Mézeskalács receptek
én 2010.12.20. 15:14
Mézeskalács 1
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 egész tojás
• 4 nagy evőkanál méz
• pici só
• 2 teáskanál szódabikarbóna
• 1 mézeskalács fűszerkeverék
• A mázhoz:
• 1 tojásfehérje
• pici só
• 6-7 közepes evőkanál porcukor
Elkészítés:
A lisztbe teszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a pici sót, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, összekeverem. Beleütöm a tojásokat, hozzáadom a mézet, és az egészet kézzel összeállítom. Ha keménynek érezzük, ne tegyünk hozzá semmit, mert ahogy a méz felmelegszik benne, úgy fog lágyulni a tésztánk. Az összeállított tésztát berakom egy egész éjszakára a hűtőbe.
Másnap lisztezett deszkán csak az 1/3-át kinyújtom, jó vékonyra, a többit visszateszem a hűtőbe, hogy ne melegedjen. Ezután jön a babra munka, a kiszurkálás. Sütőpapírozott tepsibe rakom a kiszaggatott tésztákat, és csak ekkor gyújtom be a sütőmet 175 fokra.
A tészta másik felét is kettévágom, és csak ilyen adagokban nyújtom és szurkálom ki, mert ha a tészta felmelegszik, akkor nehéz vele dolgozni.
Ha a sütőm felmelegedett, akkor kezdem el őket sütni, de vigyázva, mert ha már elkezdenek barnulni, már szinte jók is. Az első tepsinek 8-9 perc, a többinek még annyi sem kell, mert már forró a sütő.
A tepsiben hagyom kihűlni (3 tepsi lesz), és csak másnap díszítem ki. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdem felverni, és apránként hozzáadom a porcukrot. Éppen folyós, fehér, fénylő krémet kell kapni, és ezzel tetszés szerint lehet díszíteni.
Mézeskalács 2
Hozzávalók:
• 45 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 15 dkg méz
• 3 tojás
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk a tésztát. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és formával kiszúrjuk. A tetejét tojássárgájával megkenjük. 175 fokra előmelegített sütőben 5-7 (!) perc alatt elkészül.
Tippek még:
- ha a kész mézeskalácsokat egy dobozba helyezzük és melléjük teszünk egy félbevágott almát(de úgy, hogy az ne érjen a süteményekhez), akkor azok 1-2 nap alatt felpuhulnak.
- a mézeskalács fűszerkeveréket forralt borhoz is használhatjuk, mert csak fűszerekből állnak-gyakorlatilag minden fűszer benne van, ami a forralt borhoz is kell-, semmi tartósítószer és kivonat nincs bennük, mint a forralt bor fűszerkeverékekben, és két kávéskanálnyi elég belőlük 7-8dl forralt bor elkészítéséhez.
|