Napraforgó
A napraforgómag vidékünk értékes tápláléka. A nyers, vagy a pirított napraforgó fogyasztása régen jellemző volt. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj.
Sokkal értékesebb, ha a napraforgót fogyasztjuk, mint a belőle készülő, olajat. Esetleg a hidegen préselt olajat ha be tudjuk szerezni, az megfelelne az egészségügyi követelményeknek. De ez kevésbé keresett, mert nincs szagtalanítva.
A napraforgó sok E vitamint tartalmaz, és természetesen az esszenciális olajakat. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma.
Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, a legjobb csemege, amit fogyaszthat, a pisztácia, és a napraforgómag. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ugyanis a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt a pisztácia és a napraforgómag tartalmazza.
A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyi anyagok, amelyek kémiai szerkezetüket tekintve a koleszterinhez hasonlítanak. Több kísérlet is kimutatta, hogy ezek a növényi anyagok nagy dózisban szedve csökkentik a vér koleszterinszintjét, és csökkentik egyes rákfajták kialakulásának kockázatát is.
Bizonyos élelmiszerekben már egészen alacsony fitoszterolszint is jótékony hatású lehet, ezért igen fontos, hogy a leggyakrabban használt élelmiszereknek kimutassák a fitoszterol tartalmát, hogy a fogyasztók a maximális előnyhöz juthassanak.
Gyógyhatása: A napraforgó mag gyógyhatása a vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. Az E vitamin jelentős antioxidáns, illetve támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában, megelőzésében. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre, és a kiválasztó rendszerre.
Nyálkalerakódás, izzadás
Ha a meghűlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, valamint a mellünkben a nyálkalerakódás makacsul tartja magát (amit a betegség alatti tej és termék fogyasztása is okozhat) készítsünk napraforgó mag teát.
Prosztata probléma:
A prosztata panaszok is enyhülnek a napraforgó teától, fogyaszthatjuk hagyományosan is, csak simán törögetve. A héjas napraforgó fogyasztásának előnye, hogy nincs megavasodva.
Még a következő betegségekre hat a napraforgó:
-Gyenge idegzetre -Magas koleszterin -Artéria szklerózis -Vizelési zavarokra
Elkészítési mód: Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé tört hámozott napraforgót, és fél órán és főzzük lassan forralva. Naponta fogyasszunk négy csésze jó meleg teát. Ha a hámozott napraforgó avas-gyanús, akkor inkább a héjas napraforgót használjuk, amit szintén összetörünk, mielőtt a teavízbe dobjuk. Soha semmi szín alatt se fogyasszunk avas napraforgó magot, mert az többet árt, mint használ.
|