girgesz
girgesz
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Linkek
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Látogatók
Indulás: 2005-08-23
 
Receptek
Receptek : Középkori receptek

Középkori receptek

St Longinus  2008.08.26. 08:53

érdekességek

Középkori receptek

 

 
Csirkével és galambbal töltött pite

6 személyre

225-350 g teljes kiörlésű lisztből készült tészta (attól függően, hogy szeretnél-e fedőt a pitére)
1 galamb
2 csirkemell vagy egész csirkecomb
150 ml száraz fehérbor
néhány csipet fekete bors
4 babérlevél
15 g vaj
50 g gomba
25 g mazsola
3 tojás
só, bors és egy teáskanál őrölt gyömbér
225 g tésztát belenyújtunk egy kerek, 20 cm átmérőjű magas falú tepsibe

A galambot a borral, babérlevéllel és borssal lassú tűzön kb. egy óráig főzzük. Majd hozzáadjuk a csirkét és további 45 percig főzzük, amíg mindkét madár húsa meg nem puhul. Ezalatt a gombát enyhén megpároljuk a vajon. A húst kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük a gombával és a mazsolával és szétterítjük a tésztaalapon. A tojásokat villával felverjük és sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadunk 240 ml-t a hús főzőlevéből és az egészet ráöntjük a tésztán szétterített húsra. Ha szeretnénk fedőt, a maradék tésztát is kinyújtjuk és a tetejére tesszük. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

Túrós kalács


225 g teljes kiörlésű búzából készült tészta
225 g túró
25 g apróra vágott gyömbér vagy mazsola
15 g pörkölt és összevágott fenyőmag
ízlés szerint cukor
ízlés szerint citromlé

Kinyújtuk a tésztát és kis négyszögeket vágunk belőle (kb. 15x8 cm) úgy, hogy legalább 24 db legyen. 190 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük, amíg barnák és ropogósak lesznek. Kiszedjük és egy rácson hagyjuk kihűlni. Ezalatt összekeverjük a túrót a mazsolával vagy gyömbérrel, fenyőmaggal és ízlés szerint cukorral és citromlével. Tálalás előtt két tésztadarabot összeragasztunk a töltelékkel. Desszertként vagy rágcsálnivalóként tálalhatjuk.

Roston sült pisztráng fűszerekkel


6 személyre

(Az itt felsorolt fűszerek azok, amelyeket valószínűleg az angolszász kelet-Angliában használtak. Lehetőség szerint frisset használjunk, de ha nincs, a szárított is megfelel)

6 megtisztított pisztráng
6 szál friss rozmaring vagy 1-2 kávéskanál szárított
75 g puha vaj
18 friss mentalevél vagy 1-2 kávéskanál szárított
6 szál friss kakukkfű vagy 2 kávéskanál szárított
6 friss zsályalevél vagy 1 csapott kávéskanál szárított
1-2 kávéskanál nagyszemcsés tengeri só
6-9 csippetnyi fekete bors

Minden pisztráng közepére tegyünk egy szál rozmaringot. A többi fűszert aprítsuk fel és keverjük bele a puha vajba. Kenjük be ezzel a pisztráng mindkét oldalát. Grillezzük 4-5 percig mindkét oldalát, amíg a bőr megbarnul és a hús levállik a csontról. Öntözzük meg a maradék vajjal. Friss kenyérrel és salátával vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Nyúl, csirke vagy borjú pörkölt fűszerekkel és árpával


(A középkori Angliában a fűszerek voltak az ízesítés szinte egyedüli eszközei, ezért gyakran és nagy mennyiségben használták őket)

6 személyre

50 g vaj
1-1,5 kg nyúl, csirke vagy borjú hús
450 g megmosott és szárított, vékonyra szelt póréhagyma
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
175 g árpa
900 ml víz
3 evőkanál borecet
2 babérlevél, só, bors
15 levél apróra vágott friss zsálya vagy 1 evőkanál szárított

Olvasszuk fel a vajat egy forró serpenyőben tegyük bele a húst, póréhagymát és fokhagymát, pirítsuk amíg a zöldségek megpuhulnak és a hús egy kicsit megbarnul. Adjuk hozzá a vizet, árpát, babérlevelet, borecetet és a fűszereket. Forraljuk fel és lefedve főzzük egy-másfél óráig, ameddig a hús megpuhul és elválik a csonttól. Adjuk hozzá a zsályát és főzzük még néhány percig.

Galamb és szalonnapörkölt dióval vagy mogyoróval


6 személyre

6 vastag szelet szalonna nagy darabokra vágva
3 gerezd fokhagyma
4 galamb
225 g gomba
75 g pörkölt dió vagy mogyoró
300 ml világos sör
150 ml víz
2-3 babérlevél
kevés só és frissen őrölt fekete bors
6 vastag szelet barna kenyér

Pirítsuk meg a szalonnát a fokhagymával, amíg enyhén megbarnul. Adjuk hozzá a galambokat és pirítsuk meg mindkét oldalukat. Adjuk hozzá a gombát és a diót vagy mogyorót, pároljuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a vizet, sört és babérlevelet. Forraljuk fel, fedjük le és főzzük 2-2,5 óráig, amíg a hús elválik a csonttól. Szedjük ki a galambokat, a maradék lét hűtsük le teljesen és szedjük le a felesleges zsírt. A galambokat tálalhatjuk egészben, vagy a csonttól leszedve is. Ha az utóbbi, akkor szeleteljük fel, majd tegyük vissza a lébe és melegítsük meg egy kicsit. A kenyérszeleteket locsoljuk meg a szafttal és ezeken tálaljuk a húst.

Nyári gyümölcs mézzel és mogyoróval


6 személyre

1 kg vegyes nyári gyümölcs (földieper, málna, áfonya, ribizli vagy ami elérhető)
ízlés szerint méz
75 g pörkölt mogyoró
75 g teljes kiörlésű lisztből készült kényérmorzsa

Tegyük a gyümölcsöket egy 20 cm átmérőjű edénybe kevés vízzel és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Ízlés szerint ízesítsük mézzel, attól függően, hogy milyen gyümölcsöket használtunk. Öntsük le a felesleges lét és a gyümölcsöket tegyük egy hőálló tálba. A tetejét borítsuk le az összekevert darált mogyoróval és kenyérmorzsával. 190 fokos sütőben 20-30 percig süssük. Tejszínnel és a megmaradt gyümölcslével tálaljuk.

 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Pontos idő
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Hajnal az erdőn
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?