:: Édes palacsinták :: Sós palacsinták
:: Egyéb palacsintareceptek
Palacsintáról:
Kevés olyan ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta. Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához. Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű kör alakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral ízesített édes tésztából, de keverik gyengén sósan is. Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.
Mi most arra vállalkoztunk, hogy 111 különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk Önöknek.
Igyekeztünk olyan palacsintákra felhívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket varázsolhatnak az asztalra. Tudjuk, hogy a palacsintasütés némi kis gyakorlatot igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban süssük, mikor fordítsuk meg - de megéri a fáradtságot.
Hozzávalók 2-8 személyre: 25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 ek. porcukor, olaj vagy zsír, szódavíz, só
Elkészítés: A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.). A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle, és esetleg, egy picivel több sót kap.
Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz. |