Zsíros bőr
A zsíros bőr általában gazdag vízmegkötő anyagokban, így nedvességtartalma kielégítő. Valóban zsírosnak és piszkosnak tűnhet. Felszínét vékony csillogó faggyúréteg fedi, amibe könnyebben beleragad a por. Általában kitágult pórusok jellemzők rá, a bőr hajlamos a miteszerre és acnéra. Különösen a kamaszkorban gyakori a hormonális hatásokra bekövetkező fokozott faggyútermelés. A legzsírosabb és legpattanásosabb azokon a testfelszíneken, ahol eleve több faggyúmirigy található, így az arcon, a háton, a mell- és nyaktájékon. A zsíros bőr általában nem érzékeny a napra, a száraz levegőre, de piszkos, poros helyen a pórusok könnyen elszennyeződhetnek. 50 éves kor fölött már nagyon ritka, hogy valakinek zsíros a bőre. Csak nagyon szélsőséges körülmények és helytelen tisztálkodás mellett fordulhat elő, hogy az ilyen bőr kiszárad.
Jellemzői: mindenekelőtt a homlok, az orr és az áll fénylik. Hajlamos a pörsenésekre. Okai hormonális eredetűek: az izzadságmirigyek hibás funkcióira és a helytelen táplálkozásra vezethetők vissza.
Táplálkozás: kerüljük a zsíros ételeket. Együnk kevés húst. Helyette inkább zöldséget, salátát és gyümölcsöt fogyasszunk!
Kozmetika: profikra kell bízni az intenzív tisztítást. A bőrradír és a frimator alkalmazása a bőrt rugalmassá teszi, és a fellazult hámréteget eltávolítja.
Amit magunk is megtehetünk: űmosakodáshoz tisztítózselét, azután alkoholos tonikot használjunk, mert ez eltünteti a fényességet és szűkíti a pórusokat.
Extra tanácsok: zsíros bőrűek előnye, hogy kevésbé hajlamosak a korai ráncosodásra, emiatt tehát nem kell idegeskedniük.
Sokat segíthet a bőr ideális állapotának helyreállításában az antioxidáns vitainok (B-, A-, C- és E-vitaminok) fogyasztása, rendszeres testmozgás, illetve a zsíros és fűszeres ételek elkerülése. Az alkoholtartalmú arctisztítók pedig nem csak a pórusok eldugulását gátolják meg, de a kellemetlen, fénylő bőrt is szebbé varázsolják
A zsíros bőr szövetségesei továbbá az olyan vérkeringést serkentő és fertőtlenítő hatású gyógynövények, mint például a csalán, a kakukkfű, a cickafark, a zsálya, a menta, a levendula vagy a rozmaring, de a gyümölcssavakban gazdag paradicsom, uborka és alma is tökéletes megoldás.
|