Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Arab konyha

Az Arab konyhát mindenkinek csak ajánlani tudom. Ezeket a recepteket sorban próbálom ki, még nem értem a végére. A legválogatósabb családtagomnak is annyira ízlik, hogy ha megkérdezem mit ennének, valami arab ételt csináljak - jön a válasz... 

De bevallom azért is szeretem az egzotikus ételeket, mert ha valamit elrontok (ami persze lehetetlen), rá tudom fogni, hogy ez ilyen. :))  És ilyenkor eszembe jut egy kedves ismerősöm tanácsa is, ha nem úgy sikerül az étel ahogy szeretted volna, tálalj gyönyörűen. :)) Jó ötlet, nem igaz? 

Tejszínes csirke - Libanon
 4személyre:
» 1 kg-os csirke
» 2,5 dl csirkeleves
» 1 kk. pirospaprika
» 2,5 dl tejszín
» 2 fej vöröshagyma
» 10 dkg olaj
» só

 
A csirkét feldaraboljuk és sóval ízesítjük, majd az olajban párolt hagymát rátesszük és paprikát szórunk rá. Amikor kicsit megpirult, felöntjük a levessel és 1 órán át pároljuk. Végül tejszínt öntünk rá és tálaljuk.
 
 
Uborkakrémleves - Szaúd-Arábia

» 3 uborka
» 6 zöldhagyma
» 4 dkg liszt
» 2 ek. citromlé
» só, bors
» 1 pohár tejföl
» 2 ek. olaj
» 1 ek. felaprított metélőhagyma
» 1,2 l erőleves
» 3 ek. felaprított fodormenta

A hagymát felaprítjuk, és az olajban megpároljuk. Rászórjuk a lisztet, és kicsit megpirítjuk. Hozzáöntjük a levest, sóval, borssal, citromlével és fodormentával ízesítjük, majd belekeverjük a meghámozott, kockákra vágott uborkát. Amikor megpuhult, kiszedjük az uborkát, pépesítjük, és visszaöntjük a levesbe.
Hidegen, tejföllel tálaljuk.
 
Pakisztáni saláta - Pakisztán

» 5-6 ek. olaj
» 1-2 padlizsán
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 kk. só
» 2 dl tejföl

A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, majd olajban megsütjük. Kiszedjük, és hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát, sót és a tejfölt.
Jól behűtve, salátaleveleken, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Rizspuding - Pakisztán

» 1 l tej
» 1 kk. só
» 10 dkg rizs
» 6 dkg mazsola
» 2 dl tejszín
» 10 dkg cukor
» 5 dkg darált dió
A lobogó tejbe belekeverjük a rizst, és megsózzuk. Lassú tűzön fél órát főzzük. Hozzáadjuk a mazsolát, cukrot, és tejszínt, és még kb. negyed órát főzzük.
Hidegen, dióval megszórva tálaljuk.

 
Sajtos padlizsán - Szaúd-Arábia

» 2-3 padlizsán
» 1 kk. felaprított kapor
» 3 kk. felaprított petrezselyem
» 3 kk. felaprított metélőhagyma
» 1 kk. pirospaprika
» 1/2 gerezd fokhagyma
» 20 dkg krémsajt
» 20 dkg zsemlemorzsa
» 3 tojás
» olaj a sütéshez

A padlizsánt meghámozzuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd ezeket félbevágjuk. Megsózzuk, és fél órát pihentetjük. Utána leszárítjuk, és olajban megsütjük.
A töltelékhez a sajtot a paprikával, zúzott fokhagymával és a zöldségekel elkeverjük. Ezt a tölteléket két fél csík padlizsán közé töltjük, majd a felvert tojásba mártjuk, aztán a zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük.
Sárgarépakrém-leves - Libanon
 
» 1 kg sárgarépa
» 1-2 zellerszál
» 4 ek. olaj
» 1 pohár tejföl
» 1 babérlevél
» 1 kk. pirospaprika
» só
» 2 fej vöröshagyma
» 1 l erőleves
» 1 ek. kukoricaliszt
 
 
A sárgarépát felkockázzuk, a hagymát negyedekre vágjuk, majd olajon megpároljuk őket.
A levest felforrósítjuk, beletesszük a fűszereket, majd a zöldségeket, és megfőzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kiszedjük, pépesítjük, majd viszatesszük a levesbe.
A kukoricalisztet egy kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a leveshez, és besűrítjük.
Tejföllel tálaljuk.
Kertész kedvence - Szaúd-Arábia

» 1 kg birkacomb
» 16 apró savanyú hagyma
» 3 paradicsom
» 1/2 l erőleves
» 1 kk. pirospaprika
» 3 savanyú paradicsompaprika
» 6 ek. olaj
» 3 sárgarépa
» 25 dkg zöldbab
» 3 ek. felaprított kapor
» 2 gerezd fokhagyma
» só, bors

A húst felkockázzuk, ecetes ruhával áttöröljük, majd negyed óráig vajban pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát, pár percig pároljuk, majd a többi felszeletelt zöldséget és az összezúzott fokhagymát is beletesszük. Sóval, borssal ízesítjük, felengedjük a leves 1/3 részével, majd másfél órát főzzük. Félóránként felengedjük levessel.
Kaporral és paprikával meghintve tálaljuk.
 
 
Libanoni tál - Libanon

» egy 1,5 kg-os csirke
» 30 dkg bárányhús
» só
» 40 dkg apró gomba
» 20 dkg vaj
» 12 dkg száraz bab
» 1 kk. csípős paprika
» késhegyni fahéj

A babot egy éjszakára vízbe áztatjuk. A vajat felhevítjük, majd a csirke minden oldalát megpirítjuk benne. Kiszedjük, és melegen tartjuk. A maradék vajon megfuttajuk a felkockázott bárányhúst, majd a csirkéhez adjuk. Vizet öntünk rá, és belekeverjük a fűszerek felét. A babot leszűrjük, majd megsütjük a vajban. A csirkéhez keverjük, majd magas fokozaton főzzük egy ideig. Utána alacsony fokozaton forraljuk. A gombát megtisztítjuk, megfuttatjuk a vajban, majd a zsiradék 3/4 részével együtt a húshoz adjuk. A maradék fűszereket és a vajat is belekeverjük. Amikor a hús megpuhult, leszűrjük, majd a húst a babbal és leszűrt lével tálaljuk.
Csirke és paradicsom - Szíria

» 3 paradicsom
» 1-2 csirkemell
» 2,5 dl joghurtmártás
» 4 főtt tojás
» petrezselyem

A húst megfőzzük, majd feldaraboljuk. A paradicsomot és a tojást meghámozzuk, majd felszeleteljük, és összekeverjük a hússal. Hozzáadjuk a joghurtmártást, és összeforgatjuk.
Felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Csőben sült kebab - Szíria

» 1 kg birkahús
» 1 fej vöröshagyma
» 1 evőkanál zsír
» 50 dkg paradicsom
» 1 csokor petrezselyem
» pirosparika
» őrölt bors
» só

A megpucolt hagymát daráljuk le a hússal és a petrezselyemmel. Egy tálban elkeverjük a fűszerekkel (só, bors, pirospaprika), majd ezt a keveréket egy zsírral kikent tepsi aljára kenjük. Erre rá tesszük a karikákra vágott paradicsomot, és az egészet forró sütőbe tesszük. Mérsékelt fokozaton fél órán át sütjük. Felszeletelve, ízlés szerinti körettel kínáljuk. 40 perc alatt elkészíthető.
Hagymakrémleves - Irán

» 1,5 kg vöröshagyma
» 1 l erőleves
» 1 babérlevél
» 1 dl tejszín
» só
» fehérbors
» 3 ek. olaj
» 2 szegfűbors
» 5 dkg liszt
» 1 ek. felaprított kapor

A hagymát felszeleteljük, és olajon üvegesre pároljuk. Az erőlevest felforraljuk, hozzáadjuk a hagymát, belekeverjük a fűszereket és a sót, majd másfél órán át főzzük. Utána a hagymát kivesszük és áttörjük.
A lisztet elkeverjük egy kevés vízzel, majd a hagymához adjuk, visszatesszük a levesbe, és sűrűre főzzük.
Tejszínnel tálaljuk.
Ambassador-saláta - Irán

» 2 zöldhagyma
» 4 kis paradicsom
» 1 kk. felaprított kakukkfű
» 1 dl tejszín
» 3 ek. felaprított petrezselyem
» 1 uborka
» 12 db olívabogyó
» 10 dkg túró
» 1 dl zöldmártás
» 1 mokkáskanál só
» 1 kk. pirospaprika

A paradicsomot, a zöldhagymát és az uborkát vékonyan felszeleteljük, majd rétegezve a petrezselyemmel együtt egy tálba tesszük őket.
A tejszínt felverjük, belekeverjük a zöldmártásba, sóval és paprikával ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük. A túrót összekeverjük a kakukkfűvel, kis gömböket gyúrunk belőle, majd a salátára tesszük őket.
Olívabogyóval tálaljuk.
Baklava - Irán

» 1 csomag rétestészta
» 25 dkg darált mandula
» 30 dkg olvasztott vaj
» 2,5 dl sárgabaracklé
» 20 dkg cukor
» 12 kimagozott, félbevágott sárgabarack
» 1 citrom leve

Egy tűzálló tálat kivajazunk, egyenként belefektetjük a réteslapokat, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk mandulával, a legfelső kivételével. Utána közepes hőmérsékleten 60 percig sütjük.
A baracklevet kikeverjük a cukorral és a citrom levével, majd 15 percig főzzük. A megsült tésztát újra megkenjük olvasztott vajjal, és 10 perc pihentetés után rálocsoljuk a barackos öntetet.
1 napig állni hagyjuk, és a barackkal tálaljuk.
KÖMÉNYLEVES
(HARIRA BEL-KARUYA)
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
1 evőkanál köménymag
2 l tej
2 citrom leve
1 nagy csokor borsmentalevél
1 csipetnyi édesköménymag
10 dkg liszt
2 evőkanál liszt
15 dkg sajt
A tejet a citromlével felfőzzük. Amint a tej megalszik finom gézen átszűrjük. (A visszamaradt sűrűjét, melyből sajt készíthető, félretesszük.)
Az édesköményt és a köménymagot, valamint a mentalevelet a tejlébe tesszük és újra felforraljuk. A lisztet kevés vízzel krémszerű péppé keverjük ki, és óvatosan a tejlébe eresztjük. Jól elkeverjük, hogy csomómentes legyen, majd levesszűrőn az egészet átszűrjük.
Végül az átszűrt levesbe beletesszük a cukrot, megsózzuk és a tányérokba adagolt szétmorzsolt vagy reszelt sajtra tálaljuk.
 ÁRPAKUSZKUSZ
(KSAKSU DSHISHA)
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Hozzávalók:
1/2 kg őrölt árpa
1/2 kg friss fejtett bab
2 kg érett paradicsom
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
só és bors
A meghámozott paradicsomot szitán áttörjük, a vöröshagymát ledaráljuk, és a paradicsommal együtt egy pohár vízben felforraljuk.
Az árpadarát egy finomszövésű asztalkendőre öntjük, majd levesszűrőbe téve a gőzölgő paradicsomos edényre helyezve 3/4 óráig főzzük. Megsózzuk, borsozzuk és a tetejére olvasztott vajat öntünk és jól elkeverjük.
Ezt követően a paradicsomos lében negyed óráig főzzük a babot. (Legjobb erre a célra a lóbab.)
Végül a tálaló tál közepére felhalmozzuk a kuszkuszt, és köré öntjük a paradicsomszószos babot.
 
MAROKKÓI KONYHA
Sütőtök vajbabbal
 
Hozzávalók - 4 személyre: - 6 dl forrásban lévő víz, 1 zöldségleveskocka, 1/2 kk kurkuma, 1/2 kk koriander, csipetnyi őrölt kömény, 20 dkg póréhagyma, 22 dkg paszternák, 60 dkg sütőtök, 40 dkg cukkíni, 1 paprika, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 vajbab konzerv, só és feketebors, fenyőmag
 
Elkészítés: - A forró vízben oldjuk fel a leveskockát. Szórjuk bele a kurkumát, az őrölt koriandert és a köményt, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a póréhagymát, a paszternákot és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőfokot és főzzük a zöldségeket fedő alatt kb. 5 percig. Adagoljuk hozzá a sütőtököt, a cukkínit és a paprikát, majd forraljuk fel ismét. Keverjük bele a sárgabarackot, valamint a vajbabot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Állítsuk alacsonyra a hőfokot, és főzzük puhára a zöldségeket. Mialatt a zöldségek főnek, állandó keverés mellett, mérsékelt hőmérsékleten pirítsuk meg a fenyőmagot. Vágjuk össze durvára. Tálaljuk a kész ételt. Szórjuk meg az összevágott fenyőmaggal, petrezselyemmel vagy korianderrel.

 
Az ételek többsége a izletes.hu,mindmegette.hu-,receptbazar.hu, veg.hu vannak
 
Tagine
Hozzávalók: 1 csirke, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 hagyma, 5 dl csirkehúsleveslé, 20 dkg zöld olívabogyó, 2 citrom, 1/4 kk bors, 1/4 kk gyömbérpor, csipet sáfrány, 1 kk kömény, 1 kk kurkuma, 1 cm fahéj, só, olaj.

A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát törje át, a hagymát vágja finomra, a citromot szeletelje.
Keverjen pácot 1 ek olajjal, a fokhagymával és borssal, kenje meg a csirkét, hagyja állni legalább 3 órát, de jobb egy éjt. Hevítsen olajat mély edényben, rajta süsse a csirkét, míg mindkét oldala barnulni kezd. Szórja meg a fűszerekkel, tegye hozzá a hagymát, keverve süsse pár percig, míg átdinsztelődik. Öntse fel a csirkelevesssel, forralja fel, vegye lejjebb a hőt, fedő alatt párolja legalább 30 percig, időnként emelje le azt hogy a gőz kimenjen. Tegye bele az olívabogyót és citromot, sózza és fűszerezze ízlés szerint, párolja míg a csirke teljesen puha. Vegye ki a csirkét. Ha a lé még nem sűrű, párolja míg mártásjellegű lesz. Tálalja alul a csirkét, rá a mártást, arra rizst vagy kuszkuszt.

Marokkói csirke (Tajine de poulet)
 
Hozzávalók:
4 csirkecomb,
1 evõkanál méz,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 citrom leve,
só,
olaj a tepsi kikenéséhez,
1 dl víz,
1 dl muskotályos fehérbor
(a mennyiségek természetesen étvágy szerint módosíthatóak)
Elkészítése: A csirkecombokat 6-7 órával a sütés elõtt besózom, és egy kiolajozott tepsibe fektetem. A bõrös felsõ felüket mézzel vékonyan megkenem. A citromok kicsavart levét, a vizet és a bort összekeverem, beleteszem a megtört fokhagymagerezdeket. Ráöntöm a csirkékre. Alufóliával lefedem, hûtõbe teszem, és hagyom, hogy picit átjárja a páclé. Fólia alatt sütöm, közben gyakran locsolom a saját levével, egyszer félidõben meg is fordítom. Ha a levét elsülné, pici vízzel pótlom. Mikor puha-omlós a csibénk, visszafordítom, hogy a bõre legyen felül, és leveszem a tepsirõl a fóliát. Erõsebb hõfokon addig sütöm, míg szép piros-ropogós lesz. Zöldséges rizottóval tálalom.
Marokkói fasírt
 
75 dkg sovány birka- vagy marhahús
 3 közepes nagyságú vöröshagyma
 25 dkg hántolt rozs (esetleg rizs)
 5 dkg dió
 2 evőkanál olaj + bőven a sütéshez
 csípős pirospaprika
 őrölt kömény
 fahéj
Előkészítés: A húst lehártyázzuk, majd fél cm-es kockákra aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk és összevagdaljuk. Külön-külön ledaráljuk. A rozst meleg vízzel leöntjük, majd leszűrjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. (Ha rizzsel készítjük, a rizst megpároljuk). A töltelékhez a diót durvára vágjuk.

Elkészítés: A hús egyharmadát olajon erős lángon megpirítjuk, közben kevergetjük. Hozzáadjuk a hagyma egyharmadát, sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel és fahéjjal fűszerezzük, a végén a diót is belekeverjük. A maradék húst összedolgozzuk maradék hagymával, a rozzsal, sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, fahéjjal ízesítjük, majd ismét együtt átdaráljuk, hogy teljesen sima masszát kapjunk. A masszát 24 részre osztjuk, és hideg vízbe mártott kézzel ellapítjuk. Mindegyikre rakunk egy kevés sült húsos töltelékhalmot, összegöngyöljük, és a két végén hegyes nudlivá formázzuk. A fasírtokat bő, forró olajba rakjuk, és kisebb adagokban körös-körül ropogós-pirosra sütjük. Papírtörölközőre szedjük, leitatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
Marokkói kuszkusz
 
Hozzávalók 6 személyre:
 25 dkg árpagyöngy, köles vagy búzadara,
 12 dkg szárazbab,
 12 dkg csicseriborsó,
 50 dkg csirkecomb vagy -mell,
 50 dkg báránycomb,
 1 nagy hagyma,
 1 kávéskanál só,
 12 szem fekete bors,
 2,5 dkg vaj,
 1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete bors,
 2 közepes nagyságú sárgarépa,
 4 kis padlizsán,
 2 közepes paradicsom,
 1 kis zöldpaprika,
 1/2 kávéskanál zelleres só,
 1/2 kávéskanál cayenne bors,
 1/2 kávéskanál finomra vágott kakukkfű,
 1/2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem
Az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), a szárazbabot, a csicseriborsót külön edényekbe rakva hideg vízzel leöntjük s egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap leszűrjük, megtisztítjuk a babot, s a csirkedarabokkal, a báránycombbal, a megtisztított és fölszeletelt hagymával, sóval, a borsszemekkel nagy serpenyőbe tesszük, vízzel leöntjük, felforraljuk, a habját leszedjük, a lángot lejjebb véve egy órát pároljuk.
Közben leszűrjük az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), és fél liter sós vízbe öntjük. Lassú tűzön főzve kevergetjük, hogy ne álljon össze. Kb. tizenöt perc múlva, amikor majdnem az egész vizet felszívta, egész alacsonyra vesszük a lángot, hozzáadjuk, és elkeverjük vele a vajat és a frissen őrölt borsot. Lefedjük, leborítjuk fóliával, s míg párolódik, s megdagad, elkészítjük a ragút.
Egy óra párolás után kivesszük a serpenyőből a csirkét és a báránycombot, a húst lefejtjük a csontokról, eltávolítjuk a bőrt és a zsírt, s egyenlő darabokra vágva visszatesszük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a leszűrt, megszárított csicseriborsót, a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, padlizsánt, paradicsomot és a felaprított paprikát, a zelleres sót, a cayenne borsot, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Lassú tűzön még harmincöt percig pároljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
Tálalás előtt a gabonaköret alatt még fölerősítjük a lángot, s addig kevergetjük, míg felforrósodik, és a ragúval szervírozzuk.
Marokkói halpörkölt
 
Hozzávalók:
 sok fokhagyma
 olaj
 paradicsom
 paprika
 petrezselyem
 nyers krumpli
 szálkamentes tengeri hal
 pirospaprika
 só
 bors
 sűrített paradicsom
Elkészítés: Olajon a sok fokhagymát picit megpiíitom, hozzáadom az apróra szeletelt paradicsomot, paprikát, petrezselymet, krumplit, megszórom a fűszerekkel, és ráfektetem a halszeleteket. Beleteszem a paradicsompürét. Felöltöm annyi vízzel, hogy ellepje az egészet, lassú tűzön addig főzöm, míg sűrű pörköltszerű lesz az állaga.


Megjegyzés:
Ha jól sikerült, akkor ha kihűlt az étel, kocsonyasszerű lesz és hidegen bagettbe vagy pitába téve is kitűnő.
Marokkói rablóhús
Hozzávalók:
1,5 kg csont nélküli bárányhús (lehet más húsból is), 2 negyedekbe vágott vöröshagyma, 2 zöldpaprika nagy kockákra vágva. A pácléhez: 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál reszelt gyömbér, fekete bors.
 
Elkészítés:
Készítsük el a pácot: minden hozzávalót tegyünk egy nagy tálba, és keverjük jól össze. Vágjuk kockára a húst és ezzel a páccal keverjük össze, hagyjuk állni legalább 3-4 órát. Nyársra fűzzük fel váltakozva a húst, hagymát és a paprikát. Forró kerti grillsütőn süssük pirosra, sütés kőben kenegessük a megmaradt páclével.
 
Elkészítési idő: 20-40 perc A pácban a húst 3-4 órát hagyjuk állni!
Elkészítési módja: szabadtűzön készíthető
Jellemzők: húsétel, nyári
Forrás: Kaldeneker György receptjei
Marhahúsos kuszkusz
 
Hozzávalók 4 személyre:
 50 dkg marhahús
 1 fej vöröshagyma
 3 gerezd fokhagyma
 10 dkg sárgarépa
 10 dkg fehérrépa
 10 dkg zellergumó
 20 dkg burgonya
 10 dkg cukkíni (vagy tök)
 10 dkg paprika
 15 dkg paradicsom
 1 dl olívaolaj
 erőspaprika ízlés szerint
 1 csipet római kömény
 30 dkg kuszkusz
 2 dl paradicsomlé


Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát, a fokhagymát finomra, a többi zöldséget nagyobb darabokra vágjuk. Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, ízlés szerint erős paprikával ízesítjük, belekeverjük a fokhagymát és a római köményt. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst. A kuszkuszt szitába tesszük, azt ráhelyezzük a húsos lábas tetejére, és lefedjük. Pároljuk 1 órán át, ha kell, pótoljuk a vizet, és megkevergetjük a kuszkuszt. Amikor a hús elkezd puhulni, beletesszük a zöldségeket, és beleöntjük a paradicsomlevet. Ha szükséges, utánaízesítjük, és készre pároljuk. Amikor megpuhult a hús, levesszük a tetejéről a kuszkuszt, átkeverjük kevés sóval és olívaolajjal. A kuszkuszt a tányér közepére halmozzuk, és a zöldséges, paradicsomos, húsos raguval körítve tálaljuk. Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva 1 adag: 629 kcal
Arab leves
Hozzávalók:
1/2 kg borsó
1 vöröshagyma
4 burgonya
1 kiskonzerv paradicsompüré
1 tk pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors, Vegeta, csipet cukor
3 tojás

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a borsót és a felkockázott burgonyát, majd 3-4 percig pirítom. Belekeverem a paradicsompürét és a pirospaprikát, felengedem vízzel, majd fűszerezem. A tojásokat felverem és amikor a zöldségek megfőttek, belecsurgatom a levesbe. Aki szereti, tejfölt is tehet bele tálaláskor.
 
Arab fügekrém
 
Hozzávalók:
0.5 kg aszalt füge,
2-3 fahéjrúd,
20 dkg méz,
0.5 dl almaecet,
1 narancs,
1 kk őrölt gyömbér,
1-2 chilipaprika.

Elkészítés:
1. Az aszalt fügét apróra vágjuk, és beáztatjuk annyi forró vízbe, amennyi bőven ellepi. Néhány óra alatt jól megpuhul, és ezután már folytathatjuk tovább a főzést.
2. A puha fügét leszűrjük, és beletesszük egy közepes méretű fazékba. Hozzáadjuk a fahéjat, mézet és az almaecetet, aztán belereszeljük a narancs héját, majd hozzászórjuk az őrölt gyömbért. A chilipaprikák félbevágva, kimagozva kerülnek bele.
3. Az egészet erős lángon kevergetve felforraljuk, aztán takaréklángon 20 percen át csendesen forraljuk, hogy az ízek pikáns harmóniába főjenek össze.
4. Miután a fügekrém kihűlt, átkanalazzuk egy vagy két tiszta üvegbe, majd lezárjuk, és felcímkézzük. Pillanatnyi hangulatunktól függően feldíszítjük, hogy minél szebb ajándék legyen belőle. Hűtőbe téve 3-4 hétig eláll.
Kb. 7 dl lesz belőle.
 
 
 
 
Arab padlizsánkrém
 
Hozzávalók:
2 padlizsán,
2 gerezd fokhagyma, finomra zúzva,
15 dkg natúr joghurt,
1 nagy marék friss korianderlevél, apróra vágva,
1 kisebb marék friss mentalevél, apróra vágva,
fél dl olívaolaj,
1-2 friss chilipaprika, kimagozva és vékonyan felszeletelve,
ízlés szerint só.

A tálaláshoz: frissen sütött pita-chips.

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt teszünk egy tepsibe.

A padlizsánokat úgy hagyjuk, ahogy vannak, illetve annyi csak a teendőnk, hogy megmossuk, majd szárazra töröljük őket, aztán néhány helyen mindkét darabot villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne pukkadjanak szét.
A megszúrkált padlizsánokat beletesszük egymás mellé a tepsibe, és kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha a belsejük már jó puha, készen vannak. Megvárjuk, amíg langyosra hűlnek, aztán félbevágjuk őket, és kanállal kiszedjük a puha belsejüket.

A megsült padlizsán-belsőt összeturmixoljuk a zúzott fokhagymával, a joghurttal, a friss korianderlevéllel, a friss mentával, az olívaolajjal és a chilipaprikával. Csak akkor sózzuk meg, miután elkészült.

A padlizsánkrémet tálalásig hűtőben tartjuk. Szerintem pita-chips illik hozzá a legjobban, amit úgy szoktam készíteni, hogy a pitákat keresztben félbevágom, majd az így kapott kerek lapokat vékony cikkekre szeletelem, aztán olívaolajjal finoman megkenem a cikkeket, és forró sütőben megpirítom őket.
 
Arab sütemény
 
Hozzávalók:
Mérce a joghurtos pohár
Tészta
3 pohár joghurt
3 pohár kristály cukor
3 pohár kókusz reszelék
3 pohár búzadara
3 db tojás
2 db citrom leve, egynek a reszelt héja

Öntet
1 pohár cukor
1 pohár víz
1 citrom leve
1 pohár kókusz reszelék

Elkészítés:
A tésztáhozvalókat összekeverjük és legalább 3 óra hosszán keresztül hűtőben pihentetjük, de elkészíthetjük előző este is és pihenhet egész éjszaka. Sütés előtt még egyszer átkeverjük a masszát, majd kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk és lassú tűzön, kb.30 percig sütjük (tűpróba).
Míg a tészta sül, elkészítjük az öntetet. 1 pohár cukorból, egy pohár vízből szirupot főzünk, amit egy citrom levével ízesítünk. A forró szirupot a megsült, de még forró tészta tetejére locsoljuk, kókusz reszelékkel megszórjuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ízléses szeletekre vágjuk még a tepsiben.

Tanácsok:
Ne használjuk régi tipusú vas tepsit a sütéshez. Mivel a citromos szirup lecsorog a tészta aljára, a sütemény átveheti a fémes ízt.

Elkészítési idő: 40 perc
 
Arab csók
 
Hozzávalók:
25 dkg daralt tokmag, 5 dkg rizsliszt 1 vanilia cukor 6 tojas feherje ,1 sutopor.

Elkészítés:
A rizslisztet osszekeverjuk a sutoporral a daralt tokmaggal,a vanilia cukorral.es a hat tojas felvert feherjevel.Osszedolgozuk es margarinozott sutolemezre kis halmokat formalunk es kisutjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
 
Marokkói csicseriborsó leves
Recept (6-8 személyre)

1 fej vöröshagyma
1/4 zellergumó
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 paradicsomkonzerv (egész paradicsomok lével együtt)
2 tk őrölt kurkuma
2 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt koriander (mag)
2 tk csípős pirospaprika
1/2 tk őrölt fahéj

frissen őrölt bors
2 doboz csicseriborsó konzerv (lehet száraz is, de az sokkal munkásabb, áztatni és előfőzni kell)
15 dkg lencse
2 1/4 l zöldségalaplé (bevallom kockából készítettem)
1 csokor petrezselyem

A paradicsomkonzervet a levével együtt leturmixolom. A hagymát apróra vágom, a zellert nagylyukú reszelőn lereszelem, a fokhagymákat összetöröm, majd mindhármat az olajon megfonnyasztom. Ha összeestek, rádobom az összes fűszert és 1 percig pirítom az egészet, amíg illatozni kezd. Hozzáadom a paradicsomturmixot és újabb 1 percig rotyogtatom. Hozzáadom az átmosott lencsét és a zöldségalaplét. Felforralom, majd közepes lángon addig főzöm, amíg a lencse megpuhul - kb. 35-40 perc. Közben a csicseriborsót lecsöpögtetem. Ha a lencse megpuhult, hozzáadom a leveshez a csicseriborsót és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet átforrósítom. Citromgerezdekkel és frissen sült (vagy átsütött) pitával tálalom.
 
Almadesszert - Libanon

» 1 kg alma
» 6 ek. vaj
» 10 dkg cukor
» 1 kk. fahéj
» 1 csipet gyömbér

Meghámozzuk, és negyedeljük az almát, majd a vajon megpirítjuk. Kiszedjük, üvegtálba tesszük, és a cukor, fahéj és gyömbér keverékével megszórjuk.
 
 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!