Mit, mihez, mikor? - italetikett
Jártál már úgy, hogy egy különleges partin vagy fogadáson esetleg egy előkelő étteremben nem tudtad, hogy melyik pohár milyen italhoz való, milyen ételhez milyen ital illik stb.? Mert persze, hülyén néz ki sörös korsóból kakaót inni, és a kávéscsészébe sem illik pl. bort tölteni. Nos, ha kíváncsi vagy az italetikettre, akkor tarts velünk most!
Franciaországban vagy Itáliában szinte megbocsáthatatlan bűn a borba szódát önteni, azaz fröccsöt inni. Nálunk pedig nem illik sörrel koccintani, mióta Haynau császári fővezér így köszöntötte a magyar szabadságharc tábornokainak aradi kivégzését. Másutt megint mások a szokások, vannak azonban az italfogyasztásnak olyan általános szabályai, amelyek mindenhol érvényesek.
A terítésnél az italkínálás sorrendjében kell elhelyezni a poharakat, mégpedig a tányéroktól jobbra. Tehát a jobb kézhez legközelebbiből iszunk elsőként. Elegáns helyen egy terítékhez általában három, legföljebb négy poharat szoktak az asztalra helyezni, külön az ásványvíznek, a fehér, illetve a vörösbornak, ritkábban a sörnek. A fehérboros pohár kelyhe kisebb, mint a vörösborosé. Az aperitifet legtöbbször még azelőtt kínálják, mielőtt az asztalhoz ülünk, az ital fajtájának megfelelő pohárban. A pezsgőspoharat egészen alul kell fogni, nehogy felmelegedjék a kéztől a gyöngyöző ital. A söröspoharat tenyérrel szokás megfogni, kivéve a kriglit vagy korsót - ezeket a fülénél kell tartani, ujjal. Nem szép szokás, ha valaki ivás közben a pohártól eltartja a kisujját.
Ki tölti meg a poharat?
Ha van férfi a társaságban, akkor a nők nem töltenek, ez az "erősebbik" nem feladata. Borból az első kortyot a teli palackból a férfi először mindig magának önti ki, hogy az esetleges dugótörmelék ne a hölgynek jusson. Étteremben a pincér elsőként annak a férfinak tölt, aki az italt megrendelte: nemcsak a dugó miatt, hanem azért, hogy a vendég megkóstolja, erre a borra gondolt-e. Ha elégedetten bólint, akkor folytatódhat a töltögetés. Ami viszont a koccintást illeti, azt általában a nőknek kell kezdeményezniük.
Mi mihez illik?
Nem árt tudni, hogy milyen ételhez milyen ital való. Az étkezés gyakran aperitiffel, vagyis étvágygerjesztő itallal kezdődik. A magyar gasztronómia nem riad vissza a pálinkától, de egyre többen részesítik előnyben a könnyű Martini-féleségeket, egy pohár pezsgőt, sőt van, aki úgy véli, hogy a frissen facsart gyümölcslé is megteszi. Az előételhez általában száraz fehérbort szokás kínálni, csakúgy, mint a halakhoz. A fehér húsokhoz (csirke, pulyka) kevésbé fanyar fehérbor illik, a vörös húsokhoz (marha, vadfélék) nehezebb, száraz vörösbor. Az édesszájúak legnagyobb örömére a desszerthez édes bort vagy likőrt ajánlanak.
A kávé és a tea
A kávé és a tea is ital, tehát ezekről is szót kell ejteni. A kávézás, teázás nincs étkezéshez vagy napszakhoz kötve. A kávét fajtájától (mokka, cappuccino, hosszú kávé) függően kisebb vagy nagyobb csészében, a teát nagyobb csészében kínálják, és mindig csészealjra helyezik, akárcsak a kiskanalat. A kiskanál egyébként csak a saját csészénkben lévő cukor megkeverésére szolgál, nem pedig arra, hogy ezzel vegyünk a cukortartóból is, ahhoz külön evőeszköz jár.
Üdvözlő ital
A partikon gyakran szolgálnak fel üdvözlő italt (ún. welcome drinket), ami lehet pezsgő, koktél, üdítő vagy tulajdonképpen akármi más. Ezekre az italokra csupán az a fontos szabály érvényes, hogy nem szabad az üres poharat ugyanarra a tálcára visszatenni, amelyiken a még teli poharak sorakoznak.
Ezek a legfontosabb alapszabályok. Reméljük, hogy segítségükkel könnyen eligazodsz majd a partik, illetve az elegáns éttermek világában. |