Bár a tudomány több mint 2000 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, a körömvirág (Calendula officinalis) egyike a legelterjedtebbeknek.
A mediterrán eredetű, a fészkesvirágzatúak közé tartozó, mintegy 70 cm magas egynyári dísznövény nem csupán a kertek dísze, de egyben elsőrangú alapanyaga számos gyógyhatású készítménynek.
Hosszúkás levelei bolyhosak, fészkekben álló virágai aranysárgák, melyek kora tavasztól az első őszi fagyokig nyílnak.
A körömvirág felhasználása igen sokrétű. Készülhet belőle forrázat, tinktúra, kenőcs, de homeopátiás szerek készítésénél is gyakran élnek kiváló tulajdonságaival. Virágának és levelének sebgyógyító, fertőtlenítő hatását már a hellén harcosok is ismerték.
A körömvirág remek gyulladásgátló, fertőtlenítő és gombaölő, ezért jól alkalmazható öblítőszerként a torokfertőzés illetve száj penész kezelésére. Sebgyógyító, vérzéscsillapító hatásánál fogva jól orvosolhatók vele egyes felületi sebek, pl. lábszárfekélyek, horzsolások.
Hatékony lehet a szemés a bőrfertőzések esetében is, de tinktúra formájában még a pattanásos arcbőr ápolására is alkalmas. A belőle készült kenőcs a kisebb égési sérülések (pl.: leégés), ekcémák és aranyér kezelésénél jöhet jól.
Ez a külső kezelések esetén rendkívül sokrétűen alkalmazható növény azonban belsőleg is használatos, elsősorban a nyirokcsomók gyulladása, szájüregi fekély vagy a gyomor nyálkahártyájának károsodása esetén.
Bár a gyógyszeripar mindezen problémák kezelésére rengeteg szintetikus, kémiai úton előállított gyógyszert is kínál, ne feledjük: földünk népességének nagy részét mai is növényi szerekkel kúrálják.
Felhasználási módok:
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez.
Ülőfürdő: két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényet használunk egy fürdéshez.
Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.
Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkában két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk.
Körömvirág-kenőcs: két összmarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából vagy jó minőségű disznózsírból vagy pálmazsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe, befőttes üvegbe.
Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával.
FIGYELEM!
Ne keverjük össze a hozzá hasonló közönséges büdöskével (Tagetes patula)!
|