahab

Csak egys pár perc szükséges elkészítéséhez, és nagyon ízletes. Érdemes kipróbálni ezt a receptet abban az esetben is, ha a babának egy kis székrekedése van.

Hozzávalók 1 adaghoz:

5 szem, levében eltett, kimagozott aszalt szilva; 1 kisméretű, érett, meghámozott banán; 1 evőkanál natur joghurt; 1 evőkanál krémsajt

Keverjük össze az aszalt szilvát, a banánt, a joghurtot, és a krémsajtot, 1-2 kanál szilvalével.


Mazsolás sült alma

 

A kompótnak való alma zamatosabb, viszont a nyers fogyasztásra való alma édesebb. Ez a recept mindkét almafajtából elkészíthető. Az alma nagyon finom fagylalttal vagy sodóval kombinálva is.

 

HOZZÁVALOK 2 FELNÖTT VAGY 6 GYERMEK ADAGJÁHOZ:

 

2 alma

120 ml almalé vagy víz

2 evőkanál mazsola

egy kevés őrölt fahéj

1 evőkanál méz vagy juharszirup (ízlés szerint)

egy kevés vaj vagy margarin

 

 

VÁGJUK ki az alma magházát, és szurkáljuk meg egy késsel a héját, nehogy kipukkanjon. Tegyük az almákat hőálló edénybe és öntsünk az aljára almalét vagy a vizet. Tegyünk egy-egy kanál mazsolát az almák közepébe, hintsünk rá fahéjat, majd locsoljuk meg tetszés szerint mézzel vagy juharsziruppal, rakjunk tetejükre egy darabka vajat. Tegyük előmelegített sütőbe 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat), kb. 45 percre.

Pici babák számára kanalazzuk ki az alma húsát, és a mazsolával és a tálban visszamaradt lével összekeverve pépesítsük el.


Friss körte grízzel

 

 

Ez a recept sárgabarackkal és fahéjas almapürével is kitűnő. Ha nincs otthon gríz, tehetünk finomra morzsolt kétszersültet lehűtött, forralt tejbe.

 

HOZZÁVALOK 2 ADAGHOZ:

1 evőkanál gríz

120 ml tej

2 kiskanál juharszirup

1 érett, meghámozott, kimagozott és felszeletelt körte

1 csipetnyi őrölt fahéj

 

TEGYÜK fel főni a tejet a grízzel, forraljuk fel, majd főzzük lassú tűzön 2 percig. Adjuk hozzá a körtét, a juharszirupot és a fahéjat. Ezután vagy tegyük valamennyi hozzávalót az aprítógépbe, és készítsünk belőlük pürét, vagy nyomkodjuk el villával a körtét.


Epres rizspuding

  

A jó rizspuding titka, hogy lassan, sokáig, óvatosan kell főzni. Jól keverhető olyan gyümölcsökkel, mint a párolt alma, körte, szilva, a darabolt (konzerv) őszibarack vagy sárgabarack.

 

HOZZÁVALÓK 6 GYERMEK VAGY 3 FELNÖTT ADAGJÁHOZ:

 

15 g vaj

50 g rizs

1-2 evőkanál porcukor

6 dl tej

!/2 kìskanál vanília esszencia

eperlekvár vagy nádcukorszirup ízlés szerint

  

 

Vajazzunk ki egy alacsony falú hőálló edényt. Tegyük a rizst és a cukrot az edénybe, öntsük hozzá a tejet és a vaníliaesszenciát, és adjunk hozzá egy kevés vajat. 150°C-ra (gázsütőben 2-es fokozat) előmelegített sütőben süssük 2 órán át, időnként keverjük meg. Melegen kínáljuk, tetszés szerint eperlekvárral, nádcukorsziruppal vagy gyümölcspürével összekeverve.


Túrókrém gyümölccsel

 

    10 dkg tehéntúrót szitán áttörünk. Habosra keverjük 1-2 evõkanál vaníliás porcukorral és lazán hozzákeverünk 2 púpozott evõkanányi apró kockákra vágott idénygyümölcsöt (sárga- vagy õszibarackot, meggyet, körtét, banánt, nagyobb gyerekeknek jól megmosott málnát vagy epret is).


Banános babakeksz


1/4 csésze cukor, 1/2 csésze olaj (vagy bármi zsiradék), 1 csésze összetört banán, 1 3/4 csésze liszt, 2 teáskanál sütõpor.Összekeverni jól, utána egészben kisütni kb 170 fokon amíg jó állagú nem lesz (40-60perc) Ezután feldarabolni csíkokra, és langyos sütõben tovább szikkasztani.


Szülinapi torta

Hozzávalók:

Tészta:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt

Töltelék:
1/2 kg túró
őszibarack konzerv
cukor
vaniliás cukor
2 cs zselatin



Elkészítés:
Piskótatésztát készítünk: 6 tojásfehérjét kemény habbá verünk a cukorral , ( mixerrel ) Ezután folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgáját, és végül óvatosan a lisztet. Kivajazott sütőformába tesszük ( csatos tortaforma ), és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor van készen, ha a tészta elválik a forma szélétől. Ha megsült, lezárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, mert a tészta összeeshet. Hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a túrót rúdmixerrel összeturmixoljuk a konzerv levével, és őszibarackkal úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ízlés szerint cukrot, és vaniliás cukrot adunk hozzá. A zselatint feloldjuk vízben, ( melegítve ), és a túrókrémhez adjuk. Ráöntjük a kihűlt piskótára, és pár órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, díszíthetjük a tetejét barackszeletekkel, dekorcukorkával, mázzal.


Máglyarakás vajaskenyérből :)

Így készíthetünk tökéletes édességet, ha épp nincs otthon semmi nyalánkság. Nagyon finom mazsolás kenyérből is, kalácsból, kuglófból is.

Hozzávalók 1 adaghoz:

- 2,5 dl tej
- 2,5 dl habtejszín
- 1 vaníliarúd
- 4 vékony szelet fehér kenyér (héját vágjuk le!)
- vaj
- 50 g mazsola
- 25 g mazsola
- 3 tojás
- 50 g porcukor
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Lassan forraljuk fel a tejet és a tejszínt a vaníliarúddal, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kenjük meg a kenyereket vajjal, és vágjunk minden szeletet négy háromszögre. Rendezzük el egy kivajazott hőálló tálban, a szeletek közé tegyünk kétféle mazsolát. Verjük fel a tojást a cukorral, majd fokozatosan keverjük bele a tejbe és a tejszínbe. Öntük a kenyérre és süssük előmelegített sütőben 160 fokon 45-50 percig. Vegyük ki és hagyjuk kissé kihűlni. Óvatosan melegítsük fel a lekvárt egy kevés vízzel, és kenjük a tetejére!


Tejbedara (1 éves kor után)

Hozzávalók: 0,5 j tej, 0,5 l víz, 5 dkg búzadara

A vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Mikor forrni kezd, vékony sugárban hozzáöntjük a búzadarát, állandó kevergetésssel. Amikor a búzadara megdagadt levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

(Ízesíthetjük kakóval, mézzel, almával, banánnal, gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel.:) )


Kétperces joghurtdesszert
Hozzávalók:
  • 1 doboz natúr joghurt
  • bármilyen idénygyümölcs ízlés szerinti mennyiségben
  • 1 teáskanálnyi citromlé
  • porcukor
  • méz

Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, kockákra(vagy karikákra - ha banán) vágjuk. Rálocsoljuk a citromlevet, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a joghurtot, elkeverjük. Borospoharakban tálaljuk, amelyeknek az aljára 1-2 evõkanál mézet csurgatunk. Jól lehûtve fogyasztjuk!


Málnás desszert
Hozzávalók:
  • 50 dkg málna
  • 1 l joghurt
  • porcukor ízlés szerint
  • kevés vaníliás cukor
  • 2 csomag babapiskóta

Elkészítés: A joghurtot öszekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egy tálba rétegezem a babapiskótát, a málnát és a joghurtot. Az egészet hideg helyen állni hagyom kb. fél napot, ameddig a málna és a joghurt átáztatja a piskótát.


Banános tejbegríz

2,5 deci vízbe szórjunk két evőkanál búzadarát, és főzzük közepes lángon folyamatosn keverés mellett, amíg besűrűsödik. Amikor kész, édesíthetjük mézzel, vagy turmixolt banánnal. Ugyanezt fagyasztott anyatejkészletekből is elkészíthetjük: ekkor a darát 1 deci vízben fűzzök meg, majd a 1,5 deci anyatejet csak akkor keverjük hozzá, ha már levettük a tűzről. Kicsit hagyjuk állni, akkor keverjük hozzá a banánt.


 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak