Megkell győződnöd arról, hogy az általad adott eleség típusa, formája és mennyisége megfelelő-e az állataidnak. Ha túl sok eleséget vagy rossz fajtát adsz, a halak nem fogadják el, elrothad és rontja a víz minőségét. A célod az legyen, hogy minél jobban közelíts ahhoz a téplálékhoz, amit a hal a természetben enne.
A halak táplálkozási szokásai
A természetben a halak tápláléka származhat a vízen kívülről; vízbe hulló rovarok, magok vagy gyümölcsök. Lehet vízi is, ez az eleség állhat férgekből, rákokból és rovarlárvákból, zöld növényi anyagokból, puhatestűekből, kis halakból.
Szezonális változások A halak táplálékkészletét befolyásolja az évszak. A rovarvilág például nagyon gazdag lesz, amikor a nyári esők áradást okoznak, ennek eredményeként ilyenkor a rovarok a halak táplálékának fontos összetevői lesznek. Mivel bőséges a táplálék, sok faj ívási ideje egybeesik az ilyen természeti eseményekkel.
Táplálkozási szint A száj anatómiájától függően egy hal három helyen táplálkozhat. Egyes halak a felszínen lebegő rovarokkal táplálkoznak, mások a nyílt vízben algákat vagy az áramlás sodorta más táplálékot fogyasztanak; és egy harmadik típus a folyók és tavak alján táplálkozik, apró állatokat túr ki az iszapból.
Póteleség akváriumi halak számára
A trópusi halak többségét eredeti hazájuktól távol is tartják akváriumokban, így lehetetlen a természetes táplálékukhoz hozzájutni, ezért elfogadható póteleséggel kell etetned őket. A nem trópusi fajokat sem csak a természetes táplálékukkal etetik. Az akváriumi halak etetésére alkalmas anyagok három csoportba oszthatók: száraz eleség, élő eleség, élő helyről vagy tenyésztésből és a háztartásban előforduló anyagok.
Táplálkozási igények
A halak a többi geinceshez hasonlóan, az embert is beleértve, fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és vizet igényelnek. A fehérjék adják az izmok, a sejtek és a szövetek felépítéséhez szükséges anyagokat. A szénhidrátok energiát szolgáltatnak, míg a vitaminok és ásványi anyagok az egészség megőrzését segítik, védenek betegségekkel szemben és erősítik a csontokat.
Gondoskodás a tápanyagokról A vitaminokat és ásványi sókat általában a gyártási folyamat során hozzáadják az előre gyártott, fagyasztva szárított vagy fagyasztott száraz eleséghez. Ezeket az anyagokat természetes minden élő eleség tartalmazza. A fehérje- és szénhidráttartalomról gyakran tájékoztatnak a gyártók a csomag külsején, de ezek félrevezetők lehetnek. A legjobb módszer a halak jó színvonalú ellátására fehérjékkel, szénhidrátokkal, vitaminokkal és ásványi sókkal a változatos, jó minőségű táplálékból álló étrend.
<< Vissza |