1. Yakitori
Hozzávalók:
» 1 csirke combja, melle, zuzája, és mája
» fél dl rizspálinka
» fél dl szójaszósz
» 1 kk barnacukor
» bors
» őrölt gyömbér
Elkészítés:
A húst kifilézzük, a belsőségeket felkockázzuk, hurkapálcára tűzzük őket, és roston, vagy grillen, a többi hozzávalóból kevert páccal locsolgatva készre sütjük.
2. Japán pörkölt
Hozzávalók:
» 20 dkg tengeri-halfilé
» 15 dkg tengeri kagyló
» 10 dkg bambuszrügy
» 10 dkg fafülgomba
» 10 dkg borsó
» 1 sárgarépa
» 1 szál bojtorján
» 1 l húsleves
» fél dl rizspálinka
» fél dl szójaszósz
» olaj
Elkészítés:
A felaprított halat, bambuszrügyet, répát, gombát megpároljuk, hozzáadjuk a bojtorjángyökeret, borsót, pálinkát, szóját, és jól felforraljuk. Ha a leve már majdnem teljesen elfőtt, felöntjük a húslevessel, beletesszük a kagylót, és hagyjuk elpárologni a levét.
3. Rakott hal tésztában sütve
Hozzávalók:
» 30 dkg tengeri halfilé
» 4 szelet füstölt lazac
» 25 dkg gomba
» 25 dkg liszt
» 10 dkg vaj
» 2 dl tejszín
» 2 dl tej
» 2 tojás
» fél dl szaké
» 1 hagyma
» fél dl citromlé
» 2 ek cukor
» bors
» só
» olaj
Elkészítés:
A halfilét megsütjük az olajon, és hagyjuk kihűlni. A hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a gombát, cukrot, borsot, fele tejszínt, és félretesszük. 20 dkg lisztet, 1 tojást, és egy fehérjét, kevés vizet, és sót összedolgozunk, majd kinyújtjuk, és félbevágjuk. Zsiradékkal bélelt tepősibe tesszük az egyik tésztát, rá a filét, a hagymás pépet, rá a lazacot, majd a másik tészta lapot. A tészta széleit összenyomkodjuk, és hal alakúra vágjuk. A levágott tésztadarabokból kreatívan díszíthetjük a tésztát. Végül megsütjük a halat, és mártást a következő féle képpen készítünk:
vajon megpirítjuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a tejszínnel kevert tojás sárgát, tejet, citromlevet, rizsbort, és a halhoz fogyasztjuk.
4. Sukiyaki
Hozzávalók:
» 30 dkg filézett csirkemell
» 3 újhagyma
» 1/2 zellergumó
» 2 sárgarépa
» 15 dkg gomba
» 10 dkg kelkáposzta
» 10 dkg paraj
» 10 dkg fejes saláta
» 3 ek. olaj
» 1 dl húsleves
» 3 ek. paradicsompüré
» só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hússal együtt felcsíkozzuk őket. A húscsíkokat olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Hozzáöntjük a húslevest, paradicsompürét, pár percig még pároljuk így, majd rizzsel kínáljuk.
5. Sült padlizsán
Hozzávalók:
» 50 dkg padlizsán
» kis darab gyömbér
» 2 ek olaj
Elkészítés:
A meghámozott, felkockázott padlizsánt megpirítjuk az olajon, majd ráreszeljük a gyömbért. Húsokhoz tálaljuk.
6. Sült rák-tofu
Hozzávalók:
» 20 dkg tofu (szójasajt)
» 12 dkg aprórák
» 1 tojás
» kis darab gyömbér
» szójaszósz
» 2 ek rizsliszt
» 10 dkg jégcsapretek
» 1 csokor metélőhagyma
» olaj
Elkészítés:
A rákot felszeleteljük, a tofut felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztel kevert tojást, aprított metélőhagymát, gyömbért, szójaszószt, fél óráig pihenni hagyjuk, majd kanál segítségével kiszaggatjuk, és olajban sütjük meg. retekkel tálaljuk.
7. Sashimi
Hozzávalók:
» 30 dkg csirkemell
» 1 doboz ringli
» fél dl rizspálinka
» 1 ek szójaszósz
» 1 ek barnacukor
» 1 ek reszelt torma
Elkészítés:
A csirkemellet olyan vékonyra vágjuk fel, hogy szinte átlátszó legyen, és beleforgatjuk a pálinkás, cukros, szójaszószos pácba. Érlelődni hagyjuk pár percig, majd egymásra tesszük a szeleteket, megszórjuk a tormával, leöntjüka páclével, és ringli karikákkal díszítjük.
8. Tempura
Hozzávalók:
» 25 dkg tengeri halfilé
» 20 dkg tengeri rák
» 25 dkg zöldbab
» 20 dkg liszt
» 2 tojás
» 2 sárgarépa
» 20 dkg retek
» 4 levél kínai kel
» 4 ek szójaszósz
» 1 kk citromlé
» borecet
» 1 hagyma
» bors
» só
» olaj
Elkészítés:
A lisztet, tojást, kevés vizet, sót sűrű palacsinta tésztává dolgozzuk. A halat, rákot feldaraboljuk, a tésztába mártjuk, és megsütjük az olajon. A répát lereszeljük, enyhén megsózzuk, gombócokat formálnuk belőle, szintén a tésztába mártjuk, és megsütjük az olajon. A kel leveleket, hagymát felaprítjuk, megfűszerezzük, gombócokat gyúrunk belőle, tésztába mártjuk, olajon sütjük ki. A zöldbabot olajon megpároljuk, hozzáadjuk a cirtomlevet, tálalócsészébe tesszük, a retket lereszeljük, meglocsoljuk borecettel, szójaszósszal, és másik tálaló edénybe tesszük, végül a tempurával tálaljuk.
9. Ropogós tofu gyömbérszósszal
Hozzávalók:
» Szósz:
» 1 dl zöldséglé
» 2 ek. szójaszósz
» 2 ek. narancslé
» 1 mokkáskanál cukor
» 3 ek. olaj
» só
» 5 dkg friss gyömbérgumó
» Tofuropogós:
» 30 dkg tofu
» 2 ek. liszt
» 2 tojás
» 2 ek. méz
» 10 dkg szezámmag
» olaj
Elkészítés:
A gyömbért megtisztítjuk, meghámozzuk, és egy reszelő segítségével lereszeljük. A zöldségléhez öntjük a szójaszószt, a narancslevet, az olajat, beletesszük a cukrot, sóval ízesítjuk, majd beletesszük a gyömbért is. Az egészet összekeverjük, és a hűtőbe tesszük. A tofut felszeleteljük, lisztbe forgatjuk, majd tojásba, mézbe, legvégül szezámmagba, és olajon kisütjük. Tálaláskor a szósszal kínáljuk.
10. Tokiói tintahal
Hozzávalók:
» 50 dkg tintahal
» 3 lilahagyma
» 3 cikk fokhagyma
» 3 paradicsom
» 3 csilipaprika
» 1 ek citromlé
» 1 kk őrölt koriandermag
» 3 salátalevél
» 2 szál halványító zeller
» 1 kk barnacukor
» olaj
» 5 dkg rákszirom
» fél kk fehérbors
» só
Elkészítés:
A tintahalat felkarikázzuk, megfűszerezzük, és megsütjük az olajon, utánna hozzáadjuk a felszeletelt zellert, hagymát, aprított fokhagymát, csilit, koriandert. Ha a zöldségek megpuhultak, leszedjük a tűzhelyről, belekeverjük a cukrot, citromlevet, és salátalevelekre téve, rákszirommal tálaljuk.
Köszönet: Chijo
<----Vissza |