Húsos ételek
Frissítve: április 4. 2007.01.12. 22:07
Almával tölött vagdalt
Hozzávalók: 40 g darált sertéshús, 40 g darált marhahús, tojás, 20 g alma, olaj, borsikafű
A darált húsokat tojással, sóval, borsikafűvel összegyúrjuk, és olajjal vékonyan megkent alufóliára, téglalap alakban kiterítjük. Befedjük vékonyra szelt almakarikákkal, összegöngyöljük, sütőlapra téve megsütjük. A fóliából kibontva óvatosan felszeleteljük.
Csirkés sütőtökpüré zöldborsóval
Hozzávalók: 10 dkg csirkemell 35 dkg sütőtök 1 sárgarépa 3dl sómentes csirkealaplé vagy víz 10 dkg zöldborsó fél fej hagyma 1 evőkanál olaj
A sárgarépát, a hagymát megtisztítjuk, a csirkemellet folyó csapvíz alatt megmossuk, és apró kockákra vágjuk. A felaprított hagymát előhevített olajon üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a csirkehúst, és fehéredésig sütjük. Beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, a darabolt sütőtököt, és állandó kevergetés felengedjük 3 dl csirkealaplével. A tüzet takarékra állítjuk, és a hozzávalókat 30 perc alatt készre főzzük. Legvégén hozzáadjuk a zöldborsót, és további öt percig főzzük. Ha befejeztük a főzést az ételt turmixgépbe tesszük, és a kívánt állag eléréséig pépesítjük.
Fasírtpogácsa krumplipürével, párolt sárgarépával
Hozzávalók: 5 dkg marha darálthús 10 szál petrezselyem kevés víz a pároláshoz 1 közepes nagyságú burgonya 1/8 liter víz 1 evőkanál repceolaj 4 evőkanál almalé 1 közepes méretű sárgarépa
A darálthúst összedolgozzuk a száráról lecsipkedett és összeaprított petrezselyemzölddel, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő vízben 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, hogy ne essen szét, és félretesszük. A burgonyát héjában megfőzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk, összekeverjük az almalével, a repceolajjal. A megtisztított sárgarépát kis kockákra vágjuk, és forró vízgőzben megpároljuk. A húspogácsát kis katonákra vágjuk, és villával összetört sárgarépával, krumplipürével kínáljuk csemeténknek. Szezontól függően a sárgarépa helyett párolhatunk cukkinit, brokkolit, amit már korábban is adtunk gyermekünknek.
Finom zöldséges burgonya
Hozzávalók: 1 kisebb póréhagyma 2 sárgarépa 1 közepes fehérrépa 2 közepes burgonya 4 dl sómentes csirkelevesalap 2 dkg vaj A csirkealaphoz: 1 kg csontos csirkeaprólék 2 póréhagyma 2 közepes vöröshagyma fél zellergumó 2 szál kakukkfű 1 babérlevél 6-8 db egész fekete bors
A csirkealap elkészítéséhez nem használunk sót, mert a kisbabák veséje nem elég fejlett a só emésztéséhez. Ezt a sómentes alaplét több étel elkészítésénél fel lehet használni. Amit nem használunk fel, fagyasszuk le kisebb adagokban. A hagymákat, a zellert megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A konyhakész csirkeaprólékot folyó csapvíz alatt megmossuk, majd az előkészített zöldséggel, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Amikor felforrt, leszedjük róla a habot, és lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Levesszűrőn átszűrjük, a tetejéről leszedjük a zsírt, és ezt a levesalapot használjuk a zöldséges burgonyához. A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra aprítjuk, és a zöldségekkel együtt a hagymához adjuk, majd az egészet felöntjük a levesalappal, és 20 perc alatt készre főzzük. Ha a hozzávalók megpuhultak, turmixgépben pépesre turmixoljuk. 6 adagra valót tudunk belőle készíteni.
Őszibarackmártás húshoz
A megtisztított, kimagozott barackot vízbe téve kevés cukorral, mézzel vagy édesítőszerrel föltesszük főni. Egy kis tejet (vagy anyatejet) rizsliszttel állandó kevergetés mellett krém állagúvá főzünk, majd hozzáöntjük főzőlevével együtt a barackot, végül összeturmixoljuk. Főtt burgonya vagy főtt csirkemell mellé kiváló.
Pulykamell meggymártással, főtt burgonyával
Hozzávalók: 40 g pulykamell 150 g magozott meggy (lehet fagyasztott is) 1 db közepes (kb.100g) burgonya 1 kávéskanál extraszűz olivaolaj
Elkészítés: A kockára vágott pulykamellet vízben megfőzzük, majd a húst kevés főzőlével elturmixoljuk. Ez idő alatt a kockára vágott burgonyát és a meggyet puhára főzzük. Egy turmixgépbe tesszük a burgonyát a meggyet és az olajat és összeturmixoljuk. A meggymártást kis tálka egyik szélére öntjük, és a másik szélére halmozzuk a darált főtt húst. A főtt húst össze is turmixolhatjuk a mártással, de gusztusosabb ha mellé tálaljuk és az etetés folyamán úgy kanalazzuk a mártást, hogy mindig legyen a kanálon hús is.
(Én tápszer nélkül készítettem, a krumplit és a meggyet egy pici meggylével turmixoltam össze és a végén néhány csepp édesítőt tettem bele, mert anélkül igencsak savanyú volt. A húst pedig pici olajon megpirítottam, aztán ment rá pici víz és fedő alatt pároltam még. Dominó külön szívesebben elmajszolja a húst.)
Szilvamártás édes burgonyával, csirkemellel
Hozzávalók: 1 doboz (100g) Szilva-alma Frutapura 1 db közepes (kb.100g) édes burgonya (sweet potato) 1 teáskanál hidegen sajtolt olivaolaj 50 g főtt és ledarált csirkemell
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. Amíg a burgonya fő, a csirkemellet kockára vágjuk, és egy másik edénybe a tűzhelyre tesszük főzni, ha megpuhult elturmixoljuk és egy kis tálka egyik felére halmozzuk. A puha burgonyát, egy turmixgépbe kiszedjük, hozzáadjuk a Szilva-alma Frutapura gyümölcspürét, az olajat és elturmixoljuk. Ha sűrű, a burgonya főzővizével hígíthatjuk. A turmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk még összeforr, és már kész is a finom mártás. A darált hús mellé öntjük a mártást, ellenőrizzük a hőmérsékletét és már adható is a babának. Az enyhén savanykás íz üdítően hat a nyári melegben.
Mézes sárgarépa burgonyahabbal
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g sárgarépa, 40 g sovány sertéshús, 100 g lisztes főző burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál méz, 1 késhegynyi ánizs Energiatartalom: kb. 1200 kJ (290 kcal) 11 g fehérje, 13 g zsír, 32 g szénhidrát Elkészítési idő: kb. 30 perc
Elkészítése: A sárgarépa két végét levágjuk, alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és fél cm vastag karikákra vágjuk. A húst vékony szeletekre vagdaljuk. A burgonyát megmossuk és kis lábasban kevés vízben 15 perc alatt puhára főzzük. A vaj felét egy másik edényben megolvasztjuk, a sárgarépát és a húst beletesszük, ha szükséges, 2-3 evőkanál vizet öntünk hozzá, lefedjük és lassú tűzön kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, a mézet, az ánizst és a maradék vajat hozzáadjuk, és az edényt levesszük a tűzről. A főtt krumplit meghámozzuk, és a burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépát ráterítjük.
Vagdalt pulykamell cukkinivel
Hozzávalók 3-4 személyre: 800 g burgonya, 300 g pulykamell, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 800 g cukkini, 1 evőkanál olaj, 1/8 l tejszín, 1 evőkanál vaj, 1/8 l zöldséges húsleveslé, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál gabonapehely Energiatartalom: babaadagonként kb. 860 kJ (200 kcal) 15 g fehérje, 9 g zsír, 16 g szénhidrát Előkészítési idő: kb. 20 perc Főzési idő: kb. 35 perc
Elkészítése: A burgonyát megmossuk és fazékba tesszük. Kevés vízzel, lassú tűzön a forrástól számítva kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Közben a pulykahúst kb. 1 cm széles, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A húst citromlével meglocsoljuk, a bazsalikommal behintjük. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, két végét levágjuk. Durvára lereszeljük. Nagyméretű serpenyőben olajat melegítünk, benne a pulykahúst mindkét oldalról megpirítjuk. A tejszínt hozzáöntjük és fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. A reszelt cukkinit hozzáöntjük, újra lefedjük és ismét kb. 10 percig pároljuk. A baba részére kb. 70 g főtt burgonyát hámozunk, villával széttörjük. A serpenyőből mintegy 150 g cukkinit hússal együtt kiveszünk, és a burgonyára tesszük. A húst apróbbra vágjuk, vajat adunk hozzá és összekeverjük. A cukkinit a család többi tagjának húslével felöntjük, a szójaszószt és a gabonapelyhet belekeverjük és még 1-2 percig főzzük. Hámozott főtt burgonyával tálaljuk.
Csirkemell zöldséges sajtöntettel
Hozzávalók: 5 dkg brokkoli 1 sárgarépa 2 dkg vaj 2 dl tej 2 evőkanál liszt 4 dkg reszelt trappista sajt 5 dkg főtt csirkemell
A sárgarpépát megtisztítjuk, a brokkolit pici rózsákra szedjük, megmossuk, és mindkettőt kevés vízben megpároljuk. Egy kis edényben felolvasztjuk a vajat, megszórjuk liszttel, és takarék lángon, állandó kevergetés mellett megpirítjuk, majd a tűzről félrehúzva, tejjel simára keverjük, és visszatesszük a tűzre, majd addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, beletesszük a párolt zöldségeket, és a kis darabokra összevagdalt főtt csirkemellet, majd turmixgépben pépesítjük.
Karalábés csirkeragu
40 dkg burgonyát, 1 nagyobb karalábét meghámozunk, kis kockákra vágunk. 20 dkg csirkemellfilét is felkockázunk. Husit 1 evőkanál olajon lepirítjuk egy nagyobb serpenyőben. Szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. A burgonyát és a karalábét a pecsenyeolajon pirítgatjuk-párolgatjuk egy kicsit. Ráöntünk 3,5 dl húslevest (én szoktam eltenni a "vasárnapiból" a fagyóba, így van, ha ezt főzöm). 10 percig főzzük, majd visszatesszük a husit, s még 10 percig főzzük. (illetve addig, amig meg nem fő). Ebből vehetünk ki már a babóknak. Apróra vágott petrezselyemet és turbolyát (ilyenem sosincs) összekeverünk 2 evőkanál tejföllel, ráöntjük a húsos zöldségre, picit megsózzuk, kész.
Cukkinikrémes csirkemell
Hozzávalók: 80 g cukkini 80 g fott vagy sült csirkemell 50 g fott rizs 40 g darált dió 20 g vaj csipetnyi só csipetnyi őrölt gyömbér
A megmosott, hámozott, kimagozott, majd apróra vágott cukkinit kevés sós vízben pároljuk puhára, majd törjük át. Pirítsuk meg a darált diót vajban, és adjuk hozzá az áttört cukkinit. Kevés gyömbérrel fűszerezhetjük. Sült vagy párolt csirkemellet és főtt rizst adjunk mellé.
Csirkesaláta-püré
Mi lehet ennél egyszerűbb? Nagyobbak számára egyszerűen daraboljuk fel a hozzávalókat, joghurt helyett pedig keverjünk hozzá majonézt vagy salátaöntetet.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 25 g főtt, kicsontozott csirkehús - 1 szelet meghámozott uborka - 1 kis meghámozott, kimagozott és feldarabolt paradicsom - 50 g meghámozott és felaprított avokádó - 1 evőkanál krémes natúr joghurt
Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe és pépesítsük a kívánt állagúra. Közvetlenül étkezés előtt készítsük el!
Sült csirkemáj
Egy kanálnyi kacsazsíron vagy olajon rózsaszínűre dinsztelünk 1 szál zöldjével együtt felaprított újhagymát. Erre tesszük a lereszelt (ez könnyen megy, ha 5 percre mélyhűtőbe tesszük a becsomagolt májat), vagy nagyobb gyereknek csíkokra vágott csirkemájat, és a saját levében, folyamatosan kavargatva 10 percet sütjük. Megszórjuk egy csipetnyi sóval, pirospaprikával és vágott snidlinggel vagy medvehagymával (ez fokhagymaízű). Zöldfőzelékekhez, például spenóthoz, sóskához illik a legjobban.
Borjúbecsinált
Egy evőkanálnyi falatkákra vágott borjúhúst és 2 evőkanálnyi apró kockákra vágott vegyes zöldséget, hagymát egy kevés olajon puhára párolunk. 1 teáskanálnyi szárazon pirított lisztből, kevés vízzel savanykás, vékony mártást készítünk (sóval, citromlével). A mártást a húsra öntjük, 1 mérce babatejporral vagy tejszínnel, és vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Kukorica-, köles- vagy pirított búzadara kásával, esetleg vajas túrógombóccal kínáljuk.
Zöldborsós pulykaragu
Két evőkanálnyi sárgarépát és 1 evőkanálnyi újhagymát apróra vágunk, és 5 percig dinszteljük 1 kanálnyi olajon. Beleteszünk 1-2 kockányi főtt húst, 1 evőkanálnyi zöldborsót, csipetnyi sót, és csupán annyi vizet vagy levest, hogy éppen ellepje. 10 percig főzzük. Végül 1 mérce babatejporral vagy tejszínnel, 10 csepp citromlével és vágott zöldpetrezselyemmel gazdagítjuk.
Nyúlhús vadas mártásban
A vad- vagy házinyúlból húslevest főzünk, 1 babérlevél hozzáadásával. A megfőtt húst késsel felaprítjuk és két evőkanálnyit kevés olajon, gyengén lepirítunk. Megszórjuk 2 csipetnyi cukorral, kiskanálnyi liszttel, és tovább kevergetve még 3-4 percig sütjük. Végül húslevessel felengedjük és 2 evőkanálnyi összetört főtt zöldséget hozzáadva simára keverjük. 5 percig együtt főzzük, majd 1 mérce babatejporral vagy tejföllel dúsítjuk. Állaga tejfölsűrűségű legyen. Kifőtt cérnametéltre vagy apróra vagdalt pirított zsemlére halmozva tálaljuk.
Májpüré
Csak a sovány baromfi mája használható fel erre a célra. A májból gondosan eltávolítjuk az epehólyagot, epevezetőt, mert különben keserű lesz. Felhasználás előtt kiáztatjuk egy kis tejben, majd leöblítjük langyos vízzel. Nem igényel hosszú főzést, 10 perc alatt elkészül.
Ha kész még melegen átdaráljuk, és a főzelék tetejére hintjük.
Halgombócok
5 dkg szálkamentes (tonhal) halfilét pépesítünk, összedolgozzuk 1 kicsavart áztatott zsemlével, 1 gerezd tört fokhagymával és 1 ek. reszelt vöröshagymával. Ízesítjük sóval, borssal, citromlével, petrezselyem zöldjével, és kis gombócokat formálunk. Kifőzhetjük húslevesben vagy zsemlemorzsába forgatva kisüthetjük, és mint pogácsát vagy labdapecsenyét tálaljuk. Mutatós, ha a fölengedett fagyasztott vajastésztából halformákat vágunk, az egyiket megszórjuk reszelt sajttal, erre halas tölteléket teszünk, sajtot szórunk rá, lefedjük a tésztahallal, és sütőben megsütjük.
|