marilla
marilla
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Főzőcske

Szívvel a konyhában

 

Aki háztartást vezet otthon, az sok időt tölt el a konyhában és környékén. Néha nagyon fáradtan is neki kell állni sütni-főzni, hiszen hamarosan hazaérnek éhes, fáradt családtagjaink, vagy megérkeznek vendégeink.

 

Érezzük jól magunkat a konyhában, hiszen ha csak jelképesen is, de itt van a családi tűzhely! Tartsunk mindig rendet! Amikor alaposan körülnézünk ott, meglepve tapasztaljuk, hogy akad néhány csorba tányér, pár műanyag tasak, félig kiürült befőttesüveg, vagy már fonnyadó gyümölcs. Ne sajnáljuk kidobni sérült edényeinket, repedt tányérjainkat, mert ezek mindig negatív energiát sugároznak! Csak ép edényeket, eszközöket használjunk a főzéshez és a terítéshez, étkezéshez. Élelmiszereink között se tároljunk már használhatatlan alapanyagokat. A hűtőben külön csomagolt élelmiszerek, friss, egészséges, mosott zöldségek és gyümölcsök legyenek.

 

Amikor elkezdünk főzni, szeretettel, mosolyogva gondoljunk azokra, akiknek készül az étel, hiszen szívünk melegét, energiáját is beletesszük az ételbe. Az előkészítés során csodáljuk meg az alapanyagokat, nézzük meg milyen színes, szép is lehet például egy karfiol rózsája, egy fej kelkáposzta, vagy egy hamvas őszibarack. Fedezzük fel a konyhában terjengő illatokat. A hagymaszag ugyan elég erős és jellegzetes, mégis hozzátartozik illata a főzéshez. Amelyik házban, lakásban nincsenek néha ételszag, az nem is otthon. Munka közben, ha egyedül vagyunk, hallgassunk zenét! Gyerekeinket is vonjuk be a közös munkába, hiszen közben beszélgethetünk, de új ismereteket szerezhet a gyerek, amikor felfedezi konyhánk és ételeink világát.

 

Az étkezések után tegyünk rendet! Mosogassunk jó kedvvel, valami dallamot dúdolva, vagy gondoljunk arra, hogy milyen jóízű volt az étel arról a tányérról, ami éppen a kezünkben van, mindenki örömmel evett és most szép csillogó edényeink lesznek újra. Ezt a munkát úgyis el kell végezni, ha „nemszeretem” munka, így ne morogva, rossz érzéssel álljunk neki, mert mindenképen megcsináljuk, akkor is, közben rosszul érezzük magunkat.

 

Táplálékkal szervezetünk energiához jut. Amikor szeretteinknek, örömmel, jó szívvel készítjük el ételeinket, pozitív energiánkat adjuk át úgy, hogy közben mi magunk is feltöltődünk, és jól éreztük magunkat.

 

A gyümölcsök királya, az alma

 

Az emberiség egyik legrégebben termesztett gyümölcse. Az egész világon jól ismert, szinte minden égöv alatt megterem az alma (Pyrus malus), a rózsa-félék családjába tartozó egyik legnépszerűbb gyümölcsünk.

Termése tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint. Az A- és B-vitaminok és az ásványi anyagok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. A szárított almahéjból készített tea mézzel ízesítve különböző hurutok, valamint bél- és gyomorbajok ellen javasolt. A gyümölcs héjában található pektin a káros környezeti hatásoktól is véd, megköti a nehézfémeket, az ólmot és a higanyt. Nagy cellulóztartalma miatt az alma tisztító hatású. Fogyókúrának is beillik egy rövidebb, néhány napos almakúra, amely ráadásul méregtelenítő hatású is. Ha két-három napig csak nyers almát fogyasztunk, szervezetünk sok salakanyagtól szabadul meg. Magas savtartalmú, ezért borok és az almaecet alapanyaga is.

Nyersen történő fogyasztása mellett sok kedvelt ételünk készül almából.

 

Húsos almasaláta

 

Kis kockákra vágunk 50 dkg savanyú almát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1 uborkát. 25 dkg sült, hideg csirkemellet. 1 pohár tejfölt, vagy joghurtot elkeverünk 1 kiskanál mustárral, 1 evőkanál étolajjal, ízlés szerint sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egy salátástálba téve mindezt jól összekeverjük. Hűtve tálaljuk.

 

Mimóza saláta

 

30 dkg reszelt almát összekeverünk 20 dkg reszelt trappista sajttal, 1 kis fej reszelt vöröshagymával, 2 darab kockára vágott kemény tojással. Kicsit megsózzuk, leöntjük tartármártással, majd jól összekeverjük, tálalásig hűtőben érleljük.

 

Joghurtos almasaláta

 

Főzzünk meg és hűtsünk le 2 pár virslit, amikor kihűlt, kis karikákra vágjuk fel. 1 nagy fej lilahagymát vékony karikára, 2 nagy, hámozott almát kockára vágjunk fel. Egy salátástálban keverjük össze az előkészített anyagokat 2 dl natúr joghurttal. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, hűtve tálaljuk.

 

Almás csirkemell

 

4 darab csirkemell filé, 2 darab savanyú alma, 2 evőkanál étolaj, 3 dkg vaj, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál mustár, 2 dl tejszín, őrölt bors, só.

Az almákat meghámozzuk és vékony cikkekre szeleteljük. A csirkemellet keskeny csíkokra vágjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az étolajat, megpirítjuk benne a csirkehúst, majd kivesszük. A vajat az olajhoz adjuk, majd az almákat a cukorral aranysárgára pirítjuk benne. Belekeverjük a tejszínt, a mustárt, és összeforraljuk. A húscsíkokat is a szószba tesszük, felforraljuk és néhány percig még főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd párolt rizzsel, vagy főtt tésztával tálaljuk.

 

Kevert almás

 

30 dkg reszelt alma, 20 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 csomag sütőpor, 5 dkg durvára vágott dió, 1 kiskanál fahéj.

A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a fahéjjal megszórt reszelt almát. Kivajazott tepsibe öntve a tetejét a dióval meghintjük, forró sütőben megsütjük. Hidegen közepes nagyságú kockákra vágjuk.

 

Almás süti

 

50 dkg liszt, 18 dkg zsír, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, csipet só keverékéből tésztát gyúrunk amit kétfele osztunk.

1,5 kg hámozott savanyú almát lereszelünk, 20 dkg cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal összekeverve megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.

A tészta egyik felét kinyújtjuk, egy tepsi aljára tesszük, vékonyan megszórjuk 1 marék őrölt dióval elkevert zsemlemorzsával majd rákenjük, elsimítjuk a párolt almát. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, beborítjuk vele a tölteléket, tejjel vagy tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és megsütjük. Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Francia almatorta

 

25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál cukor, 2 dl víz, csipetnyi só összegyúrásával alaptésztát készítünk és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

1 kg almát meghámozunk, vékony szeletekre vágunk. Vajazzunk ki egy kerek tortaformát és béleljük ki a tésztával. Akkorára nyújtsuk ki, hogy a forma oldalánál 2 cm pereme is legyen. A tésztalap alját szurkáljuk meg, majd 2-3 kanál baracklekvárt kenjünk el rajta. Kör alakban szorosan tegyük rá az almaszeleteket, és ezt is kenjük meg pár kanál lekvárral. Forró sütőbe téve kb. 30 percig sütjük. Kihűlés után a formából kivéve szépen szeletelhető.

 

Csabai ételek - tájjellegű receptek kizárólag nem fogyókúrázóknak

 

Kiszelyleves

 

30 dkg vese, 30 dkg velő, 15 dkg vegyes leveszöldség karikára vágva (sárgarépa, petrezselyem), vöröshagyma, zsír, só, bors, 2-3 babérlevél, 2 dl tejföl, két evőkanál ecet.

Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk, majd beletesszük a vegyes zöldséget. Kis párolás után felengedjük kb. egy liter csontlével, megsózzuk, megfűszerezzük, és puhára főzzük a zöldségeket. Közben beletesszük a megtisztított, apróra szeletelt vesét, az összevágott velőt és összefőzzük. Rántást készítünk, belekeverjük a levesbe és még egyszer felforraljuk. Tejföllel és ecettel ízesítve tálaljuk.

 

Brindzás haluska

 

50 dkg lisztből, 2 tojással, kis vízzel, sóval tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, gömbölyű metéltre vágjuk, és lobogó sós vízben kifőzzük. A forró, leszűrt tésztára 50 dkg brindzát szórunk és összekeverjük.

20 dkg füstölt szalonnát kockára vágva megsütünk, zsírjával meglocsoljuk a brindzás haluskát, majd az egészet tepsibe tesszük, és forró sütőben az alját pirosra sütjük. A sült szalonna kockákkal, esetleg tejföllel tálaljuk.

 

Csabai töltött sertéskaraj

 

1 kg egész sertéskaraj, 20 dkg darált sertéshús, 2 dkg őrölt édes-nemes paprika, 1 dkg őrölt erős paprika, só, köménymag, fokhagyma, zsír, 1 tojás.

A darált húsból a fűszerekkel kolbásztölteléket készítünk, hozzáadjuk a tojást. A kicsontozott karajt középen hosszában átszúrjuk és megtöltjük a kolbász töltelékkel. Zsírozott tepsiben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni, mert hidegen lehet szépre szeletelni és tálalni.

 

Jaminai tepsis káposzta

 

Egy kizsírozott tepsibe 1 kg hordós savanyú káposztát egyengetünk el, majd a tetejére előfőzött, füstölt-szeletelt tarjaszeleteket teszünk. Minden hús tetejére bevagdosott füstölt tokaszalonnát tegyünk és sütőben, közepes lángon kb. egy óra hosszat süssük, friss, puha kenyérrel tálaljuk.

 

Csabai kolbász

 

7 kg vegyes darált sertéshús, 3 kg darált hasaalja szalonna, 3 dkg apróra zúzott fokhagyma, 12 dkg édes-nemes őrölt pirospaprika, 10 dkg őrölt erős paprika, 2 dkg egész köménymag, 20 dkg só.

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd belekbe töltve füstöléssel tartósíthatjuk, lefagyaszthatjuk, de frissen sütve is kiváló étel.

 

Kocsonya

 

  • 2 darab bőrös sertéscsülök,
  • 2 darab sertésköröm,
  • 2 darab sárgarépa,
  • 2 darab petrezselyemgyökér,
  • 2 darab nagy vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 darab szárított erős paprika- pár szem egész feketebors,
  • só ízlés szerint.

 

A csülköket és a körmöket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, és egy 5-6 literes fazékba tesszük a megtisztított zöldségekkel, fűszerekkel együtt. Annyi hideg vizet öntsünk rá, ami a főzőedényben összetevőket ellepi. Lassú tűzön forraljuk fel, majd így, lassú lángon főzzük kb. 3 óra hosszat, ill. addig, amíg a csontról könnyen leszedhető majd a bőr, a hús. Kicsontozás után a puha húst felszeleteljük és tányérokba, hőálló tálakba tesszük. Aki szereti, tehet a hús mellé karikára vágott sárgarépából, petrezselyemgyökérből is. A kiadagolt húsra, zöldségre ezután rászűrjük a levet, majd hideg helyre tesszük. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, ott pár óra alatt a lé megdermed, megkocsonyásodik. A tetejére tálalás előtt szórhatunk őrölt paprikát.

Citromlével, ecetes tormával kínálhatjuk.

 

Hájas tészta

 

50 dkg liszt, 50 dkg sertésháj, 1 evőkanál. cukor, 2 tojás sárgája, ecet, só, (esetleg kevés, savó, vagy tejföl), szilvalekvár.

A hájat ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz, (esetleg savó vagy tejföl) hozzáadásával tésztát készítünk, kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, majd újra pihentetjük, ezt háromszor megismételjük. Végül vékonyra nyújtjuk a tésztát és négyszögletes ( kb. 8cm x 8 cm) darabokra vágjuk, a közepébe szilvalekvárt teszünk és háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, forró sütőben megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Kapros - túrós lepény

 

50 dkg liszttel, 3 dkg élesztővel, csipetnyi cukorral, 2 dl tejjel, 2 tojással, kis sóval kelt tésztát készítünk, és jól megkelesztjük.

1 kg tehéntúrót összekeverünk 2 tojás sárgájával, egy marék apróra vágott kaporlevéllel, 2 dl tejföllel és kis sóval. A megkelt tésztából egy lapot nyújtunk és tepsibe tesszük. Rásimítjuk a kapros-túró tölteléket, majd forró sütőben kisütjük. Amikor készre sült, még forrón a tetejére öntünk egy pohár tejfölt és elsimítjuk rajta, majd kockára szeletelve tálalhatjuk.

 

Farsangi fánk

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár a kínáláshoz

Elkészítés:

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Egy dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk az 5 dkg cukrot, majd kb. 10 percig pihentetjük.

A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Jól kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen. 30-40 percig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére kel meg.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat meleg helyen 20 percig pihentetjük még.

Bőséges étolajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban lassú hőnél kisütjük. Az első oldalukat fedővel lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük.

Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, közepükbe lekvárt teszünk és megszórjuk porcukorral.

 

Házi készítésű sütik

 

Mézeskalács díszek

 

50 dkg finom liszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg méz, 3 tojás, 1 evőkanálnyi őrölt fahéj, 1 kávéskanálnyi kakaópor, a díszítéshez: 25 dkg porcukor,1 tojásfehérje.

 

A mézet olvasszuk fel, majd dolgozzuk bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat, majd az egészet jól gyúrjuk össze. A tésztát pár napra tegyük hűtőszekrénybe A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd formázzuk, süteményformákkal tetszés szerint kiszaggatjuk, kivágjuk a kívánt figurákat. Kivajazott, lisztezett tepsibe téve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

A tojásfehérjéből habot verünk, beleszitáljuk a porcukrot, majd simára keverjük és ezzel díszítjük a még forró mézeskalácsokat. Dekoráláshoz, díszítéshez használhatunk még sütés egész szegfűszeget, mandulát, diót, mogyorót és más ehető magvakat is. Amikor a bábúkat karácsonyfára függeszthető dísznek készítjük, akkor még melegen vastag tűvel szúrjuk át, és ide fűzzük be a kötöző cérnát.

 

Mézes puszedli

 

70 dkg finomlisztet összedolgozunk 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4 tojással, egy kávéskanál szódabikarbónával, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Kis pogácsákat formázunk belőle és kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, mindegyik közepébe díszítésként tegyünk egy fél szem mandulát vagy diót és közepesen meleg sütőben lassan kisütjük, sütés után még cukormázzal is díszíthetjük. Azonnal fogyasztható, de légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll.

 

Debreceni mézes

 

4 db tojás, 10 dkg porcukor, fél kg liszt, egy csomag sütőpor, 4 dl  langyos méz, fél dkg őrölt fahéj, 3 dkg őrölt szegfűszeg, 5 dkg apróra vágott dióbél.

A tojásokat a porcukorral vetjük habosra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót a dió kivételével, a felsorolás sorrendjében, jól dolgozzuk össze. Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amiben az egész massza kb. 2 cm vastagon elteríthető, öntsük bele a tésztát, és még a sütés előtt szórjuk meg a tetejét a dióval. Közepes hőfokon lassan süssük a tésztát aranysárgára. 4x4 cm-es kockákra vágva, a tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.

 

Mézes hógolyók

 

20 dkg vaj, 10 g vaníliás cukor, 4 dl liszt, fél dl méz, fél teáskanál só, 1,5 dl durvára darált dió és porcukor.

Keverjük simára a vajat a mézzel. Szitáljuk egybe a lisztet és a sót, majd adjuk a mézes keverékhez előbb ezt, majd a vaníliát és a diót is. Az anyagból formáljunk kissé ellapított gömböket, majd sütőben süssük meg. Még forrón forgassuk őket porcukorba, majd lehűlés után még egyszer.

 

Mézes püspökkenyér

 

30 dkg liszthez adunk 10 dkg kristálycukor, 1 dl folyékony mézet, egy kávéskanál szódabikarbónát, fél citrom levét és reszelt héját, 10 dkg mazsolát, durvára vágott mandulát és diót, őrölt fahéjat és szegfűszeget. A masszát egy kivajazott őzgerinc formába tesszük és megsütjük. Amikor kihűlt olvasztott csokoládéval, vagy kakaókrémmel vonjuk be. Gyorsan készíthetünk otthon kakaós bevonómasszát 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál tejjet főzzünk össze. A tűzről levéve keverjünk bele 10 dkg vajat, majd ezt öntsük a már kihűlt süteményünkre.

 

Karácsonyi teasütemény

 

15 dkg vajat, 10 dkg zsírt habosra keverjünk össze 15 dkg porcukorral. Reszeljünk bele egy fél citrom héját, tegyünk bele 1 csomag vaníliáscukrot és gyúrjuk össze 35 dkg liszttel. Nyújtsuk ki fél cm vastagságúra a tésztát, majd szórjuk meg durvára vágott dióval, vagy mandulával. Különböző formákat szaggassunk ki belőle és forró sütőben világos színűre süssük.

 

Diós golyócskák

 

Egy tojás keményre vert habjával keverjünk össze 15 dkg cukrot és 15 dkg diót vagy mandulát. Formáljunk a keverékből kis golyócskákat és egy villa segítségével mártogassuk előbb híg csokoládémázba, aztán forgassuk meg reszelt csokoládéban, majd szárítsuk meg.

A máz készülhet olvasztott étcsokoládéból, de gyorsan készíthetünk mi magunk is. 3 evőkanál cukrot, 3 evőkanál kakaóport és 3 evőkanál tejet forraljunk össze, majd tegyünk bele 10 dkg vajat, és jól keverjük össze.

 

Gyümölcskenyér szentestére

 

Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj. 12 dkg kristálycukor, fél teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, fél dl rum, egy citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsi kikenéséhez.

A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl langyos vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.

A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk és kerek cipókká formázzuk, a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe, vagy formába tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd kenjük be 3 teáskanálnyi cukor és 3 teáskanálnyi víz oldatával, melyet előzőleg összeforraltunk.

 

Diós, mákos beigli

 

Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, két tojás, 20 g élesztő, egy evőkanál porcukor, 1-1,5 dl tejföl, csipet só, a kenéshez 1 tojás.

Diótöltelék:
250 g darált dió, 200 g porcukor, fél dl tej, 20 g vaníliás cukor, 50 g rumba áztatott mazsola.
Máktöltelék:
250 g darált mák, 200 g porcukor, egy citrom leve és reszelt héja, fél dl víz, 50 g rumba áztatott mazsola.

Elkészítése:

A tésztát előző este készítsük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentessük. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal, hozzáadjuk a langyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, és a tojásokat. Simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelékhez felmelegítjük a tejet, illetve a vizet, majd belerakjuk a felsorolt hozzávalókat. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat. Lazán feltekerjük, kivajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk. A tészta tetejét megkenjük tojás sárgájával. Fél óra pihentetés után megkenjük tojásfehérjével. Majd újabb félórás pihentetés után újra megkenjük, majd megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig aranysárgára sütjük.

 

Szilvás receptek Szarvas környékéről

 

A szilva közkedvelt lédús gyümölcs, melyet fogyaszthatunk nyersen, főzve, aszalva, lekvárként, ivóléként, és sütemények töltelékeként. Az elmúlt évi szarvasi Szilvanapokon gyűjtött szilvás ételek, édességek ételek receptjei:

 

Az szilva és az ő tálalása, Mátyás király udvarából

 

A királyi kuktát szalasszad szilváért! Vágassak ketté, magvát vétessed ki. Fövesszél fel mézet, de ne hevítsed! Rakjad a szilvát az meleg mézbe. Ha már meghidegült, tétessed tálcára, hogy lecsepegjen a nedűtől. Újból fövesszed fel a mézet és helyezzed bele a gyümölcsöt. Tegyed ezt három napon keresztül a szilvával. Ne tálaljad póriasan!A kuktával töressél dió gyümölcsöt. Hevítsél mézet cukorral, amíg aranyszínű nem leszend. Szórjad belé az diót és sebesen formázzad mielőtt megdermedne. Az szilvába is formázz belőle magokat. Csinosan illesszed össze az szilvát az grillázzsal. Ha ügyes voltál, az látvány, az illat és az íz méltó leszend, hogy műved királyod asztalára tétessék!

Lázár Julianna, Békésszentandrás

 

Mandulás szilvatorta

 

Hozzávalók: 170 g finomliszt, 120 g vaj, 60 g porcukor, 1/2 kávéskanál. őrölt fahéj

Töltelékhez: 700 g szilva, 100 g porcukor, 1 evőkanál. kukoricaliszt, 1/2 kávéskanál. őrölt fahéj, 1 kávéskanál. mandulaaroma, 30 g mandula

Elkészítés: A lisztet, a vajat, a cukrot és a fahéjat kézzel összedolgozzuk, amíg a tészta összeáll. A tésztát formába rakjuk, közben előmelegítjük a sütőt.

Töltelék: A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, majd felaprítjuk. Összevegyítjük a fahéjat, cukrot, mandulaaromát, kukoricalisztet, és beleforgatjuk a szilvát. A szilvákat rárakjuk a tésztára. Megszórjuk mandulával a szilvát.

Addig sütjük, míg a tészta aranysárga lesz, a szilva pedig megpuhul.

Sutyinszky Ildikó, Sutyinszky Pálné, Szarvas

 

Lekváros kifli

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 db tojás, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál só, 7 teáskanál cukor, 5 dl tej, 1 csomag. élesztő, 45 dkg háj

Elkészítés: A habverő tálba beleütjük a 2 db egész tojást és 1 tojás sárgáját, hozzáadjuk a sót, cukrot, ezután 3 dl langyos tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a lisztet, majd a tejfölt és a többi tejet, majd jól kidolgozzuk. Ezután 3/4 órát pihentetjük, utána kinyújtjuk és rákenjük a hájat, hajtogatjuk, majd 1/2 óra után újra hajtjuk, csak ezután 1/2 óra múlva nyújtjuk, töltjük és formázzuk a kiflit. 200–220 C°-on sütjük, a sütés előtt 1 fölvert tojással kenjük.

Gombkötő Sándorné, Szarvas

 

Bögrés lekváros

 

Hozzávalók: 1 göbre cukor, 2 tojás, 1 diónyi nagyságú zsír, 1/2 bögre szilvalekvár, 1 bögre tej, 2 bögre liszt, 1 sütőpor

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd zsírozott, lisztezett tepsin közepes lángon megsütjük. Sütőpapírt is lehet használni a tepsibe.

Csasztvan Andrásné, Szarvas

 

     

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!