Takarmányok
A lótakarmányokat leggyakrabban a következők szerint csoportosítjuk:
Tömegtakarmányok: lehetnek zölden vagy szárítva etetett fűfélék illetve pillangós virágúak. Elsődleges szerepük van az emésztőszervek összerendezett mozgásának fent tartásában, ballasztként a takarmányadag 30-50%-a belőlük tevődik össze.
- Legelőfű: a jó legelőnlegalább hat-hét féle pázsitfűféle, és egy-két pillangós növény nő, de még ilyen összetétel mellett is a lovak nagy részénél abrak kiegészítésre van szükség a megfelelő kondíció megtartásához.
- Kaszált zöldtakarmány: a legelőnél felsorolt növények frissen kaszált állapotban etetve.
- Szénák: a fűfélékből, vagy pillangósokból kaszálást követően szárítással készített takarmányok.
- Szalmák: gabonafélék aratását követően a megmaradt szárakból készített takarmány.
- Szilázs, szenázs: fűfélékből és pillangósokból készített, erjesztéssel tartósított takarmány. Etetése csak a megfelelő szabályok szigorú betartása mellett javasolható.
Abraktakarmányok: elsődlegesen ezek a gabona magvak szolgáltatnak energiát a lovak számára. Etethetjük a szemes takarmányokat kezeletlenül vagy roppantva, darálva egyaránt. Az őrölt szemestakarmányok avasodásra hajlamosak, őrlés után hosszabb ideig tartó tárolásuk nem célszerű. A következő felsorolás sorrendje egyben azt is mutatja, összetevői alapján melyik gabonaféle a legalkalmasabb a lovak etetésére
- Zab: közepesenergia és fehérje tartalma alapján a legjobb lótakarmány.
- Árpa: a mag felépítése miatt zúzottan érdemes etetni, energiatartalma a zabénál magasabb.
- Kukorica: energiában a leggazdagabb, törve vagy darálva érdemes etetni, nagy mennyiségben történő felvétele többféle betegséget is okozhat.
Keveréktakarmányok: ipari körülmények között készített keverékek, melyeket a szemes és tömeg takarmány etetése mellett vagy helyett adhatunk a lovaknak. Többféle abrak, illetve tömegtakarmány keverékét kötőanyagok felhasználásával granulátummá préselik. Az így készített táplálék könnyen szállítható, tárolható és adagolható. Keveréktakarmányok etetésénél a receptúra mellé csatolt etetési javaslat betartására ügyeljünk.
Gyökér és gumós takarmányok: kiegészítésként adhatók a tömegtakarmányok és az abrakok mellett. Magas nedvességtartalmuk miatt gyorsítják a béltartalom továbbhaladását.
- Sárgarépa, takarmány és cukorrépa
- Melasz (cukoripari melléktermék)
Takarmány kiegészítők: előfordulhat, hogy lovunk takarmányai nem megfelelő mértékben tartalmaznak bizonyos ásványi anyagokat vagy vitaminokat. Ilyenkor legegyszerűbben takarmány kiegészítőkkel akadályozhatjuk meg a hiánytünetek kialakulását.
- Konyhasó: sokféle tömbbé préselt változatban kapható, célszerű a ló részére könnyen hozzáférhető helyen a bokszban rögzíteni. Gyakran ásványi anyag és vitaminkiegészítőkkel kombináltak.
- Ásványi anyag és vitamin kiegészítők: egyedileg adagolható, az abrakba keverhető por, granulátum vagy folyadék formájában forgalmazott termékek. Etetésük előtt célszerű az állattal etetett takarmányok beltartalmi vizsgálatát illetve a ló vérének laboratóriumi vizsgálatát kérni. Ha a vizsgálatok eredményének megfelelő kiegészítőt, kellő mennyiségben etetjük, nemcsak lovunk egészségét védjük, hanem a pénztárcánkat is megkíméljük.
- Lenmag: gyakran kerül sor lenmag etetésére bélsárpangás miatt kialakult kólikát követően. Ennek a kiegészítőnek a rendszeres etetésével az előbb említett állapot könnyen megelőzhető. A lenmag etetését sokan azért nem vállalják, mert jótékony, bélfalat síkosító és bevonó hatását csak a forrázott lenmag fejti ki, aminek az elkészítése akár negyed órát is igénybe vehet naponta.
- Korpa: amalomipari melléktermékek közül a búzakorpa férhető hozzá legkönnyebben. Etetése gyorsítja a béltartalom továbbhaladását, ezzel jótékony hatást fejt ki beteg, lábadozó vagy frissen ellett lovak etetésekor.
Forrás: Rajtengedély vizsgakönyv |