Receptek allergiás gyerkőknek
Frissítve: február 5. 2007.01.21. 10:50
Tej nélkül, tojás nélkül, glutén nélkül... :)
A gluténmentes kenyér elkészítése
Hozzávalók: 1 csomag Coelipan, 4 dkg élesztő, 2 dkg zsír, 2 dkg cukor, 1 db tojás 3,5 dl tehéntej, só
A langyosított tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk szalvétával és 20 percig kelesztjük.
Felolvasztjuk a zsírt. A szobahőmérsékletű Coelipan porkeverékhez hozzáadjuk a sót, az egész tojást és az olvasztott zsírt. Az egészet jól összedolgozzuk. Ha szükséges, egy kis langyos vizet is adhatunk hozzá, hogy olyan sűrűségű tésztát kapjunk, mint a sűrű palacsintatészta. A jól kidolgozott tésztát 10 percre letakarjuk, pihentetjük. Közben kizsírozzuk a tepsit, beleöntjük a tésztát úgy, hogy 2/3-ig megteljen. Elöremelegített sütöben 50 percig sütjük. Ha fél adagot készítünk, akkor minden alapanyagnak a felét kell vennünk, de az 1 db tojást akkor is bele kell tennünk.
Tojás nélkül süthető piskóta receptje
Hozzávalók:15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor
5 evőkanál kakaó, 6 evőkanál olaj 3 evőkanál 5%-os ecet, 2,5 dl víz
Az anyagok kimérése után bemelegítjük a sütőt 20 percig. A sütőtepsit vékonyan kiolajozzuk úgy, hogy az oldalára ne kerüljön olaj, mert a tészta visszacsúszik rajta. A tepsi aljába pontosan beszabjuk a sütőpapírt, majd az előkészített hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk. Amikor már jó habos, hozzáadagoljuk az alábbi anyagokat is, de ekkor már csak gyengén kevergetjük. 25 dkg réteslisztben elkeverünk egy csomag sütőport, egy mokkáskanál szódabikarbonát és egy csipetnyi sót. A masszát beleigazítjuk a tepsibe, majd 200 fokos sütöben, végig erös lángon sütjük kb. 30 percig.
Ezzel a süteménnyel kárpótoljuk ünnepnapokon kisgyermekünket. Gyümölccsel, lekvárral ízesíthetjük, díszíthetjük, mint a tortát.
Receptek tej és tojás nélkül
Keksz
30 dkg liszt (fele zabpehelyliszt, másik fele bármi, pl. graham liszt)
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liga
1 vaniliáscukor
(ha nem áll össz, pici vízzel )
Vékonyra kell nyújtani, izgi formákra szaggatni, kb. 10 percig kell sütni. Nem sötétre, mert akkor már picit égett íze lesz. Érdemes dupla mennyiséget csinálni.
Szilvás bukta
2,5 dkg élesztőt langyos cukros vízben felfuttatni
30 dkg fehér liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál olaj
Összegyúrni, ha nem áll össze pici vizet adni hozzá
30 percig letakarva pihentetni
Lisztes kézzel gombóckákat veszel ki, közepébe fagyasztott szilva, vagy meggy. Kiolajozott tepsiben addig sütni, amíg szép piros lesz a teteje.
Cowboy cookies
2 bögre liszt
1 bögre zabpehely
1 kávéskanál szódabikarbóna
Fél bögre olaj
1 cs. Mazsola
1 bögre méz
Fahéj
Icipici só
Ropi (sós süti)
25 dkg Liga
50 dkg liszt
Só, víz
Almás pite (rácsos tortát is lehet belőle csinálni)
Tészta:
fél kg liszt
21 dkg Liga
21 dkg cukor
Fél citrom leve és héja
2 sütőpor
A tészta 1/3-át félretenni, a többit kerek tortaformába tenni
Töltelék:
Almát lereszelni, cukrozni, fahéjat hozzá, fél citrom levét hozzáadni
Kifacsarni rátenni a tésztára
Tetejére 3 evőkanál baracklekvár
Maradék tésztából rácsok.
Kukoricadarás recept
Kukoricatorta
Hozzávalók: 25dkg kukoricadara, 1 liter víz csipet só, csipet cukor
darabolt leveses gyümölcsök (alma, meggy, barack, körte stb.) 1 csésze aszalt gyümölcs (szilva, barack, datolya stb.) 1/2 csésze víz
A kukoricadarát beleöntjük a vízbe amibe beleteszünk csipet sót, csipet cukrot. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, kb. háromszorosára dagad! Magas falú forma (jénai tál, tortaforma, stb.) aljára lerakunk gyümölcsöket, és a főtt kukoricadara felét rásimítjuk. 1 csésze aszalt gyümölcsöt beáztatunk vízbe, krémesre turmixolunk és a kukoricadarára simítjuk, és annak tetejére a kukoricadara másik felét öntjük. Kihűtjük, és tálaláskor a formából kiborítjuk a gyümölcsös kukoricadarát. Mutatós desszertet kapunk, a tetején lévő gyümölcsök levét kissé beszívja a dara.
Tejmentes palacsintatorta
Hozzávalók huszonnégy darab palacsintához: 40 dkg liszt, 2 tojás, 7 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz), két kávéskanál cukor, egy késhegynyi só, olaj a sütéshez és a töltelékfélék.
A tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és annyi ásványvizet, hogy sűrű masszaként simára keverhessük. Fokozatosan, kevergetés közben adjuk hozzá a többi folyadékot. Palacsintasütőben kis olajon vagy teflonedényben olaj nélkül egyenként kisütjük a palacsintákat. Egyet alulra fektetünk egy kerek tálra, ezt megkenjük a töltelékkel, ráfektetjük a következő palacsintát és így tornyozzuk tovább, amíg el nem fogy. A tetejére étcsokiöntet, citromos cukormáz vagy darált mandula kerülhet. Tölteléknek a túrón és pudingon kívül bármi alkalmas, például reszelt alma, fahéj, lekvár, kakaópor, darált dió.
Tipp: csoportosítsuk a töltelékeket ízlés szerint. Az alma-fahéj-dió és a dió-lekvár variáció mellett kísérletezhetünk gesztenyepürével, citromos porcukorral, különféle gyümölcslekvárokkal is.
Tejmentes italok
Mandulatej (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 5 dl víz, 20 szem héjnélküli mandula, egy evőkanál méz, egy csipet só. A hozzávalókat nagyjából öt-hat percen keresztül turmixoljuk, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk, majd sűrű szövésű gézen vagy szűrőn átszűrjük.
Tipp: a mandulát úgy tudjuk legkönnyebben lehéjazni, ha egy pillanatra lobogó, forró vízbe dobjuk.
Kókusztej (9 hónapos kortól)
Hozzávalók: 8 dl víz, 10 dkg kókuszreszelék, egy evőkanál méz, egy csipet só.
A hozzávalókat úgy öt-hat percen keresztül turmixoljuk. Miután tejszerűvé fehéredett, átszűrjük egy finom szövésű gézen vagy szűrőkanál segítségével átszűrjük. A megmaradt sűrűjét sütemények ízesítésére tudjuk felhasználni.
Banános diótej (Egyéves kortól)
Hozzávalók: fél csésze víz, háromnegyed csésze pirított, darált dió, egy evőkanál méz, két közepes banán, negyed teáskanál só, két és fél csésze víz. A darált diót, mézet, banánt és a fél csésze vizet egy-két percen keresztül turmixoljuk a krémes állag eléréséig. Majd adjuk hozzá a megmaradt vizet és rövid ideig turmixoljuk tovább. Öntsük kancsóba és hűtve kínáljuk.
Zabtej (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: egyharmad csésze zabpehely, két evőkanál darált mandula, egyéves kortól ízlés szerint fél teáskanál vanília-kivonat vagy vaníliás cukor. A száraz zabpelyhet őröljük lisztté aprítógépben vagy gondosan kitisztított kávédarálóban, majd főzzük öt percen keresztül egy csésze vízben. Ez után turmixoljuk össze a mandulával, a vaníliával és a sóval. Addig keverjük, amíg nagyon sima lesz, majd adjunk hozzá folyamatosan egy csésze hideg vizet. Végül egészítsük ki annyi vízzel, hogy egy liternyi zabtejet kapjunk.
Tipp: a kész zabtejet még tartalmasabbá tehetjük, ha egy kisebb banánt is hozzáturmixolunk.
Almás piskótatorta
75 dkg alma
15 dkg porcukor
2 cs vaníliaízű pudingpor
1 cs vaníliás cukor
1 ek citromlé
25 dkg babapiskóta
A lereszelt almát kevés vízben pépesre főzzük. Hozzáadjuk a 2 dl vízben feloldott pudingport, a citromlevet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát vízzel kiöblítünk. Az alját kirakjuk a piskóta 1/3-ával, ráöntjük az almás massza 1/3-át, majd folytatjuk a rétegezést: piskóta-alma-piskóta-alma. A tortát 1 napra hűtőbe tesszük. Tetszés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, almacikekkel, de natúron is isteni.
Első szülinapra Milupás babapiskótából kell készíteni, abban nincs tej meg tojás sem.
A tej és a tojás pótlása
A tej-, tojás allergiáról talán tudok néhány információt adni. Legalábbis arról, hogyan lehet a tejet, illetve a tojást helyettesíteni. Én vegetáriánus vagyok, bár még esszünk tojást néha és kefirt vagy joghurtot. A tejet általában szójatejjel szoktam helyettesíteni. Nagyon olcsó és elég egyszerű az elkészítése. Tápláló és nagyon egészséges. A szójababot be kell áztatni egy éjszakára vízbe. Majd vizet hozzáöntve turmixoljuk. Átszűrjük, közben mindig vizet öntünk hozzá addig, míg tejszerű lé folyik. A maradék, túrós részből majonézt, túrót, krémet készíthetünk. A szójatejet ízesíthetjük pici citromlével, mézzel. Forraljuk fel. Az íze nem hasonlít tökéletesen a tejhez, ha kakaóként isszuk. Viszont olyan ételekbe, ahol tejet használunk szinte tökéletes a hasonlóság. Pl. tejbe gríz, sütemények, stb. A tojást is sokféle képen lehet helyettesíteni, attól függ, mit készítünk. Pl. fasírtnál. Lenmagpelyhet vízbe beáztatjuk pár órára és olyan állaga lesz, mint a tojásfehérjének. A lenmagot is rakd bele, mert segíti az emésztést és finom is. A fasírtba nyers krumplit és kukoricakeményítőt is lehet belerakni, az is összefogja. Panírozáskor a tojás helyett használ víz, kurkuma, liszt keveréket (palacsinta sűrűségűt). Szinte ugyan olyan.
|