A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Egyensúlyzavar és szédülés

Egyensúlyzavar és szédülés

  2005.05.16. 18:07


Az egyensúlyzavar egy könnyű fejű érzés, melyet az SM mellett számos egyéb nehézség is előidézhet. Amennyiben lehetséges, az egyensúlyzavar pontos okát kell meghatározni a legjobb kezelés biztosításához. Bizonyos gyógyszerek, mint a triciklikus antidepresszánsok, okozhatnak enyhe egyensúlyzavar érzést a hirtelen testhelyzet változtatáskor.

Szédülés és egyensúlyzavar gyakran tapasztalható, amikor influenzaszerű tünetek vannak jelen. Amikor az influenzát kezelik és a kísérő tünetek, megszűnnek a szédülés is, elmúlik. Míg az egyensúlyzavar egyéb fizikai problémáktól is eredhet, az idegimpulzusok útjában végbemenő változások is okozhatnak egyensúlyzavart, és ennek a kezeléséhez szükség lehet gyógyszerekre is.

A szédülés az egyensúlyzavarnál súlyosabb állapot, a mozgás érzését adva ahhoz, amikor az nem is történik. Egy szédülésben szenvedő személy úgy írhatja le tüneteit, mint „pörgő” vagy „lebegő” érzést. Ez időnként nagyon kényelmetlen lehet; gyakran okozva nehézséget állás vagy járás közben. Néhány betegnél hányinger vagy hányás is jelentkezhet szédülés esetén.

Azok az SM-es betegek, akik szédülést tapasztalnak, nehézségeik lehetnek a belső fülben, a egyensúlyért és szédülésért felelős területből, eredő idegimpulzusokkal. Az SM mellett okozta nehézségek mellett más zavarok is okozhatnak szédüléses tüneteket, de nagyon sok SM-es betegnél az agytörzsben lejátszódó gyulladás váltja ki a szédülést. Az autonóm funkciók mellett az agytörzs irányítja a szemek, a végtagok, és törzs koordinációját, melyek mindegyike részt vesz az egyensúlyozásban.

Időnként fiziko terapeuta bizonyos feladatok megtanításával és begyakoroltatásával képes segítséget nyújtani a szédülés és az egyensúlyzavar enyhítésében. Ezek a gyakorlatok leginkább ayoknál az egyensúly problémáknál hatásosak, melyek a testhelyzet változtatáskor rosszabbodnak. Az egyensúlyzavar és a szédülés legtöbb esetében, azonban egy gyógyszeres programra van szükség a tünetek kezelésére.

Gyógyszerek

Antihisztaminokat gyakran alkalmaznak az egyensúlyzavarok és szédülés kevésbé súlyos eseteinek kezelésére. A legáltalánosabban javasolt gyógyszer, mely jól ismert a tengeri betegség kezelésében, a dimenhydrinate (Dramamine®). Egyéb gyakran alkalmazott antihisztaminok közé tartozik a meclizine (Bonine®, Antivert®), a diphenhydramine (Benadryl®), és a cyclizine (Marezine®). Az aluszékonyság gyakori mellékhatása a legtöbb antihisztaminnak.

Egy másik, a tengeri betegségnél gyakran alkalmazott gyógyszer, mely sikeres lehet a szédülés kezelésében a scoplamine (hyoscine, Transderm-Scop®). Bár a scopolamine elérhető tablettában vagy kapszulában is, tengeribetegség vagy szédülés esetén általában bőrtapasz változatban alkalmazzák, melyet a fül mögé szoktak felhelyezni.

A tapaszon lévő gyógyszer hatóanyaga három alatt szívódik fel a bőrön keresztül. A szájszárazság gyakori mellékhatás, de aluszékonyság csak a gyógyszert szedők 15 százalékánál fordul elő. Elővigyázatosságból alaposan kezet kell mosni a gyógyszer felhelyezését követően, mivel ez a gyógyszer átmeneti látáskárosodást okozhat, ha a szembe kerül.

Egy sor, a benzodiazepinek közés tartozó nyugtató kínál olyan gyógyszereket, melyek képesek elnyomni a belső fület. Az ilyen gyógyszerek közé tartozik a diazepam (Vallium®), a clonazepam (Klonopin®), és az oxazepam (Serax®). Ezek az erős gyógyszerek gyakran nyújtanak némi enyhülést, azonban, alkalmazásuk állandó orvosi felügyeletet igényel, mivel függőséget okozhatnak. Ha valaki rendszeresen szedi ezeket a gyógyszereket hosszabb időn keresztül, a gyógyszer abbahagyása csak fokozatosan történhet.

Időmként az SM-es személy tapasztalhat olyan mértékű szédülést, hogy a páciens hány és nem képes orálisan szedni a gyógyszert. Az ilyen esetekben, az orvos javasolhatja a páciensnek a magas dózisú intravénás kortizont egyéb folyadékok mellett. Ezzel azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a gyulladást az érintett területen, általában az agytörzsben. Ezzel visszaállíthatja az idegimpulzusok normális áramlását és ezzel a szédülés tünetei minimalizálódnak vagy megszűnnek.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média