A teaszertartás lépései Rikyu tanítása szerint:
- Meghívás: A vendéglátó megbeszélte a teamesterrel, hogy kiket szeretne meghívni. Ez legalább öt, maximum hét fő lehetett.
- A vendégek érkezése: A macsijában várakoznak a vendégek, akik fölkészülnek a ceremóniára.
- Belépés a teaházba: A szertartás kezdetét a teamester jelzi. Hangtalan lépésekkel, mélyen meghajolva mennek be a teázóba. Mélyen meg kell hajolniuk, és a teaház alacsony ajtaja miatt is. A vendégek meghajolnak az ikebana, és csendben körülnéznek a teaházban: megszemlélik a tokonomát, és egy jelre letelepednek a kijelölt helyükre.
- Teázás: A tea előtt könnyű süteményt kínálnak a vendégeknek. A teamester először bambuszseprűvel a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd a bambusz merőkanállal forró vizet mer rá. Ezt a seprűvel fölkeveri. Így kap egy csésze teasűrítményt. Ebből a sűrítményből önt a többi vendég csészéjébe, majd erre még forró vizet öntenek.
- Teaivás: A japánok nem ízesítik semmivel a teájukat. Három lassú kortyot ír elő a szabály, tilos felhörpinteni. Több csésze teát is el lehet fogyasztani egymás után, nincs megadva mennyit szabad.
- Beszélgetés: Miután már nem isznak több teát, a vendégek csöndesen beszélgetnek, aminek témája általában a teaház
- Távozás: A teaszertartást a teamester által megadott jelre befejezik. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd zajtalanul távoznak.
Kellékek:
Hogy kell viselkedni teaszertartás alatt?
1. Amikor kiszolgálnak, a következő vendégtől kérjünk elnézést: „Bocsánat, hogy előbb iszom."
2. Jobb kézzel emeljük fel a csészét.
3. Bal tenyerünket tegyük a csésze alá, és hajtsunk fejet.
4. Jobb kezünk mutató és hüvelykujjával, miközben bal tenyérrel mellmagasságban tartjuk, a csészét a pereménél fordítsuk körbe 90 foknyit az óramutató járásának megfelelően.
5. Igyunk egy kortyot, és ismét hajtsunk fejet e szavakkal: „Valóban jóízű." Majd kortyolgassuk el a maradékot.
6. Miután kiittuk az utolsó kortyot is, bal tenyerünkön tartva a csészét, jobb kezünk mutató és hüvelykujja hegyével finoman töröljük meg annak peremét.
7. Bámuljuk meg és értékeljük a csésze szép formáját.
8-9. Fordítsuk meg a csészét 90 fokkal az óramutató járásának irányába, így a csésze eleje a vendéglátónk felé néz.
10. Jobb kézzel helyezzük le a csészét óvatosan a tatamira.
<---Vissza
|