És most jöjjön néhány recept!
Sütőtökkrémleves májjal és gombával 4 személyre elkészítési idő: 35 perc 70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) tegyünk fel főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá 2 tyúkhúsleveskockát, majd forrástól számítva főzzük 20 percig. A sütőtököt 2 dl főzőlével és 1 dl tejszínnel turmixoljuk össze. 4 kisebb csirkemájat vagy 4 szelet pecsenye libamájat pirítsunk meg mindkét oldalán 3 evőkanál olívaolajban, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, majd 15 dkg megtisztított és felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya – lehet fagyasztott is) pirítsunk meg szintén a megmaradt olajban. A levest merjük tányérokba, és tegyük a tetejére a májat és a gombát. A siker nem marad el.
Sütőtökkenyér 6 személyre elkészítési idő: 1 óra 5 dkg tisztított tökmagok pirítsunk meg egy forró serpenyőben. 20 dkg tökbelet reszeljünk le, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 17,5 dkg lágy vajat, 3 felvert tojást, 8 dkg reszelt parmezánt, a pirított tökmagot, fél csomag sütőport, sót és borsot. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából. Salátával tálalva kiváló vacsora.
Naptorta 6 személyre elkészítési idő: 40 perc 70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva)főzzünk puhára. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze. Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt vagy tejfölt, fél kávéskanál fahéjat. 15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot és 1 tojást dolgozzunk össze tésztává. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt. A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét. A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk.
|
Sütőtökös rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütőtök, 1 fej hagyma, 30 dkg rizs, 1 evőkanál KNORR Aranysárga Tyúkhúsleves ízesítő, 2 evőkanál pirított tökmag, 7,5 dkg reszelt emmentáli, kevés vaj, Elkészítés: A sütőtököt durvára reszeljük le. Aprítsuk fel a hagymát, és kevés vajon futtassuk meg. Adjuk hozzá a sütőtököt és a rizst, majd 3 dl vízből a levesízesítővel készített lével öntsük fel. Lassú tűzön főzzük 20 percig. Ha megfőtt, keverjük bele a reszelt sajtot és a pirított tökmagot.
|
|