Kecskés Tibor, Kefir
10.27. hétfő Hagymás rostélyos – Könnyező marhanyereg
Recept:
hátszín
vöröshagyma
liszt
mustár
bors
só
olaj
hasábburgonya
A hússzeleteket sütés előtt 1-2 nappal borsos mustáros keverékkel lepácoljuk. Vöröshagymát pucolunk, majd karikákra gyaluljuk, és gyűrűkre bontjuk. Bő olajat melegítünk, a hagyma karikákat lelisztezzük, a felesleges lisztet lerázzuk róla, és a felmelegített zsiradékban arany barnára sütjük. Papírkendőre szedjük ki.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, a hússzeleteket sózzuk, és az egyik oldalát lisztbe mártjuk. A lisztezet oldalával lefelé a serpenyőbe, helyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalát pár perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor a tányér egyik oldalára helyezzük a hátszín szeletünket, és rá helyezzük az arany barnára sült hagymánkat, hasábburgonyát vagy pirított burgonyát adunk mellé
10.28. kedd Csirkemájas paradicsomsaláta – Perui almatál pecsenyevirággal, tikzsigerrel
Recept:
csirkemáj
lilahagyma
paradicsom
piros húsú paprika
lolo-roso
só
citrom
fokhagyma
majoránna
bors
olíva olaj
balzsamecet
kenyér (pirítósnak)
Lilahagymát és a paradicsomot karikára, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. A hagymát lesózzuk, és citrom lével locsoljuk meg. A csirkemájat megmossuk, és az inakat eltávolítjuk róla. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a csirkemájat és megsütjük, közben zúzott fokhagymát adunk hozzá és majoránnával és borssal szórjuk meg. Ha elkészült nagyobb darabokra vágjuk. A tányérra helyezzük a zöldségeket, és erre helyezzük rá a darabolt csirkemájakat. A hagyma levét olívaolajjal, balzsamecettel és a máj pecsenye levével összekeverjük, és a salátára öntjük. Pirítóst adunk mellé.
10.29. szerda Banán forró csokival – Majomálom azték babbal
Recept:
tej
margarin
étcsokoládé
banán
vaníliás cukor
szeletelt mandula
vanília fagylalt
tejszínhab
Forrósítsuk fel a tejet a margarinnal, adjunk hozzá az apróra tört csokoládét, és főzzük pár percig, közben addig kevergessük, amíg teljesen sima masszát nem kapunk. Húzzuk le a banánok héját, és hosszába vágjuk félbe. Serpenyőben kevés vajat olvasszunk, tegyük bele a banán szeleteket és szórjuk meg vaníliás cukorral. Egy edényben, pirítsunk szeletelt mandulát. A banán szeleteket melegen tálaljuk, a tetejére vanília fagylaltot rakunk, tejszínhabbal díszítjük, meglocsoljuk a csokoládé öntettel és megszórjuk pirított mandula szeletekkel. |