girgesz
girgesz
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Linkek
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Látogatók
Indulás: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Egzotikus receptek

Egzotikus receptek

vegyes  2008.05.23. 10:07

mindenféle távoli országból származó recept

Mexikó:

Csípős kukorica-krémleves

Hozzávalók: 2 kis doboz (vagy egy nagy) konzerv kukorica, 1 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 deci tejszín, só, bors, őrölt szerecsendió, chilipaprika, cukor (ízlés szerint, ha túlságosan csípősnek bizonyulna)

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát egészen apróra vágjuk és egy kevés olívaolajon megpároljuk őket. Néhány perc múlva hozzáadunk egy kevés vizet, majd ráöntjük a kukoricát is. Annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevés szerecsendióval is fűszerezzük. Ha egy kicsit megpuhult a kukorica, hozzáöntjük a tejszín felét, majd botmixerrel összepürésítjük az egészet. Összemorzsolunk egy szárított chilipaprikát (a magokat nem tesszük bele!), és miután belekevertük a levesbe, újra mixelünk rajta. Csak ezek után öntjük hozzá a tejszín másik felét. Összeforraljuk és melegen tálaljuk. 

Gyors chili

Hozzávalók: 75 dkg darált pulykahús, 2 doboz vörösbab-konzerv (az egyik lehet fehér is), 2 doboz darabolt paradicsom-konzerv vagy fél kiló friss paradicsom, 1 doboz csemegekukorica, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, só, bors, oregano, cayenne-i bors, fahéj

Elkészítése: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és az egészet addig pároljuk, amíg a hús meg nem barnul. Egy kis vizet is hozzáönthetünk, hogy ne ragadjon le. Ha kész a hús, hozzáadjuk a fűszereket, jól összekeverjuk, majd hozzáadom a lecsepegtetett babot, a kukoricát és a paradicsomot is (ha friss paradicsomot használunk, akkor a szemeket mossuk meg, és negyedeljük fel). Alaposan keverjük össze, és 30-40 perc alatt főzzük készre. Kínálhatunk mellé tortillachipset, tejfölt vagy reszelt sajtot is.

Guacamole

Hozzávalók: 2 érett avokádó, 1 lime, 2 érett paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, chilipaprika

Elkészítése: A guacamolét hagyományosan egy molcajete nevű mozsárban készítik el, de mi használhatunk villát vagy robotgépet is. Az avokádót félbe vágjuk , kiszedjük  a magját, kanalazzuk a húsát egy tálba. A paradicsomról húzzuk le a bőrét (legegyszerűbb, ha néhány pillanatra forró vízbe mártjuk), és vágjuk kis darabokra. A hagymát is aprítsuk fel, a fokhagymát elég egy kés élével egy kicsit összenyomni. Az összes hozzávalót lazán összekeverjük , fűszerezzük - chilit csak az tegyen bele, aki szereti a csípős ízeket -, majd botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük. Ha kellemesen krémes állagú, akkor még egyszer kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk vagy borsozzuk meg. Olívaolajjal tehetjük egy kicsit lazábbá. Tortillachips vagy felcsíkozott zöldségek mellé nagyszerű mártogatós, de kenyérre is kenhetjük.

Forrás: [origo]

 

Gyümölcsös-pikáns salsa

Hozzávalók: 6 szem keményebb paradicsom, 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mangó, fél ananász, olívaolaj, petrezselyemzöld, só

Elkészítése: Az összes hozzávalót vágjuk nagyon apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. A felaprított hozzávalókat óvatosan, de nagyon alaposan keverjük össze, és enyhén sózzuk meg. Keverjünk bele egy-két evőkanálnyi olívaolajat és összevágott petrezselyemzöldet is. Sült csirke, tortilla vagy grillezett húsok mellé tálalhatjuk, de egészben sült krumpli tetejére is halmozhatjuk.

Bunuelos

Hozzávalók: 1,5 deci tej, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 60 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 2 evőkanál cukor, só, olaj a sütéshez

Elkészítése: Egy edényben melegítsük össze a vajat és a tejet, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele az enyhén felvert tojást. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot; majd keverjük bele a tojásos-tejes keveréket is. Keverjük addig, míg sima tésztát nem kapunk, majd gyúrjuk át a kezünkkel. Finoman nyújtsuk ki, és osszuk 20 egyenlő cipóra. Pihentessük néhány percig, majd minden cipót formáljunk koronggá. Bő olajban süssük ki őket, mint a fánkot. Alaposan megcukrozva vagy fagylalttal tálaljuk.

 

Spanyolország:

Gazpacho

A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.

Hozzávalók: 4 cső zöldpaparika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors.

A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.

Valenciai paella

Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika, 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús, 20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló, egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.

www.cocinacasera.comEgy nagy, lapos serpenyőben meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot, rizst, pirosparikát, oregánót, kakukkfüvet. Fedjük le, és közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig. A végén tegyük a tetejére a kagylót, és petrezselyemmel szórjuk meg. Főzés közben folyamatosan figyeljük, hogy nehogy túl gyorsan elfője a levét, ha kell, pótoljuk egy kis húslevessel.
Tehetünk még a tetejére olajbogyót és articsóka szívet. Főzhetünk bele halat is, kisebb darabokat adjunk hozzá, akkor, amikor beletesszük a rizst.

 

Fabada - Spanyolország

Hány személyre: 4

» 25 dkg tarkabab
» 20 dkg pacal
» 3 sárgarépa
» 1 fehérrépa
» 1 kis darab zeller
» 2 fej vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 2 paradicsom
» 1 zöld húsú paprika
» 2 babérlevél
» 2 evőkanál olívaolaj
» őrölt bors
» só
» fél csokor petrezselyem

A babot tegyük egy tálba, és engedjünk rá hideg vizet. Hagyjuk állni egy napot. Egy serpenyőben pároljuk meg a felkockázott hagymát, a felkarikázott répákat, a felszeletelt zellert, a megpucolt, és pépesre nyomott paradicsomot, valamint a csíkokra vágott paprikát. Fűszerezzük sóval-borssal, tegyük bele az összezúzott fokhagymát és a babérlevelet is. Magas fokozaton 2 percen át pároljuk. Adjuk hozzá a babot és a pacalt, majd hozzáadunk annyi vizet, amennyi pont ellepi az egészet. Alacsony fokozaton 2 órán át hagyjuk főni. 2 óra után tegyük sütőbe, és süssük, míg kevés leve nem marad. Végül szórjuk meg a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, és kínálhatjuk is. 2 és fél óra alatt elkészíthető.

 

Cordovai gyöngytyúk - Spanyolország

Hány személyre: 4

» 1,5 kg gyöngytyúk
» 20 dkg füstölt szalonna
» 2 fej vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 4 dl fehérbor
» 1 dl olívaolaj
» 4 babérlevél
» só

 
 

Fogjunk egy nagy tálat, az aljára tegyünk egy réteg szalonnát, majd hagymakarikákat, és végül tegyük rá a megtisztított gyöngytyúkot. Tegyük még bele a babérleveleket, a fokhagymát, az olajat és a bort. Alufóliával fedjük be a tálat, és tegyük sütőbe. Süssük másfél órán át, de félidőben fordítsuk meg a tyúkot, hogy mindenütt szépen megsüljön. 2 óra leteltével kivesszük a tyúkot, szeletekre vágjuk, a maradék levet besűrűsítjük, és mártást készítünk belöle. Meglocsoljuk vele a szeleteket, és ízlés szerinti körettel tálaljuk. 2 óra alatt elkészíthető.

Cádizi cocido - Spanyolország

Hány személyre: 6

» 15 főt füstölt sonka
» 2 főt tojás
» 1 tojássárgája
» 1,5 dl húsleves
» 2 evőkanál sherry
» 1 csokor petrezselyem
» 1 gerezd fokhagyma
» 3 evőkanál olívaolaj
» szerecsendió
» őrölt bors
» só

 

 

 

Fogjunk egy serpenyőt, tegyünk bele némi olajat, rakjuk bele a felkockázott sonkát, és a zúzott fokhagymát. Pírítsuk meg őket. A sonkát tegyük át egy levesestálba, adjuk hozzá a felkockázott főtt tojásokat, és az apróra vágott petrezselymet. Ízesítsük szerecsendióval,sóval és borssal. Keverjük össze a sherryt a tojássárgájával, és öntsük össze a levesestál tartalmával. Végül adjuk hozzá a húslevest, keverjük jól össze. 20 perc alatt elkészíthető.

 

Barcelonai bableves - Spanyolország

Hány személyre: 8

» 25 dkg fehérbab
» 1 kis füstölt csülök
» 40 dkg krumpli
» 1 fej káposzta
» 2 szál petrezselyem
» 1 fej vöröshagyma
» őrölt bors
» só

 
 

Áztassuk be a babot egy napra. Másnap szűrjük le, és főzzük meg egy edényben. Tegyük bele a csülköt, sóval-borssal fűszerezzük ízlés szerint. Főzzök 1 órán át alacsony fokozaton. Rakjuk bele a megpucolt, felszeletelt krumplit, a felaprított petrezselymet,az apróra vágott hagymát és a felszeletelt káposztát. Adjunk hozzá annyi vizet, ami ellepi az edény tartalmát. Lefedve 1,5 órán át főzzük. Vegyük ki a csülköt, csontozzuk ki, és vágjuk szeletekre. Külön tálon kínáljuk a szeleteket a levessel. 2 és fél óra alatt elkészíthető.

 

Granadai bárányragu - Spanyolország

Hány személyre: 6

» 1 kg báránycomb
» 15 dkg húsos füstölt szalonna
» 7 dl húsleves
» 2 fej vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 0,5 dl olívaolaj
» 1 evőkanál liszt
» 1 csokor petrezselyem
» 4 mentaág
» 1 fej saláta
» 1 citrom leve és héja
» 1 mokkáskanál szegfűszeg
» 1 mokkáskanál őrölt fahéj
» pirosparika
» őrölt bors
» só
» 1 narancsszelet leve és héja

Vágjuk fel a húst kockákra, és keverjük össze sóval, borssal, a pirospaprikával és a liszttel. Egy edényben olajon aranybarnára pirítjuk a húst a csíkokra szeletelt szalonnával. Rakjuk bele a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Keverjük össze, és 5 percen át pároljuk. Adjuk hozzá a húslevest, és főzzük alacsony fokozaton 1,5-2 órán át. Az idő leteltével rakjuk bele a gyümölcsök levét és reszlet héját, fűszerezzük, és rakjuk bele a csíkokra vágott salátát. Főzzük még 20 percig, és tálalhatjuk is a ragut. 2 és fél óra alatt elkészíthető.

 

Katalán gazpacho - Spanyolország

Hány személyre: 4

» 15 dkg főt sonka
» 3 paradicsom
» 1 zöld húsú paprika
» 1 fej vöröshagyma
» 1 evőkanál olívaolaj
» 1 kiskanál borecet
» őrölt bors
» só

 
 

A zöldségeket megpucolva, apró kockákra vágva tegyük egy leveses tálba. Adjuk hozzá az olajat, a kockára vágott sonkát, az ecetet, a fűszereket, valamint 4 dl hideg vizet. Alaposan keverjük össze, és tegyük hűtőbe. Pirított zsemlekockákkal is kínálhatjuk. 10 perc alatt elkészíthető.

 

 


Malagai sangria

Hány személyre: 4

» 1 narancs
» 1 citrom
» 1 alma
» 5 dkg porcukor
» 7 dl vörösbor
» 0,5 dl konyak
» 3 dl szódavíz
» mentaág
 
 

A gyümölcsöket mossuk meg, és vágjuk őket karikákra/cikkekre (az almát magozzuk is ki). Tegyük mindet egy tálba, öntsük rá a bort, a konyakot, és szórjuk bele a porcukrot. Rakjuk bele a mentaágat is. Keverjük jól össze, és tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás elött adjuk hozzá a jéghideg szódavizet, és keverjük még egyszer össze. 15 perc alatt elkészíthető.

 

Mallorcai csirke - Spanyolország

Hány személyre: 4

» 1 közepes csirke
» 10 dkg füstölt sonka
» 2 főt tojás sárgája
» 1 fej vöröshagyma
» 3 gerezd fokhagyma
» 5 dkg hámozott mandula
» 2 dl húsleves
» 2 dl fehérbor
» 3 evőkanál olívaolaj
» 1 dl sherry
» 1 csokor petrezselyem
» egész bors
» só

 
 

Tisztítsuk meg a csirkénket, daraboljuk fel, és pirítsuk meg kevés olajban. Szedjük ki a csirkét, és tegyük a serpenyőbe a megpucolt szeletekre vágott hagymát, és pirítsuk meg. Rakjuk vissza a csirkét, adjuk hozzá a húslevest. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a sót, a bort, pár szem borsot. Pirítsunk meg közben egy másik serpenyőben a mandulát egy gerezd fokhagymával egy evőkanál olajban. Utána törjük össze a mandulát és keverjük el a tojássárgákkal és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszát keverjük össze a sherryvel, és locsoljuk meg vele a csirkét. Végül adjuk hozzá még a felkockázott sonkát, pároljuk még 30 percig, és tálalhatjuk is. 75 perc alatt elkészíthető.

 

Mallorcai nyúl - Spanyolország

Hány személyre: 6

» 1,5 kg nyúl
» 15 dkg húsos füstölt szalonna
» 16-18 szem gyöngyhagyma
» 5 dl húsleves
» 2 dl sherry
» 2 evőkanál liszt
» 4 evőkanál olívaolaj
» 3 babérlevél
» 1 csokor petrezselyem
» rozmaring
» kakukkfű
» őrölt bors
» só

 
 

Egy nagy edényben olajon megpirítjuk a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a darbokra vágott nyulat, és kevergetés mellett megpirítjuk. Beletesszük a fűszereket és a sherryt. Összekeverjük, és hagyjuk 15 percig párolódni. Ezzel egyidőben a gyöngyhagymáinkat megforgatjuk lisztes-sós-borsos keverékben, és megpirítjuk egy kis olajon őket. Adjuk a nyulhoz a kisütött gyöngyhagymákat. Habarjuk be a liszttel a húslevesünket, és ezt is öntsük a nyúlra. Fedő alatt főzzük, míg a hús meg nem puhul. Egy tálra kimerve szervírozzuk. Másfél óra alatt elkészíthető.

 

Paella- Spanyolország

Hány személyre:

» Csirkehúsleves
» Só
» 1 hagyma
» sáfrány
» spanyol chorizo
» garnélarák
» olíva olaj
» 1 étkezési paprika
» 3 fokhagyma gerezd
» 2 paradicsom
» rizs
» fagyasztott borsó

 
 

Főzzön 5 csészényi csirkehúslevest egy mély fazékban, adjon hozzá másfél teáskanálnyi sót, 1 hámozott hagymát és fél teáskanálnyi sáfrányt.
Süssön meg két spanyol chorizo-t (disznóhúsból készült kolbász) és 340 g garnélarákot egy evőkanál olíva olajon a serpenyőben.
A megsült chorizo-t és garnélarákot vegyük ki. A serpenyőben 340 g kagylót dobva-rázva (kínai- konyha technológia) süssön meg.
Vegyük ki a kagylót. Adja hozzá az apróra vágott hagymát, 3 felaprított fokhagyma gerezdet, 1 szeletelt étkezési paprikát, és két felaprított paradicsomot. Szükség szerint adjon hozzá olíva olajat. Amikor a hagyma porhanyos, adjon hozzá 2 csésze rizst és főzze pár percig. Fakanállal vegyük ki a hagymát a csirkehúslevesből. Adja a megfőtt húslevest az elkészült.
Főzze a rizs, paradicsom és leves keverékét 5 percig fedő nélkül. Majd adjon hozzá 1 csészényi fagyasztott borsót, fedő nélkül 5 percig főzze. Adja hozzá a megfőtt tengeri ételeket és a chorizo-t. Melegen tálalja.

 

Spanyol fűszerezett tojás - Spanyolország

Hány személyre:

» 10 keményrefőtt hámozott, felezett tojás
» 2 evőkanál majoranna
» 2 evőkanál mustár
» fél teáskanál kapribogyó
» 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem
» fűszer paprika

 
 

Egy kis tálban, egy villával turmixolja össze a tojássárgákat,a majorannát, a mustárt, a kapribogyót, petrezselymet és a paprikát. Egy kanál segítségével egyenlően oszlassa el a mixet a félbevágott tojásokon .Fűszerezze kis paprikával a tetejét és tálalja.

 

Spanyol Tortilla - Spanyolország

Hány személyre:

» 900 g összetört burgonya
» 1 nagy fehér hagyma
» 1/3 csésze örőlt paprika
» olíva olaj
» 9 tojás
» apróra vágott petrezselyemzöld

 
 

Mossuk meg és szeleteljük vékonyra a burgonyát, majd kezdjük el egy tálba fektetni.Tepsiben, kevés olíva olajjal kezdjük el megsütni, amíg hely nem lesz a burgonyakarikák között. Tegyük a burgonyát át egy másik tálba, amelyben egy papírral felitatjuk a lecsöpögő olajat, majd ezt rakjuk félre.

Vegyük a tojásokat és törjük össze egy nagy tálba. Ízesítsük sóval, paprikával, majd tegyük félre.

Daraboljuk fel a hagymát és hirtelen pirítsuk meg, olíva olajon a serpenyőben. Tegyük hozzá az összetört tojást. Kevergetés mellett lassan adjuk hozzá a megsült burgony mixet.

Közepes lángon, serpenyőben, az elkészült masszát egyenletesen süssük meg. A tojás hozzá fog ragadni a burgonyához. Forgassuk, hogy mind a két fele átsüljön egyenletesen. Várja meg míg mind a két oldala barnára sül. Végül a megsült tortillat szórjuk meg a petrzselyemmel. Lapos tányéron kínáljuk, hidgen szolgáljuk fel.

A tortillat kockára vágva önmagában is felszolgálhatjuk, de salátával is tálalhatjuk egy vacsora alkalmával.

 

 
 

Tavaszi paella - Spanyolország

Hány személyre: 8

» 40 dkg rizs
» 10 dkg főtt füstölt sonka
» 3 evőkanál zsír
» 1/4 karfiol
» 4 szál spárga
» 2 szál póréhagyma
» 1 L húsleves
» sáfrány
» 2 evőkanál vaj
» őrölt bors
» só
 
 

A húslevest egy edényben tegyük fel főni, rakjuk bele a szétdarabolt karfiolt, a felszeletelt póréhagymát és spárgát. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a zsírt, bele tesszük a rizst és a kockákra vágott sonkát. Egy kis idő elteltével hozzá öntjük a levesünket. Szórjuk bele a fűszereinket (só, bors, sáfrány), és főzzük a levest tovább, míg fel nem szívja a rizs a levest. Olvasszuk meg a vajunkat és locsoljuk meg vele a paella tetejét, majd tegyük pár percre a sütőbe. 60 perc alatt elkészíthető.

 

Ananászos-currys sertéssült

Hozzávalók: 1 kisebb friss ananász, 1 egész sertés szűzpecsenye, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál curry, 1 csokor friss korianderlevél, 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése: Hártyázzuk le a szűzpecsenyét, majd vágjuk kisujjnyi vastag szeletekre. Kissé klopfoljuk meg, majd daráljunk rá borsot, és ízesítsük sóval. Tépkedhetünk rá friss kakukkfűleveleket is. Csorgassuk meg olívaolajjal, és pár órára tegyük a hűtőbe. Az ananászt hámozzuk meg, majd vágjuk hosszában négyfelé, a közepén húzódó kemény részt vágjuk ki, és szeleteljük fel a gyümölcshúst. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük két-két percig. Vegyük ki a serpenyőből, tegyük egy tányérra. A hússütő serpenyőben süssük meg a felszeletelt ananászt is. Ha a szeletek kezdenek pirulni, szórjuk rá a curryt, majd keverjük jól össze, és utána öntsük fel a tejszínnel. Tegyük vissza a megsütött hússzeleteket a serpenyőbe, szórjuk bele az összecsapkodott korianderlevelet, ízesítsük sóval, kevés darált borssal, és jól forraljuk össze. Párolt rizzsel tálaljuk.

Vörös lazaccurry

Hozzávalók: 50 dkg lazacfilé, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vörös currypaszta (használhatunk 1 evőkanál curry fűszerkeveréket is), 1 fej vöröshagyma, 3 dl kókusztej, 1 egész cukkini, 1 csokor friss korianderlevél, 1 csokor friss bazsalikomlevél, só, darált bors

Elkészítése: Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz.  Keverjük hozzá a currypasztát, és pirítsuk még egy percig. Öntsük fel a kókusztejjel, forraljuk jól össze, majd tegyük hozzá a falatnyi kockákra felvágott lazachúst és a feldarabolt cukkinit is. Fűszerezzük összetépkedett koriander- és bazsalikomlevelekkel, darált borssal és kevés sóval. Fedő nélkül forraljuk körülbelül öt percig, majd tálaljuk párolt hosszúszemű rizzsel.

 

Báránycurry
 
Hozzávalók: 50 dkg báránycomb, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál currypor, 1 szál sárgarépa, 1 db cukkini, 1 db piros pritaminpaprika, só, őrölt bors, 1 csokor friss mentalevél, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése: Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, pároljuk addig, míg üveges nem lesz. Szórjuk bele a curryt, keverjük jól össze és pirítsuk még egy percig. Tegyük bele a kis kockákra vágott bárányhúst, sóval és őrölt borssal ízesítsük. Kevergessük addig, míg levet nem enged a hús. Ha már kezdi elfőni, kevés vízzel állandóan pótoljuk. Ha már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott paprikát, cukkinit és a felkarikázott sárgarépát is. Még legalább 5-6 percig főzzük, majd hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be a főzőlevét. Tálalás előtt keverjük a forró ételbe a durvára összevágott mentát. Körítésnek kuszkuszt kínáljunk. Pároláskor 2-3 deciliter vörösbort is adhatunk hozzá, azzal még finomabb lesz.

Indiai rizses csirke

Hozzávalók: 40 dkg csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál kurkuma, 1 zöldpaprika, 30 dkg rizs, 1 zöldségleves kocka, 1 csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem zöldje, fél citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors

Elkészítése: Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz, majd szórjuk rá a kurkumát és a curry fűszerkeveréket. Keverjük jól össze, majd öntsük fel egy deci vízzel. Ha már felforrt, tegyük bele a félbevágott csirkecombokat, ízesítsük sóval, leveskockával és darált borssal. Fedjük le fedővel, és addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ha már puha a hús, öntsük rá a rizst is, adjuk hozzá az ujjnyi csíkokra felszeletelt paprikát, az összevágott korianderlevelet, majd öntsük fel négy és fél deci vízzel. Csorgassuk bele a citromlevet, majd forraljuk fel. Felforralás után kóstoljuk meg a párolólevét, és ha szükséges, ízesítsük még sóval. Ha kellően rotyog, fedjük be újra a fedővel, és tegyük forró, 150 fokos sütőbe, és 10-15 perc alatt a sütőben fejezzük be a párolást.

Forrás: [origo]

 

Kókuszos rákcurry
 
Hozzávalók: 40 dkg királyrák farok, 1 doboz kókusztej, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevél, 1 egész chili paprika, fél zöldcitrom, 5-6 db pak choi (lehet spenótlevél is), 2 szál újhagyma, 1 maréknyi shiitake gomba, só, darált bors, 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: Tisztítsuk meg a rákokat páncéljuktól, majd mossuk meg őket hideg vízben. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük el alaposan. Szedjük egy tálba, csorgassunk rá egy evőkanálnyi olívaolajat, reszeljük rá a fokhagymát és a citrom héját. Vágjunk közé ízlés szeri mennyiségű chili paprikát, szórjuk meg összevágott korianderlevéllel és darált feketeborssal, majd tegyük pár órára a hűtőbe. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákokat, a fűszerekkel együtt. Erős lángon addig pirítsuk, míg a rák rózsaszínű nem kezd lenni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény és rágós lesz. Elég addig sütni még a rákhús szélei kezdenek pirosodni. Ha a rák megpirult, szedjük ki egy tányérba, és a serpenyőbe öntsük bele a kókusztejet. Tegyük bele a pak choit vagy a spenótleveleket, és a megmosott gombát. Forraljuk pár percig, közben ízesítsük kevés sóval és pár csepp citromlével. Ha a kókuszos mártás kezd sűrűsödni, tegyük bele a felkarikázott újhagymát és a meghámozott, felcikkezett paradicsomot. Öntsük vissza bele a rákhúst, forraljuk össze és tálaljuk tálkákba, tetejét frissen összevágott korianderlevéllel szórjuk meg. Párolt rizst készítsünk hozzá.

 

 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos idő
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Hajnal az erdőn
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?