Akác, fehér Robinia pseudoacacia
"Az akácvirág teája jó köhögés ellen"
Népies neve: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska
A növény leírása: A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.
Hogyan gyűjtsük?
A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.
Mi van benne? A hatóanyagok, a különböző lektinek főként a kéregben és a magokban fordulnak elő. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz.
Mire jó? Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.
Hogyan használjuk? Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.
FIGYELEM!
Az elnyílott, földre hullt virágot ne gyűjtsük! A kéreg fogyasztása után a lektinek által kiváltott mérgezések fordulhatnak elő.
Akácvirágos palacsinta
Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág
Elkészítés: Készítsünk palacsintatésztát, és a palacsintatésztába keverjünk ízlés szerint megtisztított akácvirágot, és így süssük ki. (Fánktésztába is tehetjük a virágokat.) Figyeljünk arra, hogy az akácvirág ne rejtsen magában méheket vagy bogarakat!
|