Halászlé-ahogy én készítem.
Saca 2006.02.25. 20:17
Egy halászlét sokféleképp el lehet készíteni. Itt azt láthatjátok, ahogy én csinálom kinnt a természet lágy ölén, bográcsban. Már sokan dícsérték, úgyhogy szerénytelenség nélkül állíthatom: Ez egy jó recept!
Kb.3-4 fej pucolt, összeaprított hagymát teszek a bográcsba. Az én bográcsom 16literes, tehát ez elég nagy mennyiség lessz. Mellé 2-3 db félbevágott zöldpaprikát rakok, 1-2 db paradicsom is csak javítja az ízhatást. Ezek után teszem bele a halfejeket,farkat,csontokat, keszegeket és kárászokat. Én ezekkel nem szoktam spórólni, teszek bele húst eleget! Kb.2 órán át főzőm , miközben én már fűszerezni is szoktam. Só, delikát, pirospaprika, bors, pirosarany, esetleg hallékocka. Közben 1-2-3 Soproni Ászokat felnyitok, és az orcámba űrítek,hogy ne legyen unalmas a várakozás..... Miután teljesen szétfőtt minden a bográcsban ,és a halcsontok fehérednek, következik az úgynevezett paszírozás. Ez abból áll hogy egy nagylukú szűrő segítségével, átszűrjük,/paszírozzuk/ egy másik edénybe a lét. Miután ez megtörtént újra felforraljuk a lét. Én ilyenkor még utófűszerezem,kis pirosarany,paradicsompüré stb.Ha már forr a lé beletehetjük az előre lesózótt halszeleteket. Kb.10-15 perc múlva /mikor a halszeletek már a lé tetején úszkálnak/ beletehetjük az ikrát, haltejet, ha van hozzá. Még 5perc és learathatjuk társaink elismerő tekintét. Miközben elfogyasztják és nem sokat társalognak közben, biztosak lehetünk benne hogy nem rontottunk el semmit. Lehet hogy feltűnt, de az erőspaprikát kihagytam a felsorolásból, mivel ezt mi utána, ki-ki alapon tesszük bele a gyerekek miatt.
JÓ ÉTVÁGYAT!
|