Krémek falatkákhoz
Frissítve: április 8. 2007.02.08. 14:49
Húskrém
1 evõkanálnyi darált fõtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.
Májkrém
1 evõkanálnyi darált fõtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.
Mandulás túrókrém (1 éven felülieknek)
1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evõkanál babareszelõn lereszelt almával és 1 kávéskanál nagyon finomra darált mandulával. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.
Paprikakrém
2 evõkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípõs zöldpaprikával.
Párizsis krém
1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Sajtos krém
1 evõkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trapista) jól összekeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.
Sonkás krém
1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.
Szalonnakrém
1 evõkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)
Tojáskrém
1/2 keményre fõzött tojást nagyon apróra vágunk, aztán habosra keverjük 1 evõkanál margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg cseppnyi mustárt.
Tonhalkrém (inkább 1 éven felülieknek, a csecsemõknél a hal gyakran kiütéseket okoz)
1evõkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evõkanál margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.
Kapros márványsajtkrém
Hozzávalók: 5 dkg márványsajt 1 evőkanál tejföl 1 dl natúr joghurt 4 szál kapor néhány szelet bagett
A márványsajtot egy kis tálban villával alaposan összetörjük, és simára keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a joghurtot.
A kaprot megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet, száráról lecsipkedjük a zöldjét, és deszkán nagyon apróra vágjuk. Beleforgatjuk a krémbe, és az egészet jól összekeverjük.
A bagetteket enyhén megpirítjuk, és megkenjük a másványsajtos krémmel. Piciknek a frissen vágott bagettre kenjük a krémet, vagy omlós kekszet kínáljunk hozzá. |
Tojáskrém gazdagon
Hozzávalók:
-
5-6 db paprika (lehet színes zöld-sárga-piros)
-
5-6 db közepes paradicsom
-
20 dkg gépsonka
-
20 dkg párizsi
-
1 nagy doboz tejföl
-
1 nagy tubus majonéz
-
7 tojás
-
2 db húsleveskocka
-
1 pici fej hagyma
-
2 csomag étkezési zselatin
Elkészítés: A tojásokat felteszem főni. Eközben a paprikát, paradicsomot, hagymát, gépsonkát és a párizsit apró kockákra vágom és egy edénybe teszem. Ha a tojás megfőtt, kettévágom, a fehérjét a zöldségekhez aprítom, a sárgáját pedig egy külön tálba teszem. A tojássárgáját összetöröm, hozzáadom a tejfölt és a majonézt, és jól kikeverem. A húsleveskockákat 2 dl vízben felolvasztom, forráskor beleteszem a 2 csomag étekezési zselatint, majd ezt a tejfölös masszához öntöm és jól elkeverem. Ezután az elkevert masszát a zöldségekhez adom, összekeverem. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap fogyasztható.
Sajt-tatár
Hozzávalók:
-
10 dkg trappista sajt
-
10 dkg füstölt sajt
-
5 dkg márványsajt
-
10 dkg puha sajt (Anikó, Hóvirág)
-
1 doboz natúr krémsajt
-
1 pohár tejszín
-
2 evőkanál tejföl
-
1-1 kiskanál majonéz és mustár
-
1-2 gerezd áttört fokhagyma
-
petrezselyem vagy snidling
Elkészítés: A sajtokat lereszelem, a márványsajtot összetöröm, a krémsajtot puha állapotban a többi hozzávalóval jó alaposan kikeverem. Állaga olyan legyen, mint egy sűrűbb krémtúró. Ezért a tejszínnel lehet bővebben bánni. Legvégül belekeverem az apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget. Figyelem: sót nem kell bele tenni, a sajtok, főleg a márványsajt elég sós. Fél órára hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Pirítósra kenve, kígyóuborkával, paradicsommal laktató vendégváró vagy családi vacsora.
Juhtúrókrém szendvicsre
Hozzávalók:
Elkészítés: A juhtúrót a majonézzel és az apróra vágott hagymával kikeverjük, a kenyérre kenjük. Tetejére még kenhetünk majonézt, a húsevők párizsival is ehetik.
Körözött
Hozzávalók:
Elkészítés: A túrót összetörjük villával, összekeverjük az apró kockákra vágott hagymával, az átnyomott fokhagymával és a többi hozzávalóval. Hogy izgalmasabb legyen a tálalás, félbevágott paprikákba tölthetjük őket. Pirítóssal és friss kenyérrel egyaránt finom!
Krémsajtos halkrém
Hozzávalók:
Elkészítés: Kiszedem a halacskák gerincét, és lecsípem a farkát. (Gyorsan megy.) Összekeverem a halat a krémsajttal és az apróra vágott snidlinggel.
|