Válogatott receptek 1.
net+én 2011.07.21. 14:52
Receptválogatás innen-onnan(vagy fejből :D )
Cigányhal a Szamos-parton
Hozzávalók:
3-4 ponty vagy compó
5 dkg liszt
1 db nagyobb petrezselyemgyökér
só, bors, petrezselyemzöldje
10 dkg vaj
5 dl fehérbor
3-4 gerezd fokhagyma
3 tojássárgája
Elkészítés:
A megtisztított halat pár percig tegyük forró vízbe, hogy a bőrét könnyebben lenyúzhassuk, majd vágjuk tenyérnyi darabokra. A vaj felén a karikára vágott petrezselyemgyökeret és a finomra vágott petrezselymet megfuttatjuk, majd beletesszük a halszeleteket és a fokhagymát, és felöntjük borral. Csendesen főni hagyjuk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. A halat- levéből kivéve- tálra tesszük és a maradék vajjal világos rántást készítünk, ezzel a levet besűrítjük. Leszűrjük, majd 3 tojássárgáját elkeverve benne, a halszeletekre öntjük. Puliszkával tálalva igen ízletes.
(http://www.bagira.eu/receptek/haletelek/)
Dióval töltött csuka
Hozzávalók:
1 másfél kg-os csuka
2 dl tej
20 dkg vaj
20 dkg darált dió
2 tojás
1 zsemle
1 dl tejföl
fél citrom
őrölt bors
só, majoránna
Elkészítés:
A tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemlét összedolgozzuk a tojások sárgáival, a dióval, majoránnával, kevés sóval és borssal. Habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a masszához keverjük. A megtisztított halat megtöltjük a töltelékkel, és összetűzzük. Kivajazott tepsiben, sütőpapíron szép pirosra sütjük. Végül felszeleteljük, tálra tesszük, és a tejföllel besűrített levével meglocsolva tesszük asztalra.
(http://www.bagira.eu/receptek/haletelek/)
Faddi fokhagymás csuka
Hozzávalók:
1 kg csuka,
10 dkg füstölt szalonna,
2 gerezd fokhagyma,
egy fej közepes nagyságú vöröshagyma,
1 tojás,
só,
bors,
erős törött paprika ízlés szerint.
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágva kisütjük, a tepertőjét kiszedjük és félrerakjuk. (A csipetke tetejére rakjuk) A szalonnazsíron megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd amikor szalmasárga, egy késhegynyi erős törött paprikát keverünk hozzá, melyet azonnal felengedünk egy pohár vízzel. Az előzőleg megtisztított és feldarabolt csukát, amelyet megsóztunk, zúzott fokhagymával bekenünk és kb. 20 percen keresztül rázogatva, mindig zsírjára sütve (szükség szerint időnként felöntve) pirítjuk. 20 perc után 4 dl vízzel felengedjük és forralásig hevítjük.
Egy tojásból víz hozzáadása nélkül tésztát gyúrunk és csipetkét szaggatunk, melyet a forrásban lévő halhoz adunk. Ezt további 15 percig lassú tűzön főzzük, míg a tészta megfő és besűrűsödik a lé. A tészta hozzáadása után törött borssal ízesítjük.
(www.tutireceptek.hu)
Tárkonyos harcsa erdei gombával
Hozzávalók:
5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya),
1 kg harcsafilé,
só és frissen őrölt bors,
0,5 dl tejszín,
8 evőkanál tejföl,
1 evőkanál liszt,
1-2 kávéskanál mustár4 ág friss tárkony,
citrom,
tepsi kikenéséhez kevés vaj.
Elkészítés:
A szárított gombát 30 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az áztató vizet ne öntsük ki, hanem szűrjük át kávéfilteren vagy néhány réteg gézen, és használjuk fel 1 napon belül, illetve fagyasszuk le. Gombaleveshez, gombás rizottóhoz nagyon finom, de a sima, átlagos ízű csiperke is szárnyakat kap, ha ezzel pároljuk meg.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit vagy sütőtálat. Ezután a harcsafilét szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a liszttel. A lisztre azért van szükség, mert így nem tapadnak össze a haldarabok és a mártást is besűríti majd. A tejszínt kézi habverővel simára keverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, aztán apróra vágjuk a friss tárkonyleveleket, és hozzászórjuk. Fakanállal hozzákeverjük a gombát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belereszeljük a citrom héját. Végül a citrom levét is hozzáteszünk, és a keveréket ráöntjük a halra. A harcsafiléket 25 perc alatt megsütjük, és ezalatt a gomba teljesen megpuhul rajtuk. A tetejükön pedig olyan tárkonyos mártás születik, mintha hosszas munkával állítottuk volna elő, pedig lássuk be, igazán pikk-pakk elkészültünk vele.
(www.tutireceptek.hu)
Rozmaringos sült kacsamell
Hozzávalók:
1 kacsamell (a bőre alatt legalább 1 ujjnyi zsír legyen)
1nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
4-5 nagy gerezd fokhagyma
friss fűszernövények apróra vágva: majoranna, rozmaring, és kakukkfű –ha nincs, szárított fűszereket is használhatunk
só
olívaolaj
A kacsamellet megmossuk, megtisztítjuk (tolltokok se maradjanak benne!), besózzuk, a bőrét sűrűn bevagdossuk (én általában átlósan szoktam). A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és aprítjuk (kis darabokra vágjuk). A bevagdosott bőr vágásaiba bedugdossuk a fokhagymadarabokat, meghintjük alaposan apróra vágott majorannával, rozmaringgal és kakukkfűvel (csak a levelét használjuk, a kemény szárait ne). Egy tepsibe kevés olajat öntünk, és bőrével lefelé (!) belefektetjük a kacsamellet. Mellészórjuk a répakarikákat, és a másik oldalát is fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá (úgy kb. 1 ujjnyi magasan), alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig pároljuk. Ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús, és ha finom puha, csak akkor vegyük le az alufóliát. Végül sűrűn locsolgatva 200 fokon mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Krumplipüré illik hozzá leginkább.
http://fozosuli.blog.hu
Tárkonyos csirkeragu
Hozzávalók:
kb. ½ kg csirkemell
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1-2 maroknyi zöldborsó
apróra vágott tárkony (min. 2 evőkanálnyi, de ízlés szerint)
2 dl tejszín
só
bors
A csirkemelleket megmossuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott tárkonnyal megszórjuk. A répákat megpucoljuk és felkarikázzuk. Beletesszük a csirkemelleket és a zöldségeket a párolóedénybe, és kb. 15 percig pároljuk. Közben a tejszínt fűszerezzük kevés sóval, borssal, tárkonnyal, kb. 1 evőkanál liszttel kikeverjük, és felforraljuk. Az elkészült csirkemellet és a zöldségeket a párolóedényből kiszedjük, és leöntjük a tárkonyos tejszínnel. Párolt rizzsel tálaljuk.
http://fozosuli.blog.hu
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
kb. 1 kisebb vöröshagyma
1 csomag ízesebb sonka (lehetőleg ne pl. csirke- v. pulykamell sonka legyen)
olaj
só
bors
1 tojás
reszelt sajt
kevés liszt
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Közben a sonkát szintén nagyon apróra vágjuk, és az üveges hagymához keverjük. Kicsit megpirítjuk, de csak óvatosan, egész kicsit, nehogy keményre süljön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (én frissen őrölt borssal szoktam), és félretoljuk. A tojást felverjük. A leveles tésztát nyújtódeszkán kitekerjük, és nagyobb, min. 7-8 cm széles téglalapokra vágjuk. Mindegyik téglalap egyik felébe teszünk egy-egy adagot a sonkás töltelékből, majd a tészta másik felét ráhajtva kis batyukat v. táskákat formázunk. A szélüket megkenjük kevés felvert tojással és kézzel alaposan összenyomkodjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, kicsit belisztezzük, hogy a tészta ne ragadjon rá, és a sonkás batyukat egymástól kis távolságra beállítjuk. Tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Alacsony hőfokon (kb. 150 fok) kb. negyed óra alatt készre sütjük.
http://fozosuli.blog.hu
|