A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra.
A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.
Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kiwi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében.
A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tartalma.
A homoktövis termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva és nem nyersen fogyasztják.
Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.
Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz.
Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.
|