Fiskars:
Vágott virágok/ virágkötészeti kompozíciók
Mi lehetne látványosabb módja kerti munkánk eredményeivel való büszkélkedédnek, mint egy saját virágokból összeállított virágkompozíció az otthonunkba, a barátainknak vagy családunknak. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan lehetnek olyan káprázatosak virágaink, hogy mindenkit jókedvre derítsenek.
Virágaink visszavágása
Virágzáskor:
- őszirózsa
- szegfű
- krizantém (mikor a külső szirmok már kinyíltak, de a belsők még enyhén zártak)
- búzavirág
- százszorszép
- dália
- kerti szarkaláb
- körömvirág
- sóvirág
- vasvirág
Rügyezéskor/bimbózáskor
- sárga nárcisz - a bimbó kinyílásakor
- frézia– amikor a legfelső virág már kinyílt és a többi bimbó színe már látszik
- kardvirág – mikor a legalsó virág éppen kinyílt
- nőszirom – csak akkor vágjuk vissza, mikor a virág színe már látható
- liliom - csak akkor vágjuk vissza, mikor a virág színe már látható
- nárcisz – a bimbó kinyílásakor
- bazsarózsa – csak akkor vágjuk vissza, mikor a virág színe már látható
- pipacs - a bimbó kinyílásakor
- rózsa – mikor a rügyek duzzadni kezdenek
Vágó- és metszőszerszámok
A növények és virágok vágásához ajánlatos nyíró elven működő eszközt használni. Ez a fajta eszköz adja a legsimább vágási felületet, minimalizálja a növény szárának roncsolódását. Minél simább a vágási felület, annál könnyebben szívja fel a növény a vizet.
Átlósan vágjuk el a növény szárát, hogy minél nagyobb legyen a felszín, melyen keresztül felszívhatja a vizet. Távolítsuk el a leveleket a szár alsó, vízbe vagy oázisba (virágkötészeti kompozíciók során használt szivacsos alap) kerülő részéről. A kemény és fás szárú virágok nehezebben szívják fel a vizet. Metsszük be a szár végét középen, kb. 2,5 cm mélyen. Néhány szakember azt javasolja, hogy kalapáccsal zúzzuk szét vagy roncsoljuk a szár végét a megnövelt vízfelvétel érdekében. A roncsolás ugyanakkor megnehezíti a virág oázisba való beszúrását.
A virágok előkészítése
Mikor a növény szárát elvágjuk, általában egy kis levegőbuborék szorul a szár végébe, és ez megakadályozza a víz áramlását. Egy újabb vágás szükséges a virág kompozícióba való rendezése előtt ahhoz, hogy a vízfelvétel akadálytalan legyen. Egy nagyobb edényben végezzük el a megismételt vágást.
Ápolás
A különböző „tartósítószerek” meghosszabbíthatják a növény élettartamát – virágtól függően - 3-10 nappal is, miközben elpusztítják a baktériumokat. A baktériumok és a gombák a növény által kibocsátott nedvekben élősködnek, eldugaszolva így a növény szárát. Ha nem használunk semmilyen hervadást gátló szert, cseréljük a vizet kétnaponta, hogy a növényt frissen tartsuk. Vagy állítsunk elő magunk ilyen szert néhány otthon is megtalálható hozzávaló segítségével:
Házi készítésű tartósítószer:
0,95 l víz
2 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál fehér cukor
fél evőkanál klórmentes fehérítő
Oázis
Az oázis a virágokat úgy tartja rögzített pozícióban, hogy eközben nem akadályozza vízfelvételt és így elősegíti, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. Felhasználás előtt az oázist mindig áztassuk vízbe. Hervadást gátló szereket is adhatunk az áztatóvízhez, így is növelve a virágok élettartamát. Soha ne tartsuk az oázist folyóvíz alá, mert légbuborékok keletkeznek szerkezetében, melyek eldugaszolják a virág szárát. A légbuborékok elkerülése végett a szárak végét mindig nyomjuk bele az oázisba. Ha a virág szárát esetleg túl mélyen belenyomtuk, akkor húzzuk ki teljesen majd ismételten helyezzük az oázisba – annak egy másik részén.
- Használjunk langyos vizet a virágkötészeti kompozíciókhoz/ csokrokhoz. Kevesebb légbuborékot tartalmaz, mint a hideg víz, így a virág hamarabb felszívhatja a folyadékot.
- A vágott virágot tartsuk a lehető leghidegebb helyen. Ha éjszakára hűvös szobába helyezzük, az meghosszabbíthatja élettartamát.
- A virágok utólagos nedvesítése/párásítása megelőzheti a kompozíció kiszáradását.
- Az üreges szárú növények, mint pl. az erdei csillagfürt vagy a kerti szarkaláb gyorsan elhervadhatnak. Tartsuk a növényeket fejjel lefelé és töltsük meg szárukat vízzel. A szár végét fogjuk be hüvelykujjunkkal – a víz kifolyását megelőzendő – mielőtt a kompozícióba helyeznénk. A víz nyomása vagy az oázis a vizet a növény szárának belsejében tartja.
|