Madaraink számára különböző etető és itatóedényeket szerezhetünk be, de készíthetünk házilag is. A kisebb fajok esetében megfelel a műanyagból készült edény, de a nagyobb fajoknál már fémből készült edényekről kell gondoskodnunk, mert a műanyagot a madár szétszedi, összeroppantja. Az etető és itatóedénynél szintén fontos szempont, hogy a madarunk egészségét ne veszélyeztesse (nem rozsdásodó, mérgező anyagot nem tartalmazó, könnyen tisztítható, stb). Mivel általában a főeleséget egy nap egyszer szoktuk a madarainknak adni, ezért az etetõ és az itatóedény legyen akkora, hogy a madaraink egy napi szükségletét fedezze. Lehetőleg a különböző eleségeknek külön-külön etetõedényt biztosítsunk (tehát külön a mageleségnek, és külön a lágy- és gyümölcseleségnek). A lágyeleséges edényt minden etetésnél mossuk el, a mageleségest elegendő hetente egyszer. Minden nap kapjanak a madarak friss ivóvizet. Kisebb fajokhoz lehet kapni önetetőket, ezek nagyon praktikusak, hiszen ezekbe akár 2 - 3 napi eleség is belefér. A papagájok etetése a magevő fajoknál viszonylag egyszerű dolog. Az etetésnél próbáljuk meg elkerülni az egyoldalú táplálást, mivel az hiánybetegségekhez vezethet. Legyen az eleség minél változatosabb. A madaraknak szükségük van fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint vitaminokra, ásványi nyomelemekre. Az alaptakarmányként adott magvak többnyire szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye csekély, fehérjéről általában külön kell gondoskodnunk. A nagyobb testû papagájoknak adott napraforgómag pl. 22% zsírt, 21% szénhidrátot, 16% fehérjét tartalmaz. A kendermagban és a lenmagban a fentinél még 10 százalékkal több zsír van, ezért ezekből csak keveset adjunk. Diót, mogyorót csak mértékkel adjunk, mivel ezeknek igen magas a tápértéke. Ügyeljünk arra, hogy a magvak egészségesek legyenek. Erről a legkönnyebben a magok csíráztatásával győződhetünk meg: tegyünk a magvakat egy kis tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a magokat, majd tegyünk sötét és meleg helyre. 1 - 2 nap után az egészséges magvak csírázása megindul ( a magokon kis fehér csúcsocskák jelennek meg). A csíráztatott magvakat általában a madarak nagyon szeretik, ezért rendszeresen etethetjük is. Mielőtt azonban a csíráztatott magvakat odaadjuk nekik, mossuk át azokat, majd szárítsuk meg. Csíráztatás közben ajánlott a vizet naponta cserélni. Magok mellett a madarainknak adjunk gyümölcsöket is. A papagájok minden édes gyümölcsöt szeretnek. Az alma szinte alaptakarmánynak számít, ha mást nem is, azt mindig kapjanak. A csonthéjas magokat tartalmazó gyümölcsöket (pl. cseresznye, meggy) mindig kimagvazva adjuk, mert egyrészt ezek héja ciánt is tartalmaz, másrészt, ha a madár esetleg lenyeli a magot (pl. cseresznyemag), az megakadhat a torkán, vagy máshol az emésztõcsatornában. Adhatunk vastag héjas gyümölcsöket is (narancs, citrom, banán), de ezeket mindig meghámozva. Zöldeleségnek sárgarépát, salátát, rügyeket, zellerlevelet, spenótot, uborkát, zöldborsót, tyúkhúrt adhatunk. Ezen kívül adhatunk még fõtt céklát, sült tököt, fõtt burgonyát is. Gyümölcsök, zöldeleségek etetése csak alaposan átmosva történjen. Az ásványi anyagok adásához használhatjuk a szépiát, amely a tintahal mészváza, vagy helyette a műszépiát. Ez mindig legyen a madarak elõtt. Ez fõleg meszet tartalmaz, ezért az egyéb ásványi anyagok beviteléhez használjuk a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket. Nagyon fontos a lágyeleség is. Ezt ajánlott mindig frissen készíteni, mert - különösen melegben - gyorsan romlik, ezért mindig csak annyit készítsünk belõle, amennyit a madaraink elfogyasztanak. Néhány óra múlva a maradékot távolítsuk el. A lágyeleség készítésekor a lényeg az, hogy állati fehérje valamilyen formában mindig legyen benne. Használhatunk keményre főzött tojást, sárgarépát, kétszersültet, almát, sajtot (pl trappista), zabpelyhet, háztartási kekszet, darált, fõtt húst (szárnyas húst, esetleg sovány marhahúst), hangyabábot, száraz tehéntúrót, fõtt rizst az eleség elkészítéséhez. Ezeket általában apróra vágva, vagy reszelve keverjük össze. Kiváló alkalom a lágyeleség adása az ásványi- és nyomelemek adagolására is, hiszen erre a madarak mindig szívesen vetik rá magukat. Ilyenkor ezeket az anyagokat is keverjük bele az eleségbe. Tojás etetésénél figyeljünk arra, hogy még egy egészségesnek látszó tojás is csak akkor adható biztonsággal, ha legalább 30 percig fõzzük! Ha lehetséges, akkor viszont inkább ne tojást, hanem valami más fehéjepótló, táplálék-kiegészítő premixeket használjunk. Ezt ugyanis folyamatosan adhatjuk a madaraknak, akár tenyészidőszak közben is. Az ilyen premixek direkt madaraknak készülnek, olyan fehérjéket tartalmaznak, melyeket a madár tökéletesen le tud bontani, nem terhelik meg a májat. A lágyevõ fajok etetetése (pl. a lórifélék családja) ennél egy kicsit bonyolultabb dolog, hiszen ezek a madarak nem maggal, hanem pl. nektárral virágporral, gyümölcsökkel táplálkoznak. Csõrük a táplálék aprításában nem vesz részt, ezért magvakkal nem etethetõk. A lórik etetéséhez néhány recept: Főtt rizs, vízben felpuhított kutyatáp, banán, körte vagy más édes gyümölcs, kemény tojás, kevés méz, vitamin-adalék, cukor. Méz, sűrített tej, bébitápszer egyenlő arányban összekeverve (egy-egy evőkanállal), majd 6-8 evőkanál meleg vízzel felhígítva. Kettő kávéskanál szőlőcukor, 1 kávéskanál malátakivonat, 1/2 evõkanál sűrített tej, 1/2 evõkanál bébitápszer, 1,5 dl meleg víz. 200 g bébitápszer, 250 g méz, kevés vitamin-adalék. 1 evőkanál gríz, 2 evőkanál tej, 2 dl vízben feloldva, megcukrozva. Adhatunk ezen kívül még túlfőtt rizst, zabpelyhet, áztatott kölest, aprított, áztatott napraforgómagot, reszelt kemény tojást, aprított salátát, gyümölcsöket meghámozva és apróra vágva. Mivel ezek az eleségek gyorsan romlanak, ezért inkább naponta kétszer etessünk, valamint az eleség 2 óránál tovább ne legyen a madár elõtt. A tisztaság ezeknél a fajoknál még fontosabb, mint a magevő fajoknál. Az etetőedényt minden alkalom után mossuk el.
|