Focilabda torta
2007.01.09. 18:05
Hozzávalók:
4 tojás
7 dkg + 3 evőkanál sütőcukor/kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
7 dkg liszt
3,5 dkg étkezési keményítő
1 csapott teáskanál sütőpor
9 g színtelen zselatin
1 zacskó vanília pudingpor
4 dl tej
1,5 dl + 2,5 dl tejszín
rumaroma
3 holipni (ostyarúd, cukrászdában is lehet kapni)
16 db étcsokoládé lapocska
focista marcipán figura
7 szál gumicukor
Elkészítés:
- A tojások fehérjét 7 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felverjük.
- Egyenként beledoglozzuk a tojások sárgáját, majd rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet.
- 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozat) 25-30 percig sütjük.
- A zselatint beáztatjuk.
- A pudingport 3 evőkanál cukorral kb. 6 evőkanál tejben elkeverjük.
- A maradék tejet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott pudingport és állandó keverés mellett felfőzzük.
- Feloldjuk benne a zselatint, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
- A tortalapot keresztben félbevágjuk. Az egyik lapot 16 körcikkre osztjuk.
- Egy 24 cm átmérőjű (2 literes) habüstöt vagy gömbölyű tálat folpackkal kibélelünk és 12 piskótacikkel kirakjuk.
- 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk.
- A likőrt és a tejszínhabot óvatosan a pudingba forgatjuk, és a krém felét a kibélelt formába öntjük.
- A megmaradt piskótadarabokat a megfelelő méretre vágva ráillesztjük, és a maradék krémet ráhalmozzuk.
- Végül a másik piskótalapból akkor körlapot vágunk ki, hogy pontosan illeszkedjék a formába.
- Legalább 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
- A kapuhoz 2 holipnit rövidebbre vágunk. Ezek lesznek a kapufélfák.
- Az egyik kapufélfára 3 sázl gumicukrot csomózunk, majd a többi szálat hálószerűen rákötözzük. *
- A keresztirányú szálat a másik kapufélfához csomózzuk. A harmadik holipnit olvasztott tortabevonóval a kapufélhákhoz ragasztjuk és a háló hosszanti szálait rácsomózzuk.
- Forró vízbe mártott késsel a csokoládélapocskák sarkait levágjuk. **
- A maradék tejszínt kemény habbá verjük és a formából kiborított tortát bevonjuk.
- A kapufélfákba fogvájót dugva, a kaput a tortára szúrjuk.
- A 8 szögletű csokoládélapocskátkat elosztjuk a tortán.
- A marcipánfigurát tetszét szerint elhelyezzük a tortán.
* Én nem gumicukorból készítettem a hálót, hanem hímzőcérnát kötöztem rá az ostyákra
** Nem kaptam csokoládélapocskákat, ezért tortabevonót olvasztottam meg, amelyet ráöntöttem egy tálcán lévő alufóliára, vékonyra elsimítottam, és miután megkötött méretre vágtam.
|