Emeletes marcipántorta
2007.01.09. 18:09
Hozzávalók:
9 db tojás
21 dkg sütőcukor/kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1/2 teáskanál sütőpor
90 dkg marcipánmassza
45 dkg porcukor
ételfesték (piros)
30 dkg dió
7,5 dl tejszín
25 dkg baracklekvár
Elkészítés:
- 8 tojásfehérjét 20 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral habbá verjük.
- Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászutáljuk a keményítővel és sütőporral elvegyített lisztet.
- Egy 24 cm-es és egy 18 cm-es tortaformában elosztjuk a masszát.
- Előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhely 2-es fokozat) a kisebbet 30, a nagyobbat 35 percig sütjük.
- A deszkára 5 dkg porcukrot szitálunk, 15 dkg marcipánnal összegyúrjuk és az ételfestékkel rózsaszínűre megfestjük.
- Kb. 1 cm-es rudakká sodorjuk, egyforma darabokra vágjuk, és néhányat a bimbókhoz kúppá formáljuk
- A többiből golyókat gyúrunk, a porcukoral meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk és a szirmokat óvatosan a kúpok köré illesztjük.
- Az alsó szélüket a kúphoz nyomjuk, a felsőt kifelé pödörjük. Lehetőleg egész éjszaka száradni hagyjuk.
- Csúcsukat az elkevert tojásfehérjével megkenjük, és azonnal kristálycukorba forgatjuk.
- Rövid száradás után a bimbók szár felőli végét laposra vágjuk.
- A tortalapot keresztben három-három részre vágjuk.
- A tejszínt a maradék vaníliás cukorral és cukorral kemény habbá felverjük, majd beleforgatjuk a ledarált diót.
- A krémmel mindkét tortát megtöltjük.
- Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, majd a megmelegített, átpaszírozott lekvárral körös-körül megkenjük.
- A maradék marcipánt 20 dkg átszitált porcukorral összegyúrjuk.
- Egy nagy nejlonzacskót felvágunk, porcukorral meghintjük, és a massza 2/3-át 45-50 cm-es kerek lappá kinyújtjuk.
- A nejlon segítségével a lapot a nagyobbi tortára borítjuk.
- A zacskót eltávolítjuk, a marcipánt körös-körül odanyomkodjuk.
- A kiálló részeket levágjuk, a maradékhoz gyúrjuk, és kb. 40 cm-es kerek lappá kinyújtjuk.
- A kisebbik tortára fektetjük, a kiálló részeket levágjuk és máskorra eltesszük.
- A maradék felmelegített lekvár segítségével a kisebbik tortát a nagy torta közepére ragasztjuk.
- A maradék porcukorból és félretett tojásfehérjéből mázt keverünk.
- Adagokra osztva nyomózsákba töltjük és a tortát kidíszítjük.
- Végül a maradék mázzal a rózsákat a tortára ragasztjuk, és száradni hagyjuk.
|