Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Dominó receptgyűjteménye
Dominó receptgyűjteménye : Köretek, egytálételek, miegymás:)

Köretek, egytálételek, miegymás:)

Frissítve: május 9.  2007.01.14. 11:29

...


Kefires burgonyalepény


Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc
Hozzávalók:
• 20 dkg burgonya
• 2,5 dl kefir
• 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• só
• fokhagyma
• petrezselyem


Elkészítése:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzákeverjük a lisztet és a kefirt. Ízesítjük sóval, ízlés szerint fokhagymával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Az így előkészített burgonyát egy margarinnal kikent tepsibe öntjük és sütőben szép pirosra, sütjük. Kockára vágva köretként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk


Zabpehellyel töltött paradicsom

Tíz-tizenkét darab közepes méretű, húsos paradicsomot készítünk elő. A paradicsomok tetejét levágjuk, kivájjuk a magvas részt, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket egy kisebb tepsibe. 15 dkg zabpelyhet megfőzünk 3/4 liter zöldségleves lében, a tűzről levéve hozzákeverünk egy tojássárgáját, egy evőkanál apróra vágott petrezselymet, ugyanennyi snidlinget, és ízlés szerint reszelt szerecsendiót. A masszát kiskanállal a paradicsomokba töltjük, egy kevés olajjal meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben tíz perc alatt elkészül. Családi adag, négy-öt főnek elegendő.


Túró paradicsommal


Egy szép, lédús paradicsomot héj nélkül, szitán áttörünk, két evőkanál tehéntúróval, egy mokkáskanál kukoricacsíra-olajjal összekeverünk. Uzsonnára, reggelire magában is, kenyérkatonákra kenve is finom. A hozzávalók egy kisgyermekadaghoz elegendőek.



Bébipizza
(másfél éves kortól)

1/2 kg héjában főtt, áttört krumpliból, 15 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, egy tojásból rugalmas tésztát készítünk. A kinyújtott tésztából pohárral kis pizzácskákat vágunk ki, ezekre paradicsompürét kenünk, és reszelt sajttal meghintjük. Sütőlapon 15 perc alatt, kis lángon készre sütjük. A hozzávalók négy felnőtt adagra vagy nyolc kisgyermekadagra elegendők. Sütés előtt fagyasztható, majd igény szerint, fagyott állapotban, forró sütőben sütjük ki.

Tipp:

A pizzácskákat ízlés szerint villával szétnyomott szardíniával vagy darált hússal is dúsíthatjuk. Ha a kisgyermek szereti a fokhagymát, a paradicsompürébe keverjünk egy szétnyomott gerezdet.


Répás gombóc:

Kb. 15 dkg sárgarépát lereszelünk, puhára pároljuk. Egy tojásból és 15 dkg lisztből galuskatésztát készítünk, hozzámorzsolunk három beáztatott, kinyomkodott zsömlét, a párolt répát, sóval, szerecsendióval, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. A masszát összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk belőle, és forró sós vízben kifőzzük.


Sárgarépás burgonyapuffancs:

20 dkg sárgarépát, 15 dkg burgonyát lereszelünk. Hozzákeverünk egy tojássárgáját, 4 evőkanál lisztet, sót, reszelt szerecsendiót. A masszából kis pogácsákat formázunk, és közepesen forró olajban kisütjük.




Rakott sárgarépa:

80 dkg sárgarépát megtisztítunk, felkarikázunk, kuktában puhára párolunk. 15 dkg kemény sajtot megreszelünk. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, és egy réteg sárgarépát belesorakoztatunk. Megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, majd újabb réteg következik Ezt folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. Legfölülre sajt és tejföl kerül. Előmelegített sütőbe toljuk, sütjük, amíg meg nem pirul a sajt a tetején.


Sárgarépatorta:

Egy nagy répát lereszelünk, majd simára turmixoljuk. 2 csésze cukrot, 2 csésze lisztet, egy zacskó sütőport, egy csésze olajat, 3 egész tojást jól összekeverünk a répakrémmel. Kivajazott, lisztezett tortaformába simítjuk, kb. 20 percig sütjük kis lángon. Ha elkészült, a külsejére tortabevonóból csokimázt készítünk.


Sütőtökös zabpehelykása


Két evőkanál zabpelyhet tiszta kávédarálóban vagy aprítógépben megőrölünk. Másfél deciliter vízben folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadunk két púpozott evőkanálnyi puhára sült tököt. Ha szükséges, turmixoljuk, vagy villával öszetörjük. Fogyasztás előtt egy kávéskanál napraforgó- vagy tökmagolajat keverünk bele.


Sütőtökpuffancsok


Egy szelet sült tököt lehéjazunk, azután összekeverünk egy nagyobb, főtt, reszelt burgonyával. Két evőkanálnyi tisztított tökmagot megdarálunk. A tököt, a burgonyát, a tökmagot, két evőkanál teljes kiőrlésű lisztet és egy egész tojást jól összedolgozunk. A masszát picit megsózzuk, majd vizes kézzel kis lepényeket formálunk, és kevés zsiradékkal kikent serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Magában is finom, de főzelékekhez is jól illik.
Egy felnőtt és egy gyerek adagja.


Töltött sültburgonya


Kb. 80 dkg krumplit megfőzünk héjában. Vigyázzunk, hogy ne főjön túl, mert akkor a gumók szétesnek, és nem tudunk tovább dolgozni velük. A megfőtt, megtisztított krumplikat hosszában kettévágjuk. A fél krumplik belsejét kanállal kivájjuk, és tejföllel elkevert reszelt sajttal megtöltjük.

A tölteléket ízlés szerint „megbolondíthatjuk" egy kevés szerecsendióval, kakukkfűvel, fokhagymával. A töltött krumplikat tűzálló tálba sorakoztatjuk, és sütőben átsütjük.

A töltelék lehet más is: gombából, darált húsból, füstölt sajtból, és minden egyébből, amit melegszendvics készítéséhez használhatnánk.


Tócsni vagy lapcsánka

80 dkg burgonyát meghámozunk, lereszelünk, vagy aprítógéppel felaprítunk. Hozzáadunk egy tojást és öt evőkanál lisztet. Picit megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A felnőtteknek elkülönített adagba őrölt borsot és szerecsendiót is keverjünk. Serpenyőben olajat melegítünk, és egy-egy kanál masszát szétterítve mindkét oldalán megsütjük, mint a palacsintát. A tócsnihoz fokhagymás tejfölt kínálunk.

Fontos, hogy a nyersen lereszelt krumplit azonnal fölhasználjuk, mert különben megfeketedik. Ez nem csak esztétikailag hátrányos, hanem nagyban ront az alapanyag értékén is, komoly vitaminveszteséggel jár.


Tojás fészekben

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 db kb. 50 g-os burgonya * 100 g sárga-

répa * 1 szál petrezselyemzöldje * 1 evökanál

tej * 1 tojássárgája

 

Így készítjük: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a lábas alját 2 cm-rel el-lepje. Tegyük a lábast a tüzhelyre, a forrástól számítva 15-20 percig pároljuk a burgonyát las­sú tüzön. Közben mossuk és hámozzuk meg a sárgarépát, a végeket vágjuk le. Vágjuk 2 cm-es darabokra, tegyük kisméretü lábasba kb. 3 evökanál vízzel. Lassú tüzön kb. 10 perc alatt a répát pároljuk puhára. Közben mossuk meg alaposan a petrezselyemzöldjét, tépdessük le a levélkéket a szárról, és vagdossuk nagyon fi­nomra. A megfött krumplit hámozzuk meg, majd törjük at krumplinyomón. A krumplipürét a tejjel és a vajjal keverjük simára, és tegyük koszorú formában a hötartó tányérba. A sárgarépát még a lábasban aprítsuk péppé, és töltsük ki vele a krumplikoszorú közepét. A közepébe kis bemélyedést vájunk, amelybe belecsúsztatjuk a tojássárgáját. Az egészet beszórjuk a fi­nomra vágott petrezselyemmel.


Kétszersült tejjel és sárgarépával

Hozzávalók 1 adaghoz:

200 ml tej * 3 kétszersült * 2 evőkanál sárgarépa-püré (bébiétel)

 

Így készítjük: A tejet lábasban felmelegítjük, nem kell feltétlenül felforralni, ha friss zacskóval vásároltunk. A kétszersülteket tiszta szövetszalvétára rakjuk. A szalvétát a négy sarkánál összefogjuk és összecsavarjuk. Húsklopfolóval a kétszersültet durván összetörjük, és egy gyermektányérra tesszük. A forró tejet ráöntjük, kb. egy percet várunk, míg a kétszersült beszívja magába, majd a sárgarépapürét hozzákeverjük.

 


Tejszínes burgonya karfiollal

Hozzávalók 1 adaghoz:

 150 g burgonya * 150 g karfiolrózsa * 3 evöka­nál tej * 1 evökanál tejszín * 1 evökanál vaj * 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöldje * 1 tojássárgája

Így készítjük: A burgonyát folyó vízben, a karfiolt álló vízben alaposan megmossuk. A karfiolrózsákat apró darabokra tördeljük. A burgo­nyát meghámozzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A tejet a tejszínnel lábasban felforrósítjuk, be­letesszük a burgonyát és a karfiolt. Lassú tüzön kb. 15 percig pároljuk. A fözeléket hötartó tá-nyérba öntjük, a vajat, petrezselymet és a to-jássárgáját hozzáadjuk. Az egészet villával dur­vára törjük és elkeverjük.


Zöldségropogós

 

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére: 10 dkg sárgarépa, 1 dkg karalábé 10 dkg zellergumó, 3 egész tojás 10 dkg fejtett zöldborsó, 1 csomó petrezselyem zöldje,

15 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa vagy zabkorpa, 4 dl olaj a sütéshez

A megtisztított zöldségeket feldarabolva fed alatt puhára pároljuk, kevés víz hozzáadásával. A tűzhely szélén hagyjuk a pároló lében kihűlni, majd leszűrjük. Burgonyanyomóval törjük át a zöldségeket, hozzákeverjük a vágott petrezselyem zöldet, egy tojás sárgáját és 10 dkg lisztet. Az így nyert masszából ujjnyi vastag rudacskákat formázunk. A babának szánt darabokat megforgatjuk a lisztben, tojássárgájában és zsemlemorzsában. Ezeket a rudacskákat külön tesszük, hogy ne keveredjenek a többivel. A családnak szánt falatokat a lisztben és a felvert és tojasfehérjével is kiegészitett tojásban, a zsemlemorzsában bundázzuk. Közepesen forró olajban pirosra sütjük. Papírszalvétára szedjük ki, hogy a fölösleges olaj leitatódjon róla.


Burgonyaropogós

 

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére: 60 dkg burgonya, 2 egész tojás 1 csomó petrezselyem, 15 dkg liszt reszelt szerecsendió 10 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj

A burgonyát alapos mosás után héjában annyi vízben pároljuk, hogy félig ellepje. 20 perc múlva bepuhul. Leszűrjük és még forrón lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval áttörjük. Ha az áttört burgo­nya kézmelegre lehűl, összegyúrjuk 12 dkg liszttel, a reszelt szerecsendióval, az apróra vágott petrezselyem zölddel. Gyúródeszkán ujjnyi vastag hengereket formázunk belőle és 4-5 cm-es darabokra szabdaljuk föl. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk.

Figyelem! A baba részét csak lisztben, tojássárgájában és zsemle­morzsában! Közepes forróságú olajban pirosra sütjük. Az olaj leitatása után még melegen tálaljuk.


Brokkoli palacsintatésztában

  

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére: 50 dkg brokkoli, 12 dkg liszt

2 db tojássárgája, 2 evőkanál olaj
4 dl olaj a sütéshez

 

A brokkolit alapos mosás után enyhe sós vízben félpuhára főzzük. A vízből kiszedve lapos tányéron hagyjuk kihűlni. A kihűlt brokkolit rózsáira szedjük. A lisztből, a két tojássárgájából 2 dl langyos vízzel, 2 evőkanál olajjal palacsintatésztát készítünk. Szép simára keverjük! A brokkoli rózsákat először meghintjük liszttel, majd óvatosan, nehogy szétessen, megmártjuk a palacsintatésztában. Forró olajban, egyen-ként világos pirosra sütjük. Az olaj leitatása után tálaljuk.


Kelbimbó kókuszreszelékben

 

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére:

50 dkg kelbimbó, őrölt szerecsendió

3  db tojássárgája, 5 dkg zsemlemorzsa

4  dl olaj a sütéshez, 5 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék jódozott tengeri só 

A kelbimbót alaposan megmossuk. Enyhén sós, forrásban lévő víz­ben megfőzzük. Ha bepuhult, szűrőkanállal kiszedjük és hagyjuk lecsöpögni. Az őrölt szerecsendióval megízesítjük. Bebundázzuk a liszt­tel, a tojássárgájával, majd a morzsával kevert kókuszreszelékkel. Kö-zepesen forró olajban sütjük. Egyaránt finom melegen és hidegen tálalva.


Sajtos padlizsán

 Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére:

50 dkg padlizsán, kevés jódozott só, szárított bazsalikom, 5 dkg liszt 2 egész tojás, 8 dkg zsemlemorzsa 5 dkg reszelt parmezán sajt 5 dl olaj a sütéshez 

Csak zsenge padlizsánból készülhet! A padlizsánt rozsdamentes késsel hámozzuk meg. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Enyhén beszórjuk a tengeri sóval és a szárított bazsalikommal. A szokott módon bundázzuk a liszttel, a felvert tojással - a csecsemö részét csak tojássárgájával - és a sajttal összekevert zsemlemorzsával. Forró olajban sütjük, és a felesleges olajat leitatva azon melegen tálaljuk.

 


Csillagtök sajtos bundában

 

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére:

50 dkg csillagtök, csipetnyi jódozott só, 8 dkg liszt, vasfű, 8 dkg parmezán sajt 10 dkg zsemlemorzsa, 2 egész tojás 3 dl olaj a sütéshez 

A csillagtököt keresztben, ujjnyi vastag szeletekre fölvágjuk. Kiszedjük a puha magházat. A szeletkéket vékonyan meghámozzuk, enyhén besózzuk, vasfűvel ízesítve kissé állni hagyjuk. Néhány perces állás után bundázzuk a lisztben, tojásban - a baba részét csak tojássárgájában - majd a zsemlemorzsával összekevert reszelt sajtban. Közepesen forró olajban, óvatosan forgatva pirosra sütjük. Melegen tálalva nagyon finom.


Sárgarépás burgonyapuffancs

 

Hozzávalók két felnőtt és két gyermek részére:

20 dkg sárgarépa, 15 dkg burgonya

1  tojássárgája, 2 evőkanál finomliszt

2 evökanál graham liszt, borsikafü reszelt szerecsendió, jódozott tengeri só,  5 dl olaj a sütéshez

 

A megtisztított sárgarépát és burgonyát háztartási reszelön lereszeljük. Hozzákeverjük a fűszereket és a tojássárgáját. Ráhintjük a lisztet is. Alaposan összekeverve pogácsákat formálunk belöle. Közepes forróságú olajban pirosra sütjük mindkét felét. Melegen tálaljuk.


Zabpehellyel töltött paradicsom

 

Hozzávalók két felnött és két gyermek részére:

10-12 db közepes méretű paradicsom 15 dkg zabpehely, 1 tojássárgája 3/4 liter főzelék lé, szerecsendió jódozott tengeri só, 3 dkg sajtreszelék, 2-3 evőkanál olaj 1 csomó petrezselyem zöldje, snidling

Az alaposan megmosott, húsos paradicsomokból kivájjuk a magvas részét. Szorosan egymás mellé rakjuk egy kisméretú tepsibe. A forró fözölében elhabarjuk a zabpelyhet, 5 percig fözzük. Tüzröl levéve hoz­zákeverjük a tojássárgáját, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a snidlinget, összedolgozzuk a füszerekkel. Kiskanállal óvatosan beletöltjük a paradicsomokba. Olajjal meglocsoljuk és a tetejére reszeljük a sajtot. Előmelegített sütöben 10 perc alatt kész.


Sütőtökös rizottó

 

 

A főtt rizs zöldségekkel kellemesen puha étel, ezért kitűnő átmenet a szilárdabb halmazállapotú ételek bevezetéséhez. Az A-vitaminban gazdag sütőtök könnyen beszerezhető zöldség. Sütőtök helyett használhatunk főzeléktököt is.

 

HOZZÁVALOK 4 ADAGHOZ

50 g apróra vágott hagyma

25 g vaj

100 g basmati rizs

4,5 dl forrásban lévő víz

150 g meghámozott és kimagozott sütőtök

3 érett (kb. 225 g), meghámozott és feldarabolt paradicsom

50 g reszelt Cheddar sajt

 

 

PÁROLJUK meg a hagymát a vaj felén. Keverjük hozzá a rizst. Öntsük fel a forrásban lévő vízzel. Fedjük le, majd nagy lángon főzzük 8 percig. Keverjük hozzá a sütőtököt, vegyük le a lángot, majd fedő alatt főzzük további 12 percig, amíg felszívja a vizet.

Eközben olvasszuk fel a maradék vajat egy kis lábosban, adjuk hozzá a feldara-bolt paradicsomot, és pároljuk 2-3 percig. Olvasszuk bele a sajtot. A paradicsom és sajt keverékét adjuk hozzá a megfőtt rizshez, és alaposan keverjük össze. Egy évesnél idősebb gyereknek fűszerezzük ízlés szerint.


Meglepetés káposzta

 

Íme egy ízletes, és nagyon egyszerűen elkészíthető fogás. Kitűnő ebéd lehet az egész család számára, ha megnöveljük a mennyiségeket, több Cheddar és parmezán sajtot teszünk rá, és ha tálalás előtt előmelegített grillsütőben barnára pirítjuk a tetejét. Az összekevert hozzávalókat 180°C-ra (gázsütő esetében 4-es fokozat) előmelegített sütőbe téve is elkészíthetjük 15 perc alatt.

 

HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ

 

1 meghámozott, kimagozott és feldarabolt paradicsom

egy kevés margarin vagy olaj

25 g barna rizs

75 g vékonyra szelt káposzta

50 g reszelt Cheddar sajt

 

VÍZBEN főzzük puhára a rizst (körülbelül 25 perc). Pároljuk vagy főzzük meg vízben a káposztát. Kevés megforrósított olajon vagy margarinon futtassuk meg a paradicsomot, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett káposztát, és pároljuk 2 percig. Keverjük hozzá a reszelt sajtot, és lassú tűzön várjuk meg, míg megolvad a sajt. Keverjük össze a káposztát, a sajtot, a paradicsomot és a megfőtt rizst, majd villával törjük össze.


Kefíres-sajtos brokkoli

A brokkolit krumplival felteszem főzni, kis sóval, fokhagymával, ha megfőtt összetöröm kefírrel, reszelt sajttal és kis vajjal.Tavasszal egy kis petrezselyem sem árt majd hozzá. :)


Rakott kel (családi ebéd)

Hozzávalók 4 személynek: 1 kisebb kelkáposzta, 50 dkg darált pulykamellfilé, másfél teáscsésze rizs, 2-3 szál sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, egy kicsi zellergumó, két teáskanál szárított kaukkfű, két kávéskanál pirospaprika, egy kávéskanál őrölt kömény, egy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál étolaj, 2 dl 100%-os paradicsomlé, 4 dl tejföl, 20 dkg eidami sajt, margarin.

(Megjegyzés: A recept szerint kelkáposzta helyett brokkolival, karfiollal vagy kelbimbóval is elkészíthetjük. Só csak utólag kerül a felnőttek adagjába. Füstölt Karavánsajttal jobb. Én majdnem dupla adagokat csinálok, mert fagyasztható.)

1. A legkisebbeknek (6 hónapos kortól) még a főzés megkezdése előtt elkülönítünk néhány sárgarépa-karikát és egy evőkanál rizst. Négy evőkanálnyi vízben, fedő alatt megpároljuk, majd lefejt anyatejjel - tápszeres babák esetében tápszerrel vagy a kissé bővebben adagolt főzővízzel - összeturmixoljuk.

2. A rakott kel fazekas változata: zöldségeket tisztítás után csíkokra felaprítjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk, azután hozzáadjuk a pulykahúst. Folyamatos kevergetés közben addig sütögetjük, amíg egy kis levet ereszt, majd ekkor öntjük rá a rizst. Alaposan megkeverjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket. Ráöntünk 3 teáscsészényi vizet, 1,5 dl paradicsomlét, és felforraljuk. A lángot takarékra állítjuk, a fazékra fedőt teszünk, és 20 percig főzzük. Közben 2x-3x keverjük meg. Miután elzártuk a lángot, fedő alatt 15 percig hagyjuk állni. Máris tálalható az étel gyorsváltozata.

Ebből vehetünk ki olyan 8-9 hónapos babáknak, akik már másfél-2 hónapja eszegetnek, s szívesen fogadják az újdonságokat. 4-5 evőkanálnyihoz tegyünk fél deci paradicsomlét, s turmixoljuk össze.

3. Egy éves kor után rakottkel-puffancsot is készíthetünk a fazekas változatból, ha a gyerek szívesebben eszik olyat, amit a kezébe vehet. Keverjünk ki egy tojást egy evőkanál zabpehelyliszttel. Vegyünk ki a fazékból egy tányérnyi adagot, keverjük össze, majd adagoljuk papír minyongallérokba. 200 fokosra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Almapürét, paradicsomszeleteket, uborkát tehetünk a tányér mellé.

4. Végül kenjünk ki margarinnal egy hőálló üvegtálat/tepsit, ebben terítsük szét a fazék tartalmát, kenjük be a tetejét tejföllel, szórjuk rá a reszelt sajtot. 200 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Saláta, savanyú ubi illik hozzá.


Zöldségpuding

 

    a) Készíthetjük szinte bármilyen zöldségbõl attól függõen, hogy a baba mit szeret (sárgarépából, zöld- vagy sárgaborsóból, spenótból, sóskából, karfiolból, brokkoliból, kelkáposztából, kelbimbóból...). Kb. 15 dkg zöldséget apróra vágva enyhén sós-cukros vízben puhára fõzünk. Miután langyosra hûlt, a fõzõvizet leöntve kávéskanálnyi vajjal és 1 tojás sárgájával pépesítjük, majd belekeverjük a tojás fehérjébõl vert kemény habot. Az így elkészített masszát kivajazott tûzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, és egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe állítva sütõben lassú tûznél megsütjük. Óvatosan borítjuk tányérra.

    b) Az a) pontban leírtak szerint elkészítjük a zöldségmasszát. 1 enyhén sós vízben puhára fõzött, langyosra hûtött krumpliból 1 tojássárgával és kávéskanálnyi vajjal pürét készítünk, beleforgatjuk a tojás fehérje kemény habját. A zöldséges masszából és a krumplipürébõl egyenlõ vastagságú vékony rétegeket rakunk a kivajazott tûzálló tálkába. Az a) pontban leírtak szerint megsütjük.


Zöldséges nokedli

 

    4-5 evõkanál zöldborsót, 1 nagy karfiolrózsát és 2 db sárgarépát enyhén sós-cukros vízben puhára fõzünk, majd külön-külön szitán áttörjük vagy turmixoljuk a zöldségeket. 25 dkg lisztbõl 2 kis tojással, vízzel és csipetnyi sóval lágy nokedlitésztát készítünk. Éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, utána három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a karfiolpépet, a másikba a répát, a harmadikba a borsót (kisebb gyerekeknek a borsót mindenképpen szitán paszírozzuk át, hogy a héja ne kerüljön az ételbe). Elõször a fehér (karfiolos) tésztát szaggatjuk  nokedliszaggatóval forró vízbe, amikor megfõtt, szûrõkanállal kihalásszuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Utána következik a narancssárga tészta. Végül a zöld.

    Tulajdonképpen a sima nokedlihez hasonlóan tálaljhatjuk húsból vagy zöldségekbõl készült pörköltekkel. Kisebb gyerekeknek azonban inkább különféle mártásokkal kínáljuk. Jól illik hozzá például a Sajtmártás:

    1evõkanál margarint felolvasztunk, belekeverünk 1 evõkanál lisztet, a tûzrõl lehúzva csomómentesen elkeverjük 3 dl tejjel. Csipet sóval ízesítjük. A tûzre visszatéve, állandóan kevergetve besûrítjük. Belekeverünk 5-10 dkg reszelt sajtot, és még egyszer felforraljuk. Ugyanígy készíthetünk sonka- vagy zöldségmártást, ha a mártásalapba sajt helyett darált vagy apróra vágott sonkát vagy valamilyen zöldségpépet keverünk.


Tükörtojás gyermekeknek

 

    Nagyobb gyerekek is szívesebben eszik meg a tükörtojást, ha az alábbiak szerint készítjük:

egy serpenyõbe kis olajat öntünk, és a kiolajozott serpenyõbe nagyobb fémbõl készült olajba mártott süteménykiszúró formákat állítunk (pl. pogácsaszaggatót, szív- vagy virágkiszúrót) az olajat felhevítjük, majd a nyers tojást a süteményformába ütjük bele, a tükörtojást a kívánt keménységûre sütjük, majd enyhén megsózzuk. Az így sütött tojás felveszi a süteménykiszúró formáját, tehát gyermekünket virág vagy szívecske alakú tükörtojással lephetjük meg. Reggelire kenyérrel vagy fõzelékhez feltétként adhatjuk.


Paradicsomos karfiol

A dietetikus véleménye:
Ha a babát puffasztja a karfiol, az első forrás utáni főzőlevet öntsük el és újra felengedve főzzük tovább. A megadott értékek 170 grammra értendők.

Hozzávalók:
25 dkg paradicsom
15 dkg karfiol
kb. 4 dkg vaj
trappista, edami, gouda stb. reszelt sajt
csipetnyi só

Elkészítés:
A karfiolt apró rózsákra szétszedem, és enyhén sós vízben megpárolom. Közben a meghámozott paradicsomot kevés vajon párolom, ha a karfiol már puha, hozzáteszem a paradicsomhoz és összekeverem.
Botmixerrel turmixolom, tányéron tálalom és sajtot reszelek a tetejére.


Sajtlepény

Hozzávalók a tésztához:
200 g liszt
100 g vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
2 evőkanál víz
csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:
30 g vaj
40 g liszt
400 ml tej
120 g sajt
2 tojás

Készítsünk vajas tésztát: a liszthez hozzáadjuk a puha vajat vagy margarint, egy tojás sárgáját, csipetnyi sót és kevés vizet, ezzel alaposan összegyúrjuk. Az így kapott masszív tésztát cipó alakúra formázzuk, és egy órán át, fóliába csomagolva pihentetjük a hűtőszekrényben.

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Pihentetés után a tésztát a kivajazott, enyhén kilisztezett formába tesszük, majd ujjal egyenletesen eloszlatjuk, az előmelegített sütőben hat-nyolc perc alatt elősütjük. A sütés után ne kapcsoljuk ki a sütőt, szükségünk lesz még rá!

Eközben elokészítjük a tölteléket. A besamelmártáshoz a serpenyőben felolvasztott vajra szórjuk a lisztet, elkeverjük, azután - folytonos kavarás mellett, hogy ne csomósodjon - felöntjük tejjel. Amikor puding sűrűségűre fő össze, hozzáadjuk a reszelt sajtot és két tojás sárgáját. Amikor mártás kihűlt, lazán hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét. Az elősütött tésztára kanalazzuk, egyenletesen eloszlatva, tíz perc alatt készre sütjük.


Bolognai spagetti

Két evőkanál olajon megpárolunk két fej apróra vágott vöröshagymát, három gerezd felaprított fokhagymát. Fűszerezzük őrölt vagy friss, apróra vágott rozmaringgal, bazsalikommal. Ezután adjunk hozzá 40 deka darált pulykamellfilét és 25 deka tisztított, apró kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Fedő alatt pároljuk majdnem puhára a hússal együtt, majd öntsünk bele egy üveg (40 dekás) paradicsomsűrítményt, ugyanannyi vizet és 3-4 meghámozott, nyers paradicsomot (fagyasztott is lehet). Főzzük további tíz-tizenöt percig. Jódozott sóval sózzuk! A kisbaba adagjához lehetőleg csak egyéves kor után adjunk sajtot. Jól illik hozzá a parmezán.


Sütőtökszósz vadasan

4-5 sütőtökszeletet puhára sütünk a sütőben 200 Celsius-fokon. Közben meghámozunk és vékony karikákra vágunk 4-5 sárgarépát. Két evőkanál olajon pirítani kezdjük a répát, majd hozzáadunk két evőkanál mustárt. Ha a répa már majdnem puha, hozzákanalazzuk a sütőtök húsát. Kávéskanálnyi őrölt gyömbérrel fűszerezzük, összefőzzük, majd beleöntünk két deci főzőtejszínt. Nem kell sózni, édeskés!


Krumplistészta juhtúróval

Fűzzünk meg héjában négy-öt szem Ella fajtájú (sárga héjú) burgonyát. Még forrón hámozzuk meg és törjük át villával vagy krumplinyomóval. Közben vágjunk apróra három-négy megtisztított hagymát, és kezdjük pirítani három-négy evőkanál étolajon. Adjunk hozzá két teáskanál édesnemes pirospaprikát és fél kávéskanál őrölt köménymagot. Ha van, keverhetünk hozzá egy kis üveg házi lecsót, vagy helyette két apróra vágott zöldpaprikát és két felszeletelt paradicsomot. Fedő alatt pároljuk puhára, majd adjuk hozzá az áttört krumplit, és keverjük össze alaposan. Ekkor adjuk hozzá a kifőtt tésztát, mely hagyományos nagykocka, de bármilyen más forma mellett is dönthetünk. Ha juhtúróval is megszórjuk, igazi ínyencfalat válik belőle, ilyenkor csak módjával sózzuk. Sütőbe rakva tíz perc alatt összeérnek benne az ízek, és ráolvad a juhtúró. Ha ez sem marad ki belőle, akkor kicsiknek csak egyéves kor után adjuk.



Battyány rizs 

 

Hozzávalók: 24 dkg fényezett rizs, 2 evőkanál étolaj, 2 dkg teavaj, 1  csomó petrezselyemzöldje, 3 dl húsleves (lehet kockából, de jobb az eredeti), csipetnyi jódozott asztali só (ha a hús!eves nem sós)

Forró olajban a megmosott rizst aranysárgára pirítjuk (lényeges a szín). Ezután finomra vágott petrezselyemzöldjéve1 megszórjuk, és enyhén sózzuk. Forró, aranysárga húslevesse1 felöntjük, jól elkeverjük és felforra1juk. Fedő a1att, sütőben puhára páro1juk. Puhulás után vajdarabokat adunk hoz-zá, és aztán összekeverjük.


Sajtos-túrós burgonyapüré

Hozzávalók: 4 nagy szem burgonya személyenként, 24 dkg tehéntúró, 2 dkg teavaj, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg trapista sajt

A megmosott, héjában megfőtt burgonyákat meghámozzuk, és kis kockákra vagdalva turmixgépbe helyezztük. az így nyert burgonyát a túróval együtt pürésítjük, a vaj felét felhevítjük, majd hozzátesszük a túróhoz,  belekeverjük a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, majd összekeverjük.


Spárgatök sajtos joghurt fürdőben

Hozzávalók: 40 dkg spárgatök, 32 dgkg tehéntúró, 16 dkg trappista sajt, 1 dl joghurt

A megtisztított és lereszelt spárgatököt kevés vízben majdnem puhára főzzük. Turmixgépben a többi hozzávalóval pürésítjük.


A lap betelt, folytatás új lapon 'köretek, egytálételek, miegymás 2' címszó alatt:)

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak