Levesek
Frissítve: május 29. 2007.01.12. 22:12
Csecsemőnek és kisdednek levest nem szoktak ajánlani. A baba gyomra kicsi, ezért képtelen több fogás elfogyasztására. így a leves kiszorítaná az értékesebb és tartalmasabb fözeléket. A nyári nagy melegben azonban 1 éves koron túl kivételt tehetünk. Különösen napoztatáskor, amikor egyébként is több folyadékot kell biztosítani, beiktathatunk hűvös gyümölcsleveseket az étrendbe. Ezek a levesek nem feltétlenül bevezetői a déli főzelékeknek. Illeszthetök a főzelékek után is. Mivel állati eredetü fehérjéket és böséges vitamint tartalmaznak, esetenként helyettesíthetik is a déli főzelékeket.
Tárkonyos csirkeraguleves
Hozzávalók:
3-4 db csirkemell
1 mk tárkony
1 mk mustár
2 dl tejszín
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 cs petrezselyem zöldje
fél szál póréhagyma
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg gomba
10 dkg borsó
2 dl olaj
csirke alaplé (kockából)
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd a szintén apróra vágott póréhamyát hozzáadjuk. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tárkonyt, és a zöldségeket, majd ezeket is lepirítjuk. Felöntjük csirke alaplével, és lassú tűzön készre főzzük. A végén tejszínnel krémesítjük a levest - Dominó viszont még csak a tejszínmentes változatból kapott. : )
Baba csibeleves
Hozzávalók: 10 dkg csirkemellfilé 2 sárgarépa 2 paradicsom 1 burgonya 5 cm hosszú póréhagyma 2,5 dl víz, vagy előre elkészített sómentes csirkealaplé 1 evőkanál olaj
A csirkemellet folyó csapvíz alatt lemossuk, és kis kockákra vágjuk. A megtisztított zöldségeket, a póréhagymát felkarikázzuk. A póréhagymát előhevített olajon megpároljuk, beletesszük a csikrkehúst, és addig sütjük, míg a hús kifehéredik, majd hozzáadjuk az összevágott sárgarépát, paradicsomot, burgonyát, és vízzel vagy csirkealaplével felengedve fedő alatt 20 percig főzzük. Turmixgépben pépesítve, vagy villával összetörve a kívánt állagúra pürésítjük.
Daraleves
Főzés: 10 perc Hozzávalók: • 5 dkg teljes búzadara • 3 dl tej • 7 dl zöldséglé • só
Elkészítése: A darát egy lábosban világosra pirítjuk, felöntjük a zöldséges alaplével, hozzákeverjük a tejet, sóval ízesítjük és kiforraljuk. Daralevest hasonló módon készíthetünk kukoricából, hajdinából vagy rizsből is.
Paradicsomleves édesen
A hagyományos, közkedvelt változat így készül: enyhén pirított rántásba személyenként egy púpozott evőkanál paradicsompürét keverünk, egy percig együtt pirítjuk, majd személyenként 3 dl vízzel feleresztjük. Enyhén megsózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, egy darabka vöröshagymát és zellerzöldet teszünk bele, így tíz-tizenöt percig főzzük. A zellert és a hagymát kivesszük, külön főtt tésztával (a betűtésztát imádják a gyerekek) vagy főtt rizzsel tálaljuk.
Tipp:
Rántás nélkül is készíthetjük a levest: ebben az esetben a felforralt paradicsomlébe vagy higított sűrítménybe egy csésze vízben csomómentesen elkevert barna rizslisztet vagy étkezési keményítőt öntünk, majd néhány percig folyamatos kevergetés mellett főzzük. Egy liter folyadékhoz egy-két evőkanál rizsliszt szükséges. A paradicsomlevest áttört főtt burgonyával is sűríthetjük, 1 liter léhez 10 dkg burgonyát számítsunk.
Sütőtökleves
70 dkg sült tökszeletről lehúzzuk a héját, majd nagyobb lábasba tesszük főni úgy, hogy a víz bőven ellepje a sütőtököt. Megsózzuk, kávéskanálnyi őrölt gyömbérrel és késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd tovább forraljuk. Ha már forr, két deciliter főzőtejszínt adunk hozzá. Fakanállal alaposan összekeverjük, felforrósítjuk, majd pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Családi adag.
Cukkinikrémleves
Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni 4 közepes burgonya 3 natúr Medvesajt só
Elkészítés: A megmosott és karikára szelt cukkínit a megtisztítot és felaprózott burgonyával feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk. Amikor már minden zöldség puha, beledobjuk a sajtokat és még egyszer felforraljuk. Botmixerrel összedolgozzuk és tálaljuk. Nagyobb gyerekek, a felnőttek kaphatnak bele pirított zsemlekockát, sajtot. Brokkolival is kitűnő.
Csirkehúsleves
Hozzávalók: 6 adaghoz, a 10. hónaptól:
1 kis csirke (kb. 1,1 kg) 1 adag leveszöldség 2 vöröshagyma 2 közepes burgonya 12 dkg sárgarépa 15 dkg brokkoli 5 dkg cérnametélt
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, a leveszöldséget megtisztítjuk. A hagymát félbevágjuk. A vágott felével lefelé a kukta aljára tesszük, rápirítjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget, és megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, és felengedjük 1 liter vízzel. Kímélő fokozaton 30 percig főzzük.
A lehűlt kuktáról levesszük a fedelét, kivesszük a csirkét, és hagyjuk hűlni. A húst leválasztjuk a csontról, és kis kockákra vágjuk. A levest átszűrjük. A burgonyát megtisztítjuk, és kis kockákra szeljük. A burgonyát a levesben 20-25 perc alatt puhára főzzük.
A sárgarépát és a brokkolit megmossuk. A sárgarépát vékony csíkokra szeljük. A brokkolit kis rózsákra szedjük, a torzsáját meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A tésztát, a sárgarépát, a brokkolit és a húst a főzési idő befejezése előtt 5 perccel a burgonyához adjuk, és együtt főzzük. Adagonként lefagyasztjuk.
Sajtleves
Hozzávalók:
15 dkg füstölt sonka 15 dkg kukorica 15 dkg gomba (ez akár ki is hagyható) 3 dl tejszín 20-30 dkg reszelt sajt egy kevés friss vágott snidling, petrezselyem vaj
Elkészítés: A sonkát apró kockákra vágom. Vajon megpirítom a sonkát és a gombát, majd hozzáadom a kukoricát ( konzervből is lehet, de ha lehet inkább nyers - ezt kis vízzel felöntve előzőleg puhára párolva). Sózni, borsozni nem szükséges mert a füstölt sonka és a sajt elégé sós. Felöntöm a tejszínnel, és annyi vízzel, amennyi levest akarok elkészíteni. Felforralom, és belerakom a reszelt sajtot. Jól összeforralom, ha kell a felnötteknek külön utánasózom. A friss zöldfűszereket tálaláskor kell belerakni. Lehet még sajtos pirítóssal is tálalni.
Tejszínes karfiolleves
Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol 1 nagyobb répa 1 csirkemell, vagy 1 csirkecomb bőr nélkül 2 dl tejszín petrezselyem
Elkészítés: A csirkehúst egy kis vegetában felfőzzük, a képződött habot leszedjük. Beletesszük a karfiolt, a répát vajon előpiritjuk, majd az is beletesszük. Ha megfőttek a zöldségek, akkor megszórjuk petrezselyemmel és belekeverjük a tejszint. Süríthető turmixolt főtt krumplival, vagy néhány fej karfiol leturmixolásával.
Sajtos brokkolikérmleves
50 dkg brokkoli 30 dkg burgonya 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál napraforgóolaj 1 húsleveskocka 2 dl tejszín 15 dkg sajt (cheddar, edámi vagy gouda) só, őrölt bors néhány kis brokkolilevél
Elkészítés: A brokkoli rózsáit leszedem, a szárakat meghámozom, felszeletelem. A burgonyát apró kockákra vágom. A felaprított hagymát és a szétnyomott fokhagymát olajban üvegesre kell párolni. A brokkolit és a burgonyát hozzáadom, és rövid ideig tűzön kevergetem. Felöntöm fél liter vízzel, beledobom a leveskockát, a tejszínt hozzáöntöm és lefedve 10-15 percig főzzöm, amig a brokkoli és a burgonya meg nem puhul. A levest mixerrel pépesítem, megsózom, megborsozom, és a durvára reszelt sajtot hozzáadom. Olvadni hagyom. Felnőtteknek előmelegített tányérokban tálalom, kis reszelt sajttal megszórom, brokkolilevelekkel díszíttem.
Tésztaleves hússal
Hozzávalók 3-4 személyre: 300 g comb * 1 l víz * 1 babérlevél * 300 g sárgarépa * 1 zeller zöldje * 300 g kelbimbó * 1 csokor petrezselyem zöldje * 300 g tészta (metélt) * 1 evőkanál vaj * 1 teáskanál só * 1 evőkanál szójaszósz * 1 evőkanál sűrített paradicsom
Így készítjük: A húst megmossuk és leveses fazékban feltesszük főni. A babérlevelet beletesszük, a felforrás után lassú lángon kb. egy órán at fözzük. Közben a sárgarépát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a végeit levágjuk, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A zellerzöldje alsó végét levágjuk úgy, hogy szálaira bomoljon. A levélszárakat megmossuk, a levélkéket letépdessük, a szárak oldalán levö fehér szálakat lehúzzuk. A szárakat 1 cm-es hosszúságúra vágjuk. A kelbimbókat is megmossuk, a fonnyadt oldalleveleket leszedjük. A bimbókat ke-reszt alakban bevagdaljuk. A petrezselyemzöldjét megmossuk, a levélkéket a szárakról letépdessük, és apróra metéljük.
30 perc fözés után a kelbimbót és a sárgarépát beletesszük a levesbe. További 10 perc múlva a zellerleveleket a felvagdalt szárakkal, valamint a tésztát is beletesszük a levesbe. A levest addig fözzük, amíg a beletett zöldség, a tészta és a húpuha nem lesz. A babérlevelet és a zellerzöldjét ezután kihalásszuk a levesból. A babának is kiszedünk kb. 200-250 g sárgarépát, zellert, tésztát és egy kevés levest. A kivett húsból 35 g-ot kimerünk, aprítókéssel finomra aprítjuk, és a baba levesébe tesszük. Egy kevés vajat teszünk hozzá, és a petrezselyemzöldjével beszórjuk
A többi levest sóval, szójaszósszal, paradicsommal és petrezselyemmel ízesítjük. A húst kockára vágva visszatesszük a levesbe, az ételt tálaljuk.
Meggyleves
Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére: 40 dkg meggy, 4 dl tehéntej 2 dl víz, 5 dkg kristálycukor 4 dkg vaj, 3 dkg liszt 1/4 vaníliarúd, 2 db szegfűszeg, csipetnyi jódozott só
Kimagozzuk a megmosott meggyet. Egyharmad részét félretesszük. A többit lecukrozva állni hagyjuk. A vízben kifözzük az ízesítőanyagokat, majd leszűrjük. Az illatos lében megpároljuk a lecukrozott meggyet, ha elkészült levesszük a tűzröl. A lisztből és a tehéntejböl állandó kevergetés mellett fehérmártást fözünk, ha krémszerú, levesszük a tüzröl és beleolvasztjuk a vajat is. Elkeverjük benne a nyers meggyet, majd hozzáadjuk a megpároltat is. Az anyagokat 2-3 percig turmixoljuk. A bársonyos állagú nyers gyümölcslevest csészékbe szűrjük. Szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk a babának és a családnak is.
Ribiszkeleves
Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére: 30 dkg lecsumázott ribiszke, 10 dkg kristálycukor, 4 dl tehéntej 2 dl víz, 1 db főtt tojássárgája 5 dkg rizsliszt, 1/4 vaníliarúd
1 db egész fahéj
A ribiszkét vízsugárban alaposan megmossuk, majd a szárairól gondosan leszedjük a szemeket. Gyümölcspréssel, vagy csak szűrőszitán áttörve kisajtoljuk a levét. A cukrot a fűszerekkel 2 dl vízben felfőzzük, majd leszűrjük. Ezt az illatos levet kissé lehűtjük, majd hozzáadjuk a nyers ribiszkelevet. A lisztből és a tejből állandó kevergetés mellett krémszerű mártást főzünk. Belekeverjük a főtt tojássárgáját is. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és az egészet gyengén átturmixoljuk. Szobahőmérsékletüre hűtve csészékbe tálaljuk.
Birsalmaleves
Hozzávalók két felnött és két gyermek részére: 40 dkg tisztított birsalma
2 dl víz + amennyi még szükséges a főzéshez 5 dkg kristálycukor
1/2 citrom kisajtolt leve ánizs, koriander, gyömbér citromfű, vaníliarúd
Alapos mosás után gondosan eltávolítjuk a csumát és a magházat. A szeletekre vágott birsalmát a cukorral ízesítve annyi vizzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha az alma megpuhult, a főzőlével együtt összeturmixoljuk. 2 dl vízben felfőzzük a füszereket 10-20 percig, majd leszürjük. Az illatos levet összekeverjük a birsalmakrémmel. Kicsavarjuk a fél citrom levét, szükség szerint ízesítjük vele a levest. Szobahömérsékletüre hűtve tálaljuk.
Hideg banánleves
Hozzávalók: 1 banán 100 ml almalé 100 ml tej
Az érett banánt villával áttörjük, elkeverjünk az almalével, és előzőleg felforralt, majd lehűtött tejet adunk hozzá. Hűtve adjuk a babának, de étkezés előtt azért hagyjuk, hogy néhány percet melegedjen szobahőmérsékleten.
Burgonyás pórékrémleves
Melegítsünk meg a baba lábosában 2 evőkanálnyi étolajat, és szórjunk bele egy megmosott és karikákra vágott zsenge póréhagymát. Kissé pirítsuk meg, majd adjunk hozzá felkockázott burgonyát, esetleg egy kevés kis kockára vágott sárgarépát. Öntsük fel vízzel, és főzzük puhára. Végül turmixoljuk össze, de ha a baba már kicsit darabosabban is elfogadja, akkor elég, ha csak villával szétnyomkodjuk.
Burgonyás-paradicsomos leves
Egy kisebb, apró kockákra vágott hagymát pirítsunk meg kevés étolajon, és fűszerezzük egy csipetnyi majorannával.
A felkockázott újburgonyát, egy-egy felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, és egy kisebb paradicsomot felkockázva főzzünk puhára. Kb. 20 perc alatt minden hozzávaló megpuhul. Eztuán szűrjük le a zöldégeket és a majorannás hagymával együtt tegyük a turmixba. Öntsük fel a zöldségek főzőlevével, majd turmixoljuk össze.
Tálaláskor esetleg pici darabkákra vágott kenyérhéjat vagy kiflicsücsköt keverhetünk hozzá.
Ehhez a leveshez a burgonyát és a paradicsomot bármilyen más zöldéggel is párosíthatjuk, például zöldborsóval, brokkolival, karfiollal, karalábéval, zellerrel.
A legegyszerűbb sajtleves
Hozzávalók: 12 dkg reszelt ementáli sajt, 1 dl tejszín, 0,5 dkg finomított só, 2 dkg vaj
A tejszínt annyi vízzel öntjük fel, amennyi a kívánt leves mennyiség. Beletesszük a vajat és gondolatnyi sót. Jól átforraljuk, hozzátesszük a reszelt sajtot. Amikor a sajt elolvadt, kissé hűtjük.
Sajtkrémleves
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 4 dkg vaj, 40 dkg tejszínes sajt, 8 dl erőleves (lehet kockéból), 1 dkg burgonyapehely, csipetnyi finomított só, fél dl tejszín, 2 tojássárgája
Az apró kockára vágott, tisztított burgonyát kb 5 percig sós vízben főzzük. Majd hozzátesszük a tejszínes sajtot, erőlevessel felengedjük, majd további 10 percet forraljuk. A burgonyapelyhet beleszórva sűrítjük, sóval ízesítjük, utána áttörjük. A tálalás előtt a tojások sárgáját és a tejszínt elkeverve dúsítjuk a levest.
(Ne melegítsük forráspontig, mert a tojások öszefuthatnak.)
Gyümölcsleves főzés nélkül
Hozzávalók:
-
1 liter 100% -os narancslé
-
3 dl tejszín
-
3-4 narancs
-
vaníliás cukor
-
fahéj
-
ízlés szerint cukor
-
(Bármilyen gyümlccsel elkészíthető, csak akkor a gyümölcslé másfajta legyen. Pl. cseresznyéhez, meggyhez, málnához - meggylé, őszibarackhoz- őszilé, sárgabarackhoz- sárgabaracklé.)
Elkészítés: A tejszínt fölverjük habnak, hozzákeverjük a gyümölcsléhez. Beletesszük a friss nyers gyümölcsöket, ízesitjük, és mehet a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! Isteni finom bármilyen gyümölccsel!
Csirkegombócleves
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg karalábé, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db zsemle, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás burgonya, zöldpaprika, paradicsom, metélőhagyma, törött bors, só.
Elkészítés módja: A csirkemelleket kicsontozzuk. A megtisztított zöldségeket vékony karikákra vágjuk és a csontokkal, egész vöröshagymával 3 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát, az egész borsot, megsózzuk és 40-45 percig nem erős tűzön főzzük. Közben a csirkemelleket a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlékkel együtt ledaráljuk. Sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. A zöldséges alaplét átszűrjük, majd felforraljuk. Beletesszük a kiformázott gombócokat, a kockákra darabolt burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Az anyagok puhulásáig főzzük. Tálaláskor meghintjük apróra vágott metélőhagymával.
Tejfölös burgonyaleves
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, fél kg burgonya, 3 dl tejföl, 1 evőkanál delikát Elkészítése: Egy 4 literes fazékban a zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a megtisztított hagymát, fokhagymát, a lisztet. Állandó keverés közben megpirítjuk, egy gyűszűnyi piros paprikát adunk hozzá, majd kicsi vízzel felengedjük a rántást. Apró kockákra vágott burgonyát adunk hozzá. Felforraljuk az alapot. Hozzáadjuk a fűszereket. Felöntjük, majd 25 percig lassú tűzön főzzük. Ez alatt a tejfölt kevés levessel feleresztve simára keverjük. Ha a krumpli megpuhult, a tejfelt beleengedjük, s felforraljuk.
Majoránnás húsleves
Hozzávalók
Ezt a levest akkor érdemes készíteni, ha megmaradt a húslevesünk, és már egyhangú lenne ismét feltálalni a családnak. Ilyenkor 2 dl liter tejföl és majoránna hozzáadásával érdekes, kellemes ízű levest készíthetünk igen egyszerűen.
Elkészítés:
A húslevest a benne lévő húsokkal, zöldségekkel együtt felforraljuk, a levesbetétet (tésztát) is beletesszük. Jó sok szárított majoránnát és babérlevelet, valamint 2 dl tejfölt teszünk bele, majd pár percig ezzel együtt forraljuk. Már tálalhatjuk is az igen finom levesünket. Ugyanezt majoranna helyett tárkonnyal is elkészíthetjük, és így kellemes, tárkonyos ízű húslevest kapunk.
Gulyásleves
Hozzávalók
Húsok: Főzhetjük marhahúsból, ekkor 1 kg marha lábszárt vegyünk hozzá. Sertéshúsból 1 kg lapocka való hozzá. Egy negyed kg húsos füstölt szalonna.
Zöldségek: két nagyobb répa, három petrezselyem, aki szereti tehet bele egy zellert és egy karalábét, egy vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, fél kg burgonya. A zellernek, és a petrezselyemnek zöldjét is jó beletenni.
Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra feldaraboljuk. A szalonnát feldaraboljuk, kissé megsütjük, majd beletesszük az apróra vágott hagymát. Üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikát teszünk bele, és beletesszük a feldarabolt húsokat. Pároljuk, majd vizet öntünk rá, úgy, hogy a víz jól ellepje.
Sót, szemesborsot, köménymagot adunk hozzá. Amikor a hús már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát, és készre főzzük. Amikor a hús és a zöldségek is megfőttek, levesestálba merjük, és tálaljuk. Sót, borsot és jó erős szárított csípős, piros paprikát is tegyünk az asztalra tálaláskor.
|