A GYÓGYÍTÓ MÉZ
Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját (gyorsan romló híg cukoroldat) gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák.
Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét. Nézzük, mitől olyan különleges!
- Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását).
- Csökkenti az allergia okozta tüneteket
- Magas szénhidráttartalma miatt remek energiaforrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak.
- Magas a vitamintartalma: B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést).
- Gazdag ásványianyagokban: kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink.
- Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek mutatnak erősebb antioxidáns jelleget)
- Megszépíti a hajat és a bőrt: felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát.
Mézes tippek étkezéshez: - teába csak akkor keverjük bele a mézet, amikor elhűlt annyira, hogy már fogyasztható - esti étkezéseknél a mézfogyasztás nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban - a méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, pl. a dió és a napraforgó - mézes fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz - éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet
Cikk a Wellness csodák világa honlapról:
Méztan
A méz a természet különleges ajándéka. Színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték a méz alapanyagát a méhek. Hazánkban többszáz féle növényt kedvelnek. A méhészek a méz "tisztasága" érdekében vándorolnak a méhekkel, és ott telepednek le a kaptárokkal, ahol egyfajta növény nagyobb mennyiségben virágzik. Így tudják elérni, hogy a méhek egyfajta növényből készítsék a mézet.
Legismertebb mézfajták a: akác-, repce-, hárs-, napraforgó-, facélia- és a gesztenyeméz. További mézkülönlegességek a leveldula-, somkóró-, édeskömény-, vagy őszirózsaméz.
A méz és az egészség A méz akkor a leghatásosabb (és persze legfinomabb) ha természetes formában fogyasztjuk. Így jutunk hozzá minden benne lévő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A méz számos értékes anyagot tartalmaz. B-vitaminokat, biotint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, tíz életfontosságú esszenciális aminosavat, enzimeket, hormonokat és antibakteriális anyagokat. Az egészség megóvásának, az emésztés karbantartásának, ellenállóképességünk növelésének az egyik legjobb módja, hogy beiktatjuk a mézet a mindennapi étrendünkbe.
A méz és a szépség A szépségápolásban a méz egyik nagyon fontos és hasznos tulajdonsága, hogy megköti a nedvességet, valamint a száraz érdes bőrt kisimítja, puhítja, nyugtatja, feszessé, rugalmassá teszi. A benne található vitaminok, ásványi anyagok fokozzák a vérbőséget, regenerálják a fáradt bőrt, így az frissebb, fiatalosabb lesz. Antibakteriális hatása miatt kiváló pattanások, mitteszerek, kisebb karcolások, sebek kezelésére, és gyógyír a száraz ajkakra.
A kozmetikában nemcsak a mézet alkalmazzák, hanem az egyéb méhészeti termékeket is: a lépet, a propoliszt, a virágport és a méhpempőt. A lép különösen gazdag vitaminokban, a propolisz fertőtlenítő hatással rendelkezik, a virágpor növeli a szervezet ellenálló képességét, a szépítő, gyógyító méhpempő pedig fehérjékben gazdag.
Hársméz: Színe a világossárgától a borostyánsárgáig terjed. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű mézfajta. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén. Lázzal járó légúti betegségeknél hársfateával fogyasztva még intenzívebb a hatása. Melegítés hatására azonban kesernyés íze felerősödik. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. A hársmézzel különböző mézpakolásokat is készítenek.
Akácméz: Világos, zöldessárga színű, folyékony állapotát sokáig megőrző, akácvirág illatú méz. Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ekkor is észrevehető a halványzöldes árnyalata. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A magyarországi akácméz Hungaricumnak számít, keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges. Az akácvirágból készült tea és az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok csökkentésére.
Vegyes virágméz: Ez a méz nem önálló mézfajta, összetétele eltérő, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágméz színe változatos, általában sötét árnyalatú, barnás színű. Jellemző rá a gyors kristályosodás. A vegyes virágméz változó ízű és hasonlóan jó étrendi hatással bír mint a fajtamézek. Olcsóbb ára miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre használjuk, de önmagában is fogyasztható.
Facéliaméz: Világos, tört színű, áttetsző méz. Enyhe illatú, a facélia (mézontófű) virágporát idéző ízű mézféleség. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra, ritkán töltik le önálló fajtamézként.
Gesztenyeméz: Színe borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Íze jellegzetesen kesernyés. A kevéssé kristályosodó fajták közé tartozik. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem ajánlott. Jó hatású vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság, vagy visszértágulat esetén.
Cikk az Édenker.hu-ról:
Hogyan készül a méz?
Nagyon leegyszerűsítve: a méhek elrepülnek a virágra, kiszívják a nektárját, a kaptárban a jellegzetes hatszögletű sejtekbe töltik az összegyűjtött nektárt, aztán érlelik és méhviasszal lezárják a sejtet. Természetesen a saját maguknak gyűjtik a mézet, hogy amikor nem jutnak friss virágnektárhoz, legyen táplálékuk. Nem tudják, mennyi időre kell készleteket felhalmozniuk, ezért a szükségletük többszörösét is összegyűjthetik, ebből a többletből vesz el a méhész.
A méhészek a kaptárak költöztetésével is befolyásolhatják a mézgyűjtést, egy növényfaj virágzási idejére odatelepítik a kaptárakat, hogy a lehető legtöbb nektárt összegyűjthessék a méhek. Természetesen figyelemmel vannak a méhek szükségleteire is, tehát ha valamiért kritikus szintre csökkennének a táplálékkészletek a kaptárakban, pótolják azt.
A méz összetétele
A mézben található cukor a fruktóz, amelynek energiatartalma picivel kisebb, mint a répacukoré, amelyet "normál" cukorként ismerünk. A különböző cukorfajtáknak eltérő édességérzete van, ezért a mézet édesebbnek érezzük a kristálycukornál, így jóval kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle általában. A cukron kívül ásványi anyagok és vitaminok, valamint kis mennyiségben virágpor, különböző enzimek, savak találhatóak még a mézben, ám vitamin- és ásványi anyag tartalma nem jelentős. Hasznossága vitathatatlan, ami elsősorban az alkotórészei ideális kombinációjának köszönhető, gyorsan felszívódó, hasznosuló táplálék.
A virágpor
A méhek a nektáron és mézen kívül virágporral is táplálkoznak, amely számukra az egyetlen fehérjeforrás. A virágpor összetétele rendkívül előnyös, ezért kitűnő táplálékkiegészítő. Ráadásul még környezetbarát is, hiszen a természet maga előállítja, a begyűjtését elvégzik a méhek, így már csak a csomagolását és a fogyasztóhoz eljuttatását kell megoldanunk. (Sajnos a molyok is nagyon szeretik, erre figyelnünk kell a vásárlásnál és tárolásnál is.) A virágpor magas fehérjetartalma mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is jelentős mértékben tartalmaz, így az egészségmegőrzésben, betegségmegelőzésben és gyógyulásban is hasznos és fontos társunk. Apró pasztilla-alakja, a sárgától vörösön át a barnáig változó színe önmagában is tetszetős, az íze kellemesen édeskés, mézre emlékeztető.
A virágport fogyaszthatjuk magában, gyümölcsléhez, lekvárhoz, müzlihez keverve, vagy akár vajas kenyérre szórva, avagy kávédarálón megőrölve mézhez keverhetjük. Érdemes kísérletezni vele, de lehetőleg ne melegítsük fel, mert hő hatására bomlani kezdenek a hasznos összetevői.
Rendszeresen fogyasztva jótékony hatással van a jó testi-lelki közérzetünkre, csökken a fáradtság, fokozódik a munkakedv, életöröm. Máj- és vérkeringési zavarok, idegrendszeri gyengeségek, vérszegénység, gyulladások esetén is hatásos. Az őrölt virágpor tojássárgával elkeverve még arcpakolásnak is kitűnő.
Méz és gyógyítás
Lássuk, milyen jótékony hatása van az ismertebb mézeknek! Az akác jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító, 1-2 kanálnyit lassan ajánlott elszopogatni. Kis horzsolásokat, zúzódásokat, száraz, berepedezett bőrt kenjünk be vékonyan akácmézzel, fertőtlenít, hidratál és nyugtat. A hárs hörghurutra, lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra alkalmazható. A gesztenyeméz trombózis megelőzésére, valamint visszértágulat mérséklésére használható.
Méz az ételekben
A legismertebb felhasználási mód a mézes sütemény, de édesítésre még nagyon sok ételhez használhatjuk a mézet. Gyümölcssaláta, krém, leves, müzli, limonádé, turmix-italok, grillezett húsok, zöldségek pikánsabbá tétele... és még hosszan sorolhatjuk. Általános szabály, hogy kerüljük a méz hevítését, forralását, mert károsodik, és a forró ételben a zamatát sem érezzük olyan jól, mint langyosan-hidegen. Minél aromásabb mézet alkalmazunk, annál óvatosabban adagoljuk az ételhez. A napraforgó, akác, vagy vegyes virágméz szinte mindig jó, a hárs, vagy az erős aromájú gesztenyeméz, vagy például a kissé hagymaszagú medvehagyma-méz már észrevehetően befolyásolhatja az étel ízharmóniáját. (Nekem sikerült már gesztenyemézzel a szemetesnek sütni...)
A különböző fajták kristályosodásra való hajlama eltérő, de a mézben megjelenő cukorkristályok az értékét nem csökkentik. Óvatosan kissé felmelegítve újra feloldhatjuk, és ugyanúgy használhatjuk tovább.
A méhek további kiváló termékeket készítenek, amelyek hatásait élvezhetjük.
A méhpempő, amely a fiatal méhek és a méhkirálynő étke, kitűnő táplálékkiegészítő, méregtelenítő, roboráló, valamint szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is hatékony segítség. A méhpempő általában fiolába csomagolva kapható, ezt kevés mézben keverjük el, és felnőttek 5-6 nap alatt fogyasszák el.
A propolisz a méhek ragasztóanyaga, a növények mézgás-ragacsos anyagaiból gyűjtik, és a kaptár, sejtek javítására használják. A propoliszból leggyakrabban tinktúrát készítenek, amelyet külsőleg az orr- fül- gégegyógyászatban használnak, belsőleg élénkítésre, frissítésre, a szervezet ellenállóképességének növelésére. Kenőcsbe keverve égési, fagyási sérülések, aranyér, bőr- és körömgomba, reumatikus fájdalmak esetén használatos még.
Minden fajta méz jó nyugtató, de a fürdővízbe is keverhetünk 2-3 evőkanál mézet, hiszen a bőrünket is ápolja.
Végül egy általános tanács: a mézfajtákkal való ismerkedést az enyhébb ízűekkel érdemes kezdeni, az akác, vegyes virágméz után jöhet a hárs, mézontófű, selyemfű, az erős aromájú gesztenye, medvehagyma és levendula.
|